Заступник Голови Фонду держмайна Сергій Ігнатовський – вирішив віджати в держави ЗТМК на користь свого екс-боса Ріната Ахметова

Заступник Голови Фонду держмайна Сергій Ігнатовський – вирішив віджати в держави ЗТМК на користь свого екс-боса Ріната Ахметова
196583 ПЕРЕГЛЯДІВ

Коли Президент Володимир Зеленський говорив про «Велику приватизацію», то він, напевне, не мав увазі захоплення підприємств чиновниками різних рівнів. Та по ситуації яка складається в Україні стає зрозуміло, що: або високопосадовці які прийшли до влади плюють на слова Гаранта, або… або що?! варіантів більше немає – плюють на слова Президента заради власного збагачення! 

Яскравим прикладом такого зухвальства та ігнорування президентських ініціатив є ситуація довкола Запорізького титано-магнієвого комбінату(ЗТМК). Нагадаємо, ця промислова «машина» була під впливом олігарха Дмитра Фірташа. ТОВ ЗТМК створено в 2013 році державою в особі ФДМУ (володіє 51% статутного капіталу) і кіпрською компанією Tolexis Trading Limited (49%), яка пов'язана з Фірташем. Згодом почались судові процеси по поверненню заводу Фірташа державі, про це неодноразово публікувались статті в українських ЗМІ, тому сьогодні на цьому ми не зупинятимемось. 

Контрольний пакет створеного в 2013 році підприємства належить державі, але управляє заводом менеджмент Фірташа, точніше ситуація далеко неоднозначна з управлінцями… і навіть з майбутніми власниками. 

На сайті підприємства зазначено, що директором ТОВ ЗТМК є Володимир Сивак. Сивак очолює(вав?) ТОВ ЗТМК з 2010 року, до цього він обіймав посаду заступника голови правління - комерційного директора найбільшого виробника кальцинованої соди в Україні - "Кримського содового заводу", підконтрольного Group DF Дмитра Фірташа. Але згідно розпорядження №165-р від 26 лютого яке оприлюднене на офіційному урядовому порталі -  Кабінет міністрів погодив призначення Сергія Лубеннікова виконуючим обов'язки директора ТОВ "Запорізький титано-магнієвий комбінат". От тут і починається найцікавіше…

У розпорядженні №165-р зазначено – "Погодитися з пропозицією Фонду державного майна щодо призначення Лубеннікова Сергія Вікторовича виконуючим обов’язки директора товариства з обмеженою відповідальністю Запорізький титано-магнієвий комбінат". Тобто, ініціатором призначення є Фонд держмайна, а якщо точково то - Заступник Голови Фонду Ігнатовський Сергій Юрійович. Саме заступник голови Фонду держмайна Сергій Ігнатовський  в кінці лютого підсунув тодішньому прем'єру Олексію Гончаруку незаконну постанову про призначення нового генерального директора ЗТМК, а Гончарук, не подумавши - підписав. Гончарук навіть не знав, що гендиректор ТОВ «ЗТМК» може бути призначений тільки на зборах акціонерів. Ну що ж з Гончаруком все ясно… як він там говорив - «повний профан», то які ж тоді цілі переслідує Ігнатовський?! Невже бореться за державні інтереси?!...

 

Розуміючи що ситуація із своїм ставлеником Сергієм Лубенніковим доволі хитка Заступник Голови Фонду Держмайна вирішив діяти. Тому, після звільнення Гончарука, Ігнатовський вирішив скликати збори акціонерів, і придумав провести його під час карантину, щоб жоден представник кіпрської компанії, що володіє 49% акцій, що не пробрався в Україну. Ігнатовський вже в третій раз перепризначає ці збори, так як юридична схема тріщить по швах. Без присутності «кіпріотів» будь прийняте рішення буде незаконним. У той же час замовник(про нього дальше) поставив завдання протягнути нового гендиректора на ЗТМК до літа. Зараз Ігнатовський і його підлеглі думають, як 29 травня все-таки прийняти рішення і відзвітувати за результат. То що він так за державу піклується?!...

Та ні… Державні інтереси тут абсолютно ні до чого! Навіть навпаки – все йде до антидержавних, точніше на користь одного відомого олігарха! Ігнатовський Сергій Юрійович є колишнім топ-менеджером «Метинвесту». Група Метінвест — міжнародна вертикально інтегрована гірничо-металургійна компанія, що володіє підприємствами в Україні, Європі та США й здійснює видобування руди та вугілля, виробництво коксу, виплавку сталі та виробництво плоского, сортового й фасонного прокату, виготовлення труб великого діаметра та іншої продукції. Керівництво активами групи здійснює керуюча компанія Групи ТОВ «Метінвест Холдинг». Основними акціонерами Групи Метінвест є Група СКМ (71,24%), що належить українському бізнесменові Рінату Ахметову, і Група «Смарт-холдинг», (23,76%), засновник Вадим Новинський, які беруть участь в управлінні Метінвестом на партнерських засадах. 

Ну що, тепер зрозуміло в чиїх інтересах діє колишній топ-менеджер Ріната Ахметова?!... 

Іронія полягає в тому, що керівництво Фонду держмайна, імітуючи бурхливу підготовку до приватизації в ЗМІ і соцмережах, до сих пір не позначило жодної можливої ​​дати майбутнього конкурсу по відкритому продажі держпідприємств. Торгуються якісь непомітні зовсім активи, які не роблять погоди для бюджету країни. Замість цього відомство затіяло «чистку» рядів менеджменту багатьох держпідприємств. Напередодні приватизації, наприклад, вже замінені керівники на «Електроважмаші» і Одеський припортовий завод, що вже призвело до дестабілізації в роботі цих підприємств. Колись прибуткові, бюджетоутворюючі підприємства істотно знизили показники своєї роботи. На деяких великих держпідприємствах виникла заборгованість по заробітній платі перед трудовими колективами.

Тепер нескладно представити, що буде із Запорізьким титано-магнієвим комбінатом: призначивши повноцінно Сергія Лубеннікова завод поступово будуть підводити до банкротства, а дальше прийде спаситель – Рінат Леонідович Ахметов. Результат – «АЛЯ ВЕЛИКА ПРИВАТИЗАЦІЯ ПО-УКРАЇНСЬКИ!». 

Цікаво чи саме це мав на увазі Володимир Олександрович?!... Впевнені що ні! Та факти свідчать що певним чиновникам таким як Ігнатовський Сергій Юрійович далеко наплювати на укази Президента! Вони же служать олігархам, а не Україні і народові! 

Якщо завдання держави в особі Фонду держмайна, насправді, не приватизація, а ліквідація або банкрутство успішних державних активів шляхом виведення з них грошових потоків через «своїх» людей у ​​Фонді, - а згодом і відчуження в сторону олігархів на яких вони працюють -  то такі менеджери, як Сергій Ігнатовський, цілком підходять для справи. 

Може Президенту Володимиру Зеленському час задуматись і глянути як проходить Велика Приватизація?! Куди за безцінь відходять важливі стратегічні українські підприємства – без фактичної приватизації?! 

Можливо Гарант перегляне керівництво Фонду Держмайна?! А то щось пан Ігнатовський занадто «взявся за справу»… Такими темпами до кінця року без приватизації стратегічні підприємства перейдуть в руки олігархів, зокрема – Ріната Ахметова!

 А що тоді?!... Які варіанти запропонує олігарх – може схоче зайняти офіс на Банковій 11, і найвище державне крісло?!   - та ні, який сенс після захоплення підприємств від цього крісла?! Хіба що дивитись і насолоджуватись як обіднілі українці просять кусок хліба… 

Якщо в загальному глянути на ситуацію в Україні, то все доволі плачевно: Шмигаль і Буславець віджимають для Ахметова енергетику, в ДАБІ пропхали свою людину, у Фонді держмайна все для пана-олігарха, і т. д….

Що ж далі Володимире Олександровичу?!... І чи є взагалі це «далі»?!... 

Може пора хоча б взятись за чистку всяких «Ігнатовських» з Фонду Держмайна, чи «Котіних» з «Енергоатому»…  Треба діяти!!!   

 

Автор:Игорь Думка

 

Теги: Фірташ ,Володимир Сивак,Запорізький титано-магнієвий комбінат,Лубенніков Сергій Вікторович,Ігнатовський Сергій Юрійович,Фонд держмайна,Ринат Ахметов,Одеський припортовий завод,Рінат Леонідович Ахметов,Володимир Зеленський
Автор: Vse.Media