У Фонді соцстрахувания України виявлені вражаючі факти корупції ВІДЕО

У Фонді соцстрахувания України виявлені вражаючі факти корупції ВІДЕО
179556 ПЕРЕГЛЯДІВ

Багато регіональних керівників та їхні родичі, використовуючи службове становище, організували собі пожиттєві виплати по втраті працездатності, чим нанесли державі мільйонні збитки.

Про це інтернет-виданню Новости Украины — From-UA розповіла нова директорка Фонду соціального страхувания України (ФССУ) Олена Дума.

Керівник навела приклад масштабності корупції по всій країні, які їй вдалось виявити під час перевірок.

«Уявіть. Начальник управління певного регіону приїжджає у відрядження до Києва і потрапляє у невеличке ДТП. Але розуміючи законодавство України, та те, на що може претендувати людина, у разі страхового випадку особа звертається за фіксування м і фіксує у себе струс мозку. Згодом звертається до МСЕК, де отримує висновок про те, що у нього зафіксована втрата працездатності на 50% і він буде претендувати на щомісячні виплати у розмірі 20 тисяч гривень і це, увага, буде довічно», - пояснює Дума.

Чиновниця зазначила, що після виявлення таких рішень фонду, вона вирішила з’ясувати, на скільки вони є поширеними по всім регіонам України.

«Я здивую вас. У 2019 році на подібні випадки Фонд соціального страхування України витратив 700 мільйонів гривень. Коли я почала розбиратись по усім регіонам, то побачила сотні таких випадків. Тобто половина цих коштів була витрачена ФССУ на працівників або близьких осіб, які працюють в робочих органах і знають, як це зробити. Звичайна людина, яка проживає у місті, районі чи селі навіть уявити не може, що якщо вона, не дай Боже, втратила свідомість на робочому місці за станком, то може піти до МСЕКу і оформити собі такий випадок і отримувати кошти від ФССУ», - наголошує пані Олена.

Керівник ФССУ наголосила, що такі дії є прямим використанням службових можливостей і обов’язків, завдяки знанню законодавства та маніпуляціям.

Також вона навела іще один приклад, коли здійснюючи перевірки по регіонам, звернула увагу на складову можливих корупційних ризиків, співпраці чи наявності близьких осіб у прямому підпорядкуванні керівників обласного рівня. Такі випадки були і саме вони стали підставою відсторонення чи звільнення з роботи.

«Я була дуже здивована, коли декілька регіонів після такого звільнення чи відсторонення кількох керівників, декотрі їхні колеги по регіонам написали заяви за власним бажанням, оскільки у них у підпорядкуванні є близькі особи. Так, в одній області є 12 близьких осіб, у такому підпорядкуванні», - резюмувала Дума.

Теги: Фонд соцстрахувания ,Олена Дума.,коррупция,ДТП
Автор: Prioritet