Мільярдні схеми. Як власнику енергогрупи Шкрібляку вдається уникати кримінальної відповідальності

Мільярдні схеми. Як власнику енергогрупи Шкрібляку вдається уникати кримінальної відповідальності
227519 ПЕРЕГЛЯДІВ

Бізнесмену та колишньому нардепу Анатолію Шкрібляку, який заробляє мільярди на тіньових схемах в енергетиці, роками вдається уникати кримінальної відповідальності.

Бенефіціара енергогрупи Шкрібляка неодноразово звинувачували у зловживанні службовим становищем і корупції. Заручившись підтримкою посадових осіб НКРЕКП, місцевих органів влади та управління, бізнесмен спільно з менеджментом підконтрольних йому як кінцевому бенефіціару компаній організували та реалізували фальсифікації звітних даних про реальне наповнення тарифу ТЕЦ, а також створили системні схеми розкрадання фінансів. Це робилося через штучне завищення витрат при організації основних видів діяльності — доставка і транспортування з-за кордону вугілля, закупівля товарно-матеріальних цінностей, реалізація інвестиційних та ремонтних програм.

Шкрібляк є кінцевим бенефіціаром чотирьох українських теплових електростанцій:

  • ТОВ «Еврореконструкція» (Дарницька ТЕЦ г. Киев, приватна власність) – 68% теплових споживачів лівобережної частини Києва;
  • ПАТ «Черкаське хімволокно» (Черкаська ТЕЦ, оренда ФГСУ до 2050р.) – 65% теплових споживачів м.Черкаси;
  • ТОВ «ТехНова» (Чернігівська ТЕЦ, оренда міськрада до 21.08.2023г.) – близько 50% теплових споживачів м.Чернігів;
  • ТОВ «Сумитеплоенерго» (Сумська ТЕЦ, оренда міськрада до 30.04.2023г.) – 75% теплових споживачів м.Суми.

Основою економіки підприємств енергетичної групи є те, що набрав чинності ринок електричної енергії та тарифоутворення на теплову енергію (генерація, транспорт, збут, послуга). Регулятором виступає національна комісія – НКРЕКУ. Примітно, що за підсумками діяльності за 2015 – 2018 рр. НКРЕКУ знято з тарифів вищевказаних підприємств – 232,5 млн. грн. без ПДВ. За підсумками виконаних перевірок ще планується до зняття 516,2 млн. грн. без ПДВ. Основними причинами зняття тарифу є невідповідність (протягом багатьох років) закладених в тариф і фактичних (звітних) показників.

Річ у тім, що управління ТЕЦ в усіх напрямках їх фінансово-господарської діяльності здійснюється з однією метою – отримання незаконного «доходу» для бенефіціарів (згідно з затвердженим щорічним «планом») і відповідного «бонуса» для керівників ЕГ. Адже чинна система управління дозволяє безконтрольно і неефективно використовувати фінансові і матеріальні ресурси підприємств в інтересах їх керівників та бенефіціарів, в результаті чого ТЕЦ завдано збитків на сотні мільйонів гривень.

Менеджмент ЕГ займається організацією та реалізацією фальсифікацій звітних даних про реальне наповнення тарифу ТЕЦ, системних схем розкрадання грошових коштів (через штучне завищення витрат при організації основних видів діяльності – доставка і транспортування з-за кордону вугілля, закупівля ТМЦ, реалізація інвестиційних та ремонтних програм, проведення різних наукових досліджень і т.д.). Зазначені «витрати» безпосередньо збільшують ціну енергоносіїв, за споживання яких платить населення України.

Ба більше, технічний стан основного і допоміжного енергетичного обладнання даних ТЕЦ знаходиться на критично низькому рівні, обсяги фактично виконуваних ремонтів і модернізацій не відповідають режимним навантаженням – фактично обладнання працює на знос.

Ще одна з проблем ЕГ – низька, на межі зі збитковою, маржинальність ринку електричної та теплової енергії, у зв’язку з неготовністю ТЕЦ ЕГ до роботи в умовах ринкових відносин; а також відсутність середньо- і довгострокової комплексної стратегії розвитку ТЕЦ через розкрадання, неконкурентну вартість продукції ЕГ, блокування залучення інвестицій, як прямих, так і міжнародних фінансових інституцій.

Поставка вугілля з РФ і ОРДЛО – це основна стаття доходу бізнесу. Суть – штучне збільшення вартості вугілля за допомогою афілійованих структур-нерезидентів, виведення «маржі» через підконтрольні фірми в Україні та за кордоном.

Також ділки заробляють на інвентаризації складу. Фактичні питомі витрати палива менше затверджених в тарифі. Для «вирівнювання» дельти питомих списується вугілля більше, ніж фактично споживається, внаслідок чого утворюється «надлишок» складу вугілля, який через систему інвентаризацій «повертається» на склад. «Повернене» вугілля ставиться на прихід, як валовий дохід з подальшою сплатою податків. Як результат – фактичний прибуток бенефіціарів набагато більше витрат, за які сплачено податки, джерело прибутку – тариф.

Ще одна з махінацій – заробіток на послугах і роботах. Для цього треба закласти в тариф «наукові та інженерно-вишукувальні» роботи, а потім «виконати» ці роботи афілійованими структурами з частковим залученням підрядних спеціалізованих підприємств. Вартість проведених на основному обладнанні ТЕЦ робіт по тарифу і фактом (з урахуванням залучених спец підприємств) відрізняється в рази і «ховається» системою актів виконаних робіт. Як результат – різниця між фактичною і тарифною вартістю послуг є прибутком бенефіціарів, джерело якого – знову тариф.

Ще один механізм – питомі витрати палива на виробництво електро- і теплової енергії, затверджені тарифом, істотно вище фактичних на ТЕЦ – це прямий заробіток бенефіціарів. Ремонтні та інвестиційні програми, закладені в тариф, в рази менше фактично виконуваних.

Але основним джерелом розкрадань є схема поставок вугілля з РФ і ОРДЛО. Зазначена схема передбачає:

  • «товарну» складову, згідно вантажними митними деклараціями (ВМД) це пряма поставка вугілля – «відправник експортер» (фірма РФ) – «одержувач» (ТЕЦ Україна) – «особа, відповідальна за фінансове врегулювання» (фірма України або нерезидент), кінцева ціна вугілля відповідає паливній складовій тарифу, затвердженого НКРЕКУ для ТЕЦ.
  • «фінансову» складову, згідно з якою розрахунок за поставку вугілля здійснюється через ланцюжок юридичних осіб з перерахуванням «маржі» на рахунки бенефіціарів та учасників «схеми», таким чином відбувається завищення ціни вугілля, неконтрольоване правоохоронними та фіскальними органами України.

На сьогоднішній день, оперативним шляхом отримані основні схеми руху вугілля і грошових коштів у 2017-2018-2019 роках за вищевказаними енергопідприємствам з назвами і повними реквізитами всіх фірм, посадових і відповідальних осіб, задіяних у злочинних схемах, фактичні дані про формування ціни на вугілля в схемах, виведення «маржі» на підконтрольні фірми, окремі ВМД, виписки по нерезидентам, рахунки, інвойси, Свіфт-перерахування і т.п.

Згідно з отриманими даними, так звана «маржа» в середньому становить близько 18-25 доларів США за тонну вугілля, при обсязі поставки на адресу вищевказаних ТЕЦ в розмірі 1,4 мільйона тонн в рік – «тіньова прибутковість» від вищевказаних схем становить близько 30 млн. доларів на рік.

Дані махінації дозволили ділкам протягом 2017-2019 років незаконно отримати та легалізувати понад 3 мільярди гривень.

І ці факти задокументовано у рамках ряду кримінальних проваджень, відкритих впродовж 2019-2020 років у ДБР, Нацполіції і СБУ.

– ДБР України: №62019000000001529 від 30.09.20019 р. ч. 5 ст. 191 КК України (супроводження справи з боку Департаменту контррозвідувального захисту економіки держави СБУ);

– ГСУ НП України: № 12019000000000968 від 11.10.2019 р. ч. 5 ст. 191 КК України;

– Управління СБ України в Чернігівській області: № 22019270000000059 від 09.10.2019 р. ч. 1 ст. 258-3 КК України.

Але попри вказані кримінальні провадження, протиправні дії Шкрібляка та посадових осіб ТЕЦ на сьогодні не припинені.

Що досить дивно, адже у слідчих та оперативних підрозділів була вся необхідна інформація: наявність основних схем (товарних та фінансових) постачання вугілля; перерахування коштів з повними реквізитами всіх фірм, інформації щодо посадових та відповідальних осіб, задіяних в злочинній діяльності; фактичних даних про формування вартості на вугілля в схемах, виведення так званої «маржі» на рахунки підконтрольних структур та документальних матеріалів (ГТД, інвойси, свіфт-перерахування, виписки по нерезидентам, тощо).

Але на це є причина – Шкрібляк активно здійснює заходи, направлені на знищення документальних матеріалів, електронних носіїв, тощо. А також використовує свої корупційні зв’язки в правоохоронних органах з метою уникнення від кримінальної відповідальності.

Зокрема, в кінці лютого – на початку березня 2020 року, слідчими ДБР та ГСУ НП України, за вказівкою безпосереднього керівництва, були винесені постанови про закриття відповідних вищевказаних кримінальних проваджень, зазначені постанови були погодженні в Офісі Генерального прокурора України. При цьому, будь-яких активних слідчих дій, направлених на документування та припинення протиправної діяльності не проводилось (не вилучались документи, не викликались на допит посадові та інші особи, не призначались ревізії, тощо).

Виходить, що на сьогодні з трьох кримінальних справ закрито дві. Досі відкритою залишається лише одна – № 22019270000000059 від 09.10.2019 р. ч. 1 ст. 258-3 КК України.

І ця справа, відкрита управлінням СБ України в Чернігівській області – найцікавіша. На початку цього року стало відомо, що Служба безпеки України підозрює ТЕЦ в покупці вугілля, видобутого на тимчасово окупованій території.

Під приціл уваги правоохоронців потрапило ТОВ «ТехНова» (Чернігівська ТЕЦ). Про це йдеться в ухвалі Деснянського районного суду Чернігова від 2 січня 2020 року.

У документі зазначено, що СБУ почала досудове розслідування проти ТОВ “Фірма ТехНова” 9 жовтня 2019 року. За версією слідства, компанія з січня по жовтень минулого року закуповувала через білоруські підприємства вугілля, видобуте на тимчасово окупованій території, хоча в митних деклараціях країною походження вугілля була вказана Росія.

“Вугілля, що імпортується, видобувається на непідконтрольный території України і транзитом через Російську Федерацію і Республіку Білорусь ввозиться на територію України. Кошти від зазначеної протиправної діяльності спрямовуються на підтримку незаконних збройних формувань, що діють на Сході України”, – йдеться в судових матеріалах.

СБУ з посиланням на дані Чернігівської митниці, зазначає, що за десять місяців 2019 року “ТехНова” оформила 269 митних декларацій щодо імпорту вугілля в режимі імпорту з Білорусі.

“ТОВ Фірма ТехНова направлено запит для отримання засвідчених копій документів, на підставі яких здійснювалося постачання і митне оформлення вугілля. В режимі імпорту з території республіки Білорусь … На даний момент відповіді від ТОВ Фірма ТехНова “ніхто не почув”, – завили тоді в СБУ.

Суд задовольнив клопотання СБУ та зобов’язав компанію надати спецслужбі сертифікат про походження імпортного вугілля, договір про його постачання та інші запитувані документи. Втім, справа “зависла”.

Наразі Шкрібляк вже добрався і до неї. Згідно з інформацією, яку отримала редакція ІНФОРМАТОРа, на даний час, через адвокатів та Мазурову О.М. (довірена особа Шкрібляка А.В., – ред.) активно відпрацьовується питання щодо організації надання вказівки керівництву УСБУ у Чернігівській області по направленню матеріалів кримінального провадження № 22019270000000059 від 09.10.2019 р. ч. 1 ст. 258-3 КК України с регіонального підрозділу до Головного слідчого Управління СБУ, з метою подальшого припинення будь-яких слідчих дій та закриття справи.

Вказане питання, начебто вже попередньо обговорювалось зацікавленими особами з керівництвом місцевих правоохоронних органів.

І шанси на те, що і цю справу буде закрито, досить великі.

На початку 2017 року між Шкрібляком і людиною тодішнього президента Петра Порошенка Ігорем Кононенко були досягнуті домовленості, які передбачали подальше спільне отримання прибутку від діяльності енергопідприємств, юридичним бенефіціаром яких продовжував залишатися Шкрібляк. Але на ключові посади в Керуючій Компанії і на ТЕЦ були призначені особи з бізнес-оточення Кононенка. Крім цього, питання «закриття» існуючих на той момент проблем в НКРЕКУ, в контролюючих та правоохоронних органах України, Шкрібляк повинен забезпечити за рахунок власних фінансових ресурсів. Протягом березня-травня 2017 року Шкрібляком для вирішення цих проблем представникам Кононенко були передані декількома частинами гроші в розмірі 10 мільонів доларів США готівкою. Втім, Кононенко і Шкрібляк співпрацювали і у 2018 році, і наразі є бізнес-партнерами.

Надалі так зване «прикриття» протиправної діяльності зазначеної «енергогрупи» здійснювалося через ГПУ та СБУ. Щомісячний «абонемент» для кожного правоохоронного органу становив від 100 до 150 тис. доларів США. Крім цього, з метою контрольованого вилучення документальних матеріалів про діяльність «енергогрупи» в період 2014-2017 років, а також попередження можливої ​​діяльності структурних підрозділів органів в областях, 21.03.2017 р. Управлінням з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки Головного слідчого управління ГПУ в ЕРДР внесено виробництво № 42017100000000353.

Не зважаючи на зміну владної верхівки країни бізнес Шкрібляка не тільки не постраждав, а продовжує активно заробляти гроші для свого керівництва. Адже з владою завжди можна “домовитися”, були б гроші. А вони є.

В рамках внесених до Єдиного реєстру досудових розслідувань кримінальних проваджень, правоохоронними органами встановлено, що грошові кошти, отримані через реалізацію злочинних схем в енергетиці, перераховувалися на зарубіжні розрахункові рахунки Шкрібляка А.В., підконтрольних йому осіб і офшорних компаній. Надалі, зазначені грошові кошти після їх легалізації перераховувалися в Україну на фінансування різних інвестиційних проектів, контрольованих бізнес-оточенням Шкрібляка.

Джерело

Теги: Анатолій Шкрібляк,ТЕЦ ,Кононенк Ігор,НКРЕКУ
Автор: Vse.Media