Що приніс Україні рік президенства Зеленського

Що приніс Україні рік президенства Зеленського
32410 ПЕРЕГЛЯДІВ

Ухвалено низку обіцяних законопроєктів: про імпічмент президента, про ринок землі, про скасування депутатської недоторканності. Парламент повернув відповідальність за незаконне збагачення і ухвалив новий виборчий кодекс. І це цілковита перемога, адже, наприклад, ринок землі Україна не могла відкрити ще з початку Незалежності.  Така заборона на продаж землі діяла, крім нашої країни: в ДР Конго, Венесуелі, Кубі, Таджикистані, Північній Кореї, Білорусі. 

Політолог Валентин Гладких: «Однією з обіцянок було, що першим законопроєктом, який Зеленський внесе до Ради, буде законопроєкт про народовладдя. Цього не сталося. Але зате йому вдалося ухвалити закон про імпічмент президента. Була обіцянка ввести ринок землі — вони проголосували і виконали свою обіцянку. Закон про так звану депутатську недоторканність — якщо повернутися в правове русло, правильніше говорити про спрощення процедури притягнення депутата до кримінальної відповідальності. Але зараз правоохоронним органам значно легше здійснювати проти депутата цілу низку процесуальних дій».

Також Володимир Зеленський зазначив, що зараз Верховна Рада наймолодша за віком і вона ментально інша. Народні депутати монобільшості різні, проте є результат — 180 ухвалених законів за 8 місяців. Крім того, очільник країни переконаний, що склад Кабінету Міністрів України буде змінюватися, поки не стане ідеальним. І ми побачили, як уряд не дуже ефективного Гончарука пішов у відставку і майже відразу призначено новий.

«Хтось скаже: уряд - це уряд, ним керує прем'єр-міністр. Але я впевнений, що президент має за цим стежити. Якщо якийсь міністр завалив роботу і не може виконувати свої обов'язки, я як президент буду впливати, буду робити все, щоб того чи іншого міністра міняли на іншого. І будемо ми це робити до того моменту, поки не зробимо ідеальний уряд», - зазначив голова держави.

Крім того, нові зміни до бюджету суттєво обмежили зарплати вищого керівництва. Тепер це не 200 і 300 тисяч на місяць, а лише 47.

Розблоковано мирний процес на Донбасі. Відбулося три обміни полоненими, після понад трьох років паузи відновилися переговори в "нормандському форматі", почалося розведення військ.

«Відбулося вже три обміни - це дуже конкретні результати. Були зроблені кроки в гуманітарному плані - побудований міст в Станиці Луганській. Зараз ці процеси на паузі через карантинні обмеження, але навіть коли не може бути очних зустрічей ТКГ, відбуваються постійні відеоконференції, переговори тривають. Те, що за рік президентства Зеленського взагалі сталася зустріч в «нормандському форматі», - саме по собі досить успішний факт», - прокоментувала депутатка від «Слуги народу» Євгенія Кравчук.

У країні почалися процеси, пов'язані з демонополізацією: анбандлінг НАК «Нафтогаз», виведення з монопольного стану «Укрспирту», колосальної діри, яка з'їдала надходження. Активно стимулювався розвиток малого бізнесу, був явний ухил на те, щоб відмовитися від масової підтримки великого бізнесу і перейти на стимулювання середнього та малого. Пом'якшення монетарної політики. За часів Зеленського облікова ставка почала активно знижуватися, наразі вона доведена до 11% кредитування

За рік Зеленського довіра до його політики і на світовому ринку, і всередині країни різко зросла. За Петра Порошенка за два тижні до кінця його перебування на Банковій Мінфін розміщував боргові розписки майже під 10% річних на зовнішньому ринку. Останнє розміщення, яке робила Україна, трохи вище, ніж 4% річних.

За 5 років каденції Зеленський планує побудувати всі головні дороги, які з'єднають великі міста в Україні. В планах також створити державну авіакомпанію, змінити підхід до реалізації медичної реформи.

Тому ми бачимо зміни на краще і віримо у щасливе майбутнє України.

Теги: імпічмент президента,Володимир Зеленський,Народні депутати,президент
Автор: admin.politica.com.ua