Сторожинецький районний суд Чернівецької області як приклад європейського доступу громадян до правосуддя

Сторожинецький районний суд Чернівецької області як приклад європейського доступу громадян до правосуддя
144802 ПЕРЕГЛЯДІВ

Будівництво Палацу правосуддя в місті Сторожинець розпочалось у червні 2017 року після виділення місцевою радою земельної ділянки. Загальна кошторисна вартість робіт становила понад 48 145 тис. гривень, а загальна площа новобудови становить 2 689,40 квадратних метрів.

У суді відповідно до вимог Державних будівельних норм облаштовано 4 зали судових засідань (два кримінальних та два цивільних), з нарадчими кімнатами. У залах судових засідань встановлені передбачені процесуальним законодавством засоби фіксування судового засідання в режимі звуко-, відео- запису та відеоконференції. У залах судових засідань для розгляду кримінальних справ (проваджень) встановлені передбачені Кримінальним процесуальним кодексом України загородження зі спеціального захисного скла, які відокремлюють підсудних від складу суду і присутніх громадян.

Відповідно до ДБН у суді забезпечено зонування основних груп приміщень за ступенем їхньої доступності для відвідувачів і співробітників суду з розподілом на приміщення вільного доступу та службового призначення. Так, для учасників судового процесу та відвідувачів суду на першому поверсі облаштовано: вестибюль, зал судового засідання № 1, канцелярія, гардеробна, кімната із камерами схову особистих речей, кімната для ознайомлення з матеріалами справи, кімнати для адвокатів,санвузли. На другому поверсі – зали судових засідань, кабінет служби судових розпорядників суду, кімнати для прокурорів, адвокатів, свідків, санвузли.

Для забезпечення безпечних умов роботи та здійснення правосуддя в приміщенні суду на бічних крилах першого, другого поверхів та на третьому поверсі створені зони обмеженого доступу. До їх складу входять шість окремих робочих кабінетів суддів та службові приміщення працівників апарату суду.

Кожен суддя забезпечений окремим кабінетом, площа якого відповідає вимогам ДБН. У суміжно облаштованих кабінетах розміщуються робочі місця помічника судді та секретаря судового засідання. Таке розташування дозволяє забезпечити зручність та злагодженість у роботі. На сьогодні штатна чисельність суддів та працівників апарату Сторожинецького районного суду Чернівецької області становить 6 суддів та 25 працівників апарату суду.

При проектуванні та будівництві приміщення суду значну увагу приділили забезпеченню безпечних умов при конвоюванні обвинувачених (підсудних), засуджених. Для цього окремо облаштували частину внутрішнього двору для заїзду спецтранспорту з підсудними, окремий службовий вхід в приміщення суду для конвою та підсудних, окрема кімната для підрозділу конвою та шість камер для тимчасового тримання обвинувачених (підсудних), засуджених, окремий санвузол,  окремі входи до залів судових засідань.

У суді для учасників судового процесу та відвідувачів створено максимально комфортні умови перебування: навігація по приміщенню суду, яка дозволяє орієнтуватися щодо розташування кабінетів та залів судових засідань, встановлені мультимедійні монітори, по яких можна спостерігати за викликом сторін по справі до  зали  судових засідань, поруч з залами судових засідань облаштовано зручні місця для очікування, а система припливно-витяжної вентиляції з рекуперацією тепла забезпечує постійний обмін повітря та створює комфорту температуру у приміщеннях.

Доступність приміщення суду для маломобільних груп населення забезпечено за рахунок облаштування пандусів, ліфта, шрифтів Брайля та інших розпізнавальних позначок. Для цієї категорії громадян також облаштований окремий санвузол (універсальна кабіна санвузла).

З метою забезпечення належного функціонування судової установи приміщення Палацу правосуддя в Сторожинці обладнано індивідуальною котельною, власною трансформаторною підстанцією та дизель-генератором. 

Все це бачили кореспонденти телеканалу ICTV, які нещодавно відвідали новозбудоване приміщення Сторожинецького районного суду  Чернівецької області. 

Голова ДСА України Зеновій Холоднюк також наголошує, що робота в напрямку будівництва нових приміщень, проведення реконструкції (реставрації пам'яток архітектури), капітального ремонту приміщень, в яких розміщуються суди, проводиться постійно, а протягом останніх п'яти років дуже активно в порівнянні з попередніми роками та залишається пріоритетним напрямком діяльності ДСА України.

Прес-служба ДСА України

Теги: Сторожинецький районний суд Чернівецької області,ДСА України,Зеновій Холоднюк,Сторожинець,суд Сторожинець
Автор: Vse.Media