«ЩЕ ОДИН ШПИГУН - РФ?»: Чи буде покараний керівник відділу ДОДТЛ СБУ підполковник Андрій Журавель за штучне блокування діяльності ТОВ НВФ «ЮАлекс Дизайн Лтд.»?

«ЩЕ ОДИН ШПИГУН - РФ?»: Чи буде покараний керівник відділу ДОДТЛ СБУ підполковник Андрій Журавель за штучне блокування діяльності ТОВ НВФ «ЮАлекс Дизайн Лтд.»?
300206 ПЕРЕГЛЯДІВ

Журналістське розслідування: «Ще один «Шайтанов в лавах СБУ?»». Підполковник ЖУРАВЕЛЬ Андрій Олександрович - Керівник відділу ліцензування Департаменту охорони державної таємниці та ліцензування Служби Безпеки України (ДОДТЛ СБУ)  у 2017-2018 роках перевищуючи свої службові повноваження штучно блокував діяльність ТОВ НВФ «ЮАлекс Дизайн Лтд.».

Дана фірма спеціалізується на виробництві засобів негласного отримання інформації (СТЗ) що використовується спецслужбами України для підвищенняобороноздатностів умовах гібридної війни та військової агресії з боку Росії. Андрій ЖУРАВЕЛЬ любить все, що хоч якось пов’язане з Росією та особисто з Володимиром Путіним, якого вважає ідеальним лідером для країни. Про високі доходи співробітників ФСБ РФ він, зі слів колег, мріяв вголос і часто.

Чи не були його дії спрямовані у напрям надання допомоги російському окупанту?! Можливо, Журавель – ще один «Шайтанов»?...

Після закінчення «холодної війни» у світі для багатьох держав центральне місце зайняла боротьба з такими загрозами внутрішньої та зовнішньої безпеки як ростуча злочинність, наркотики, організована злочинність, тероризм, міжнародний тероризм, промислове та економічне шпигунство, посягання на державний суверенітет, і т. д…

Відповідно до загроз внутрішньої та зовнішньої безпеки наша держава потребувала відповіднихзасобівборотьби з ними.Тому збільшення свого власного інноваційного потенціалу це найважливіша з задач, яка стоїть перед сучасною Україною. Наразі, в нашій країні функціонують багато компаній в індустрії безпеки. Велика частка з них займається виробництвом СТЗ. Засоби негласного отримання інформації (СТЗ) — це технічні, програмні засоби, устаткування, апаратура, прилади, пристрої, препарати та інші вироби, призначені (спеціально розроблені, виготовлені, запрограмовані, пристосовані) для негласного отримання інформації.

Одним із таких підприємств є ТОВ НВФ «ЮАлекс Дизайн ЛтдКомпанія ЮАЛЕКС було заснованоу 1992 році. Вона успішно функціонує на півдні України та вже 28 років розробляє, виробляє та реалізую в Україні обладнання для запобігання та боротьби зі злочинністю в сфері національної та особистої безпеки суспільства. За цей час в Миколаєві утворилась стійка команда з професіональних інженерів, що мають багатолітній досвід в системах радіомоніторингу, телекомунікаціях та програмуванні. По суті, ЮАЛЕКС це добре поєднання теорії та практики, що надає змогу конкурувати на світовому рівні та посилювати внутрішній потенціал України. Компанія спеціалізується на розробці, виготовленні та постачанні обладнання для державних структур та є виконавцем Державного оборонного замовлення.

Підприємство є одним з найбільших виробників СТЗ в Україні. Вироби фірми складають конкуренцію кращім зразкам спеціальної техніки на світовому ринку та експортуються.

Замовниками підприємства є органи та підрозділи:

  • Служби безпеки України;
  • Державного бюро розслідувань;
  • Національної поліції України;
  • Національного антикорупційного бюро;
  • Служби зовнішньої розвідки України;
  • ГУР МО України;
  • Державної прикордонної служби України;
  • ДФС України;
  • УДО України;
  • Державної кримінально-виконавчої служби України.
  •  

Сотні виробів ТОВ НВФ «ЮАлекс Дизайн Лтд.» використовуються у зоні ООС (АТО). З 2014 року фірмою активно розробляється обладнання призначене для протидії агресії РФ.

ЮАЛЕКС завжди працювало та працює на забезпечення безпеки та обороноздатності Незалежної Україні. Та в період 2017-2018 років робота даного підприємства штучно блокувалась Департаментом охорони державної таємниці і ліцензування (ДОДТЛ) який є підрозділом СБУ. Точніше, керівником даного підрозділу Журавлем Андрієм Олександровичем який ініціював та проводив там перевірки.

Скріншот: сайт novosti-n.org

В ході проведеного нами журналістського розслідування вдалось встановити явні факти зловживання службовим становищем з боку підполковника Журавля по відношенню до ТОВ НВФ «ЮАлекс Дизайн Лтд.». Також нам вдалось встановити, що Андрій Олександрович є великим прихильником Російської Федерації, а особливо Володимира Путіна. Андрій Журавель любить все, що хоч якось пов’язане з Росією. Путін для нього є ідеальним лідером для країни. Про високі доходи співробітників ФСБ РФ він, зі слів колег, мріяв вголос і часто. Тобто захоплення ФСБшниками, принаймні до 2014 року, він не приховував. З початком війни про це замовк, але почав справно виправдовувати зрадників з Криму та ОРДЛО.

Зважаючи на ці обставини можна припустити, що блокування роботи ЮАЛЕКС було не тільки перевищенням службових повноважень які ґрунтуються на корупційних мотивах – а й ціленаправленими діями по допомозі російському агресору. Нагадаємо, що дана фірма з 2014 року активно розробляє обладнання призначене для протидії агресії РФ, а зоні ООС (АТО) вже довгий час активно використовуються сотні її виробів. Також, слід зауважити що нещодавно СБУ викрила генерал-майора Валерія Шайтанова, якого підозрюють у державній зраді й підготовці терактів. Шайтанов, за словами СБУ - працював на ФСБ Росії. Відповідно, ДОДТЛ СБУ для ФСБ є одним із найкращих департаментів для розміщення своїх шпигунів, а керівник цього підрозділу – взагалі може бути їхнім найбільшим досягненням.

 

Департамент охорони державної таємниці та ліцензування Служби Безпеки України (ДОДТЛ СБУ) було створено у 2009 році при особистому сприянні тодішнього президента України Віктора Ющенка. Одним із його напрямків є ліцензування підприємств господарської діяльності, пов’язаної з розробленням, виготовленням, постачанням спеціальних технічних засобів для зняття інформації з каналів зв’язку та інших технічних засобів негласного отримання інформації як знаряддядля знищення розвитку техніки спеціального призначення та потенціалу обороноздатності України. Варто підкреслити, що керівником цього Департаменту Андрієм Журавлем часто «прописуються» свої власні умови ліцензування, які містять незрозумілі для виконання вимоги та терміни, низку корупційних чинників, встановлюють додаткові, непередбачені Законом, права органу ліцензування, які створюють перешкоди для здійснення господарської діяльності у сфері СТЗ. Визначення належності виробів до СТЗ здійснюється згідно з «Критеріями належності СТЗ», затвердженими Постановою КМУ від 22.09.16 №669, як і самі ліцензійні умови. Розроблення СТЗ здійснюється за Технічним завданням, погодженим з органом ліцензування. Але які саме розробки підпадають під СТЗ, а які ні – суб’єктам господарювання визначити неможливо через власні правила які встановив Андрій Журавель. А це призводить до застосування органом ліцензування вимог та норм законодавства на свій розсуд, що є грубим порушенням Українського Законодавства.

Переходимо до фактів, що вказують на грубі порушення Андрія Журавля в ході перевірок ТОВ НВФ «ЮАлекс Дизайн Лтд.». Нагадаємо, його дії щодо даного підприємства є підставою для припущення можливого шпигунства на користь Російської Федерації.

В 2017 році, а саме 22-23 листопада комісія СБУ(ДОДТЛ) проводила позапланову перевірку додержання Ліцензійних умов підприємством ТОВ НВФ «ЮАлекс Дизайн Лтд.» на підставі ухвали слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва. Головою комісії СБУ(ДОДТЛ) був Журавель Андрій Олександрович. Згідно Законодавства всі члени комісії в умовах військової субординації суворо підпорядковуються голові, тому маніпулювати й створювати «порушення» йому було дуже легко.

Відповідно до наказів Журавля члени комісії СБУ (ДОДТЛвимагали підписувати працівників ЮАлекс пояснення, які складались самими членами комісії за власним розсудом таким чином, щоб штучно створити «порушення» ліцензійних умов. Це вилилось у те, що машину для встановлення компонентів на друковані плати, які не відносяться навіть до складових СТЗ, комісією СБУ було визначенояк виробниче обладнання, яке забезпечує виготовлення СТЗ.Проте, Ліцензійні умови не визначаютьвичерпного переліку типів засобів, щодо яких згідно статті 9 Закону про ліцензування можуть встановлюватися такі вимоги. Але, на підставі власного розсуду комісії СБУ за головуванням Журавля А.О. штучно було створене та виявлено «порушення» підприємством вимог Ліцензійних умов.

Ще одним штучно створеним комісією СБУ, було «порушення» пункту 41 Ліцензійних умов, що полягало начебто у нездійсненні Підприємством обліку «пристроїв незавершеного виробництва» складових СТЗ за журналомАле у пункті 41 обліку у зазначеному журналі підлягали лише СТЗ, а не складові СТЗ. Але й це ще не весь перелік «порушень», які штучно створювались за власним розсудом голови комісії Журавлем А.О. за допомогою неоднозначного застосування вимог та термінів ліцензійних умов. Зокрема, він намагався віднести до СТЗ цифровий відеореєстратор, при відсутності на це експертного висновку або інших законних підстав; віднесення до складових СТЗ невиготовлених блоків та інші.

Віднесення засобів до СТЗ згідно з ліцензійними умовами здійснюється дуже непрозоро, за критеріми, які визначаються Журавлем за незрозумілою адміністративною процедурою, із застосуванням закритої методики. До того ж експертиза не є незалежною, бо проводиться інститутом СБУ, який сам є ліцензіатом, та одночасно підпорядковується органу ліцензування. Це порушує принципи ліцензування та державної регуляторної політики, права суб’єктів господарювання, та створює умови для корупційних та інших зловживань представниками органу ліцензування.

Перевірки 2017 року Андрія Журавля не задовільнили, тому 26-27 квітня 2018 року він ініціював нові. Цього разу він знову призначив себе Головою комісії. Але і це ще не все, адже в ці дні для реалізації своїх (а можливо й не своїх) планів він охопив зразу два підрозділи ТОВ НВФ «ЮАлекс Дизайн Лтд.»: по вул. Уральська, 34-А проводилась позапланова перевірка додержання Ліцензійних умов, а по вул. Погранична, 22/1 - СБУ (ДОДТЛ) проводило позапланову перевіркуу сфері охорони державної таємниці.

Підкреслюємо в обох перевірках головою комісії одночасно був той самий Журавель Андрій Олександрович.

Позапланова перевірка здійснювалась для перевірки виконання підприємством розпорядження про усунення порушень, виявлених під час попередньої перевірки. Переконавшись у виконанні підприємством розпорядження, голова комісії вирішив перевірити виконаннявимог певних пунктів ще й за увесь минулий період. В результаті: комісією СБУ знову було штучно створено «порушення» пункту 41 Ліцензійних умов, що полягало у нездійсненні Підприємством обліку складових СТЗ за журналом які знаходилися у виробництві та проходили випробування.

Аргументи невідповідності цього «порушення» вимогам ліцензійних умов ми вже наводили під час попередньої перевірки. Проте, хоча складові СТЗ й не повинні обліковуватись у журналі, голова комісії Журавель наполягав, що виявив «порушення». Це «порушення» він зазначив в акті перевірки, та додатково склав акт про повторне «порушення» підприємством ліцензійних умов, який став підставою для анулювання ліцензії. Тобто, анулювання ліцензії відбулось за неіснуюче порушення.

Щодо перевірки у сфері охорони державної таємниці – то також було написано акт, до якого внесли «порушення», які були викривленням або трактуванням на власний розсуд вимог нормативно-правових актів.

Під час перевірки члени комісії перевищували свої повноваження про що повідомляли працівники та керівництво ТОВ НВФ «ЮАлекс Дизайн Лтд.», та Андрій Журавель на це не реагував. Він або відчував себе «богом», або чітко виконував чийсь наказ, можна припустити – РФ, та це повинно встановити слідство!

Тому ми звертаємось до Голови СБУ Івана Геннадійовича Баканова:

«Шановний Іване Геннадійовичу! Враховуючи наведені факти нашого журналістського розслідування, а також, підкреслюємо, те що ТОВ НВФ «ЮАлекс Дизайн Лтд.» є виробником СТЗ, які використовуються у зоні ООС (АТО) для боротьби з російським агресором – просимо Вас відкрити кримінальне провадження проти Журавля Андрія Олександровича за статтями ККУ:365(перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу) та 111(Державна зрада). Так, як штучне блокування діяльності виробництва СТЗ в період війни з окупантом може нести характер державної зради України на користь Російської Федерації. Просимо в найближчий час прийняти всі відповідні міри згідного чинного Законодавства України».

Ми в свою чергу продовжуватимемо дане журналістське розслідування, відповідно в найближчий час ми розкриємо й інші незаконні діяння Журавля Андрія Олександровича.

Далі буде…

politica.com.ua

Теги: Андрій Журавель,Підполковник ЖУРАВЕЛЬ,ДОДТЛ СБУ,ЮАлекс Дизайн Лтд,ФСБ,СБУ,СТЗ,Служба безпеки України
Автор: Vse.Media