Життю Шокіна може загрожувати небезпека – звернення екс-генпрокурора до Президента Зеленського

Життю Шокіна може загрожувати небезпека – звернення екс-генпрокурора до Президента Зеленського
23754 ПЕРЕГЛЯДІВ

"Життю Шокіна може загрожувати небезпека, українська держава має ініціювати через правоохоронні органи забезпечення його охорони... Вважаємо, що на сьогодні є достатньо підстав для цього" – адвокат екс-генпрокурора Олександр Телешецький.

19 травня на прес-конференції в інформаційному агентстві "Інтерфакс-Україна" народний депутат України Андрій Деркач оприлюднив записи розмов з "голосами, схожими на Порошенка та Байдена", на яких обговорюється відставка Шокіна в обмін на 1 млрд доларів гарантій США, зовнішнє управління українською владою та підвищення тарифів замість 75% на 100%. Записи розмов, які відбулися наприкінці 2015 року та протягом 2016 року екс-Президента України Порошенка з екс-віцепрезидентом США Байденом та ексдержсекретарем Керрі, були передані нардепу журналістами-розслідувачами.

Перед цим 12 травня на пресконференції в  тому ж "Інтерфаксі-Україна" адвокат Шокіна Олександр Телешецький зазначив, що Державне бюро розслідувань (ДБР) та Офіс генпрокурора не виконали низку судових рішень щодо реєстрації та розслідування злочинів, про які заявляв Шокін, – за фактом протиправних дій стосовно Шокіна з боку Байдена. Адвокат розповів, що протягом понад 3 місяців після звернення Шокіна до правоохоронних органів про вчинення стосовно нього злочинних дій не було проведено жодних слідчих дій.

"Віктор Шокін вважає, що тривале неналежне розслідування кримінальних проваджень за його заявами має ознаки цілеспрямованої, узгодженої, умисної поведінки окремих працівників правоохоронних органів держави, яка грубо порушує його законні права і інтереси та завдає шкоди міжнародному авторитету України. У зверненні до Президента Шокін просить Зеленського, як гаранта Конституції, особисто невідкладно розібратися з фактами беззаконня та невиконання судових рішень відносно нього, забезпечення притягнення винних осіб до відповідальності та вжити заходів до поновлення його законних прав", – повідомив Телешецький.

Телешецький стверджує, що наразі провадження за заявою Шокіна про злочинні дії Байдена перебуває у слідчому управлінні Нацполіції Києва, але слідчий фактично не робить ніяких дій для його розслідування.

У зв'язку з бездіяльністю правоохоронних органів, як повідомив Телешецький, Шокін звертається до президента України.

Як повідомлялося, 27 лютого ДБР зареєструвало кримінальне провадження про тиск на екс-генпрокурора Віктора Шокіна з боку екс-віце-президента США Джозефа Байдена. Причиною тиску стало розслідування Генеральною прокуратурою України тяжких злочинів у сфері міжнародної корупції, пов'язаних із діяльністю екс-міністра екології України Миколи Злочевського та керівників компанії Burisma. Справу було відкрито за ч. 2 ст. 343.

Адвокат президента США Дональда Трампа Рудольф Джуліані в кількох інтерв'ю заявляв про втручання колишнього віце-президента в українську політику й участь у корупційних справах. Зокрема, він стверджує, що колишній генпрокурор України Віктор Шокін був звільнений на прохання Байдена - нібито за те, що розбирався у зв'язках Burisma з його сином Гантером Байденом.

Наприкінці січня 2020 року Шокін заявив, що був отруєний ртуттю п'ять місяців тому під час перебування у Греції, після чого проходив тривалий період лікування.

"Я не маю явних ворогів, яких я точно знаю, що це ворог. Безумовно, одна з версій, але ця версія потребує дослідження, але є можливість причетності Байдена якимось чином до цих питань. Я звернувся офіційно до грецьких правоохоронних органів з цього питання ... просив їх розслідувати ... Офіційно я ще відповіді не отримав, хоча звернувся досить давно стосовно питання порушення кримінального провадження у зв’язку з моїм навмисним убивством", - розповів він.

Інтерфакс-Україна

Теги: Олександр Телешецький,адвокат Олександр Телешецький,Віктор Шокін,Рудольф Джуліані,Адвокат Трампа,Джозеф Байден,Андрій Деркач,Burisma
Автор: admin.politica.com.ua