Найкращий український боєць ММА

Найкращий український боєць ММА
200674 ПЕРЕГЛЯДІВ

Аскар Можаров( справж.ім’я Артур Шадьков) – видатний і найперспективніший український боєць змішаного стилю.

Представник середньої і напівважкій вагових категорій. Вийшов на професійний рівень в 2016 році. Відомий по участі в турнірах бійцівських організацій «Fight Nights Global», «URCC», «Rebel FC», «Titan FC». Більшу частину боїв провів у великих китайських організаціях. Перший європеєць, чемпіон організації «Yungfeng Kung Fu».
Аскар Можаров (справж.ім’я Артур Шадьков) – народився 26 жовтня 1994 року в місті Одеса, Україна.

Батько Аскара – Сергій Шадьков – працював в підрозділі «Беркут»

Матір – Ірина Можарова – приватний підприємець, психолог.

Аскар народився в Одесі, в складний час нестабільності та змін, які несли для новоутворених, буквально недавно, держав колосальні соціальні потрясіння. Для того, щоб переконатися в цьому, достатньо лише подивитися вуличні фотографії будь-якого пострадянського міста часів 90х – ви обов’язково натрапите на рекламу сталевих дверей, выдерживавших вибух фугасу. Це невелика ремарка була включена, щоб ви наївно не вважали, що мова йшла про вуличних хуліганів. Ні – це була організована, озброєна до зубів злочинність, отрицавшая будь-які цивілізовані рамки. Одна з мільйонів куль, пущених всередині разваливавшихся на шматки держав і республік, наздогнала батька Аскара – Сергія Шадькова, він загинув, коли Аскара було два з половиною роки. Аскара відвезли до бабусі в Росію, в Волгоград.

Наш герой ріс в цьому середовищі. В середовищі, де відсутність чоловічого духу могло бути загрожує не тільки відсутністю місця в соціальній ієрархії небезпечних районів міста, але і втратою власного життя, якщо забаритися.

Духовне становлення нашого героя було щільно пов’язане зі спортом і з виходом із зони комфорту. З Волгограда йому судилося повернутися назад в Одесу, де він познайомився зі своїм вітчимом Максимом Можаровым.

Аскар в різний час захоплювався плаванням, великим тенісом, але в бойовий спорт його привів саме вітчим. Максим, на той період часу, був засновником клубу східних єдиноборств і всіляко заохочував пасинка до цього. Зацікавлював, але не наполягав. Очікування вітчима виправдалися – природа Аскара, яка була закладена ще в глибокому дитинстві, повному тягот і непостійності, взяла верх. Незабаром Аскар вже успішно забирав перші місця на змаганнях. Залізних дух і відсутність страху було чудовим підмогою для юного спортсмена, адже, як відомо, будь-яка сутичка виграється ще до початку бою. Існує такий бійцівський жаргон – «на-психології» – це означає перемогти свого суперника, шляхом звільнення своєї голови від природний для людини емоцій, таких як: страх, хвилювання, неясність думки, пов’язана з надлишком почуттів. Аскар був і є з тих бійців, які грають у шахи, під час бою. Перемагають, без почуттів, використовуючи тільки бійцівський розум і грамотний, холодний розрахунок. Можливо, при перших боях він ще не усвідомлював того переваги, яке мав над суперниками, але в наслідку – історія показала, наскільки це було значимо!

Через невеликий проміжок часу, в 2011 році, Аскар забрав до себе додому срібну медаль Чемпіонату України з тайського боксу, у категорії до 65 кг. Це було тільки початком довгого шляху, подібного Іспанської Реконкісті, коли кожен новий бій був переможним на будь-якому полі битви. Аскар брав тумбу в Україні та Європі, бився і за правилами карате-до, і в змішаному стилі MMA.

Перепробувавши безліч бойових мистецтв, в тому числі: самбо, тайський бокс, джиу-джитсу, бокс, карате – він все ж прийшов до логічного продовження свого шляху – виступати там, де всі його навики і досвід будуть корисні. Він виходив виступати на аматорському рівні, але темперамент і амбіції не змогли зупинити його від переходу в професійну арену, де зазвичай і руйнуються всі молоді мрії і таланти, роздавлені важкою гранітом реальності. Так могло статися і з нашим героєм, адже перші 3 бої принесли Аскара поразку. Саме в цей момент, він і став усвідомлювати то абсолютна холоднокровність, яким володів. Він не пішов зі спорту, не повісив рукавички на цвях»; він – пішов далі. Проаналізувавши свої помилки, в 19 років відправився в Таїланд, знаючи, що саме там кращі тренувальні бази. Аскар поставив собі за мету поліпшити своє тіло, свій розум, швидкість удару і швидкість думки. По поверненню назад Аскара чекала низка перемог у Харкові і довгоочікуваний бій у «Fight Nights» з досвідченим бійцем Олексієм Івановим. В цьому бою, як у прозі «Як гартувалася сталь» була виражена квінтесенція підходу Аскара. Бій розпочався з активних дій Аскара, масована атака з його боку завершилася запаморочливим ударом з ноги в голову Олексія, від якого його повалило навзнак, а Аскар рушив закінчити розпочате. На записі бою можна спостерігати, як знаменитий актор і любитель східних єдиноборств, Але, з якоїсь невідомої причини, бій був зупинений. Рефері не подавав ніяких знаків – і цього часу вистачило супернику, щоб встати і контратакувати Аскара, що закінчилася його поразкою. Не будемо давати якусь оцінку цим рішенням судді, але цей бій все ще є зосередженням жарких дебатів фанатів і професіоналів на предмет чесності та політичної заангажованості даного рішення. Для Аскара – це був лише черговий удар долі, один із багатьох. Як говорив біблійний пророк Соломон «і це пройде» – знаючи цю просту істину Аскар рушив далі, не зациклюючись на образі і не справедливості. Він пішов далі, як належить воїну.

Китай і Аскар.

Пройшли місяці. Китай вже не здавався таким незнайомим, а проблеми вже стали частиною буденності для бійця. Місце дії, як у самих знаменитих китайських бойовиків – Гонконг. Можливо, це символічне місце несе в собі певну енергію розриву кайданів і подолання підступних планів долі, не даремно саме тут був знятий фільм знаменитого майстра східних єдиноборств і актора Джекі Чана – «Розбирання в Гонконзі». Вечір, телефонний дзвінок – це дзвонить Джаліл Алижанов, хороший друг, брат і менеджер. Пропонує виступити проти бійця на материку у відомої організації «Rebel FC», одне погано – вагові категорії, вони настільки різні, що Аскара доводиться збрехати про свою вагу, який становив 104 кілограми, і сказати 95, щоб отримати дозвіл готуватися до бою. Його суперник – Чейк Коні на прізвисько «Animal», вага 84 кілограми – видатний боєць.

Бій справжній, той, що Аскар так довго чекав. Магія Гонконгу зробила свою справу. Джаліл допомагає фінансово виїхати з Гонконгу на материк і ось залишається два тижні, щоб скинути колосальну кількість ваги, підготуватися, тренуватися, але ці труднощі не здавалися Аскара суттєвими, адже він нарешті повернувся на шлях воїна, бійця!

Ринг. Секунданти оглядають Аскара. Натовп реве, світять софіти і відкриваються двері в клітку. Там тільки він і Чейк. 58 секунд, Чейк лежить, тримаючись за чоло. Аскар знову піднімає руку. Перемога! Ця перемога була однією з численних перемог, поки він не отримав титул чемпіона організації «Yungfeng Kung Fu». Сумка з хабаром, змінилася валізою. Замість зарозумілих таксистів в аеропорту, тепер фанати зустрічають з фотографіями на підпис. Замість поїздки в метро в годину-пік, трансфер до необхідної точки. Так, його люблять і знають у Китаї. Вони бачать в ньому відображення китайського духу дракона. Відроджується, щоб продовжити продовжити хід часу.

Історія Аскара Можарова – це не історія про нескінченні перемоги, чудесні зміни і точно не про легкий шлях до успіху. Це терниста і складна стежка, повна помилок і невдач, але що відрізняє людини з волею, від безвільного кон’юнктурники? Вірно – це тяга до перемоги і досконалості себе і навколишнього світу, досягнення перемог шляхом наполегливої і копіткої роботи над собою для досягнення заслуженого успіху.

https://www.instagram.com/askar.mozharov/

 

https://uazmi.org

Теги: Аскар Можаров,Сергій Шадьков, Ірина Можарова , спорт ,«Беркут»,бойовий спорт
Автор: Prioritet