Сергій Кривонос: Одним з яскравих прикладів, що наші сусіди швидко роблять висновки з уроків російсько - української війни на Сході України є Польща

Сергій Кривонос: Одним з яскравих прикладів, що наші сусіди швидко роблять висновки з уроків російсько - української війни на Сході України є Польща
12428 ПЕРЕГЛЯДІВ

Завжди готові, завжди поруч.

Zawsze gotowi, zawsze blisko.

Одним з яскравих прикладів, що наші сусіди швидко роблять висновки з уроків російсько - української війни на Сході України є Польща.

За декілька останніх років вони дуже потужно почали створювати підрозділи територіальної оборони - війська територіальної оборони (пол. Wojska Obrony Terytorialnej – WOT). І це непросто слова, а слова підтверджені фінансами і діями.

На створення військ територіальної оборони в 2017 році було виділено понад 1 млрд злотих (близько 320 млн. доларів). На кінець 2017 року чисельність особового складу сягнула понад 7600 осіб. На кінець 2022 року сплановано довести чисельність до 50 тисяч особового складу, а загальний бюджет до 900 млн доларів.

Крім того, цікавий новий підхід до територіальної оборони - територіальна військова служба. Новизна полягає в тому, що солдати ТРО які раніше не проходили службу, проходять збори протягом 16 днів базову підготовку, а потім протягом трьох років під час вихідних проходять навчання за програмою індивідуального та спеціалізованого навчання. Передбачається спеціалізація окремих команд для «зеленої» і «чорної» тактики, рятувальних операцій, а також захисту критичної інфраструктури. Такі ж методи застосовуються і в Канаді. Особисто навчаючись в Канаді на військовій базі Борден бачив, як полігони вщент заповнені тими, хто під час вихідних проходили військові вишколи, і це стосувалось не тільки рядових стрільців, крім того там навчались - пілоти гелікоптерів. В інші дні, це звичайні працівники підприємств і фірм. Користь і економія для держави. Трохи програш в часі, але якість не буває за рахунок часу. Крім того, це закладає величезний запас мобілізаційного потенціалу. Також створюється система підготовки кадрів для військ.

Вже зараз, крок за кроком поляки йдуть до посилення обороноздатності своєї країни. Відкрито навчальний центр для WOT в Торуні.

WOT планують залучити і до операцій у такій сфері як кіберпростір. Військо Польське має бажання задіяти IT-фахівців, оскільки не має можливості запропонувати їм у діючих збройних силах більш вигідні умови і хороші зарплати у порівнянні з IT-кампаніями. Такий саме досвід у кібербезпеці використовують і Естонці. І саме такий досвід маємо використати ми в майбутньому ТРО.

На сайті польської тероборони кожен поляк може отримати величезну кількість інформації по структурі, вимогам, преференціям, системі підготовки членів територіальної оборони. Гасло яке вони позіціонуть:

«Ми створюємо територіальну оборону збудовану на виняткових цінностях – захист території, братерство, традиції, мужність, відповідальність. Це те що ми є.

Ми віримо, що вони залишаться з вами на все життя .МИ різного віку, у нас різні історії і вподобання. Кожного дня у нас різні професії але у нас є що нас єднає – віра в однакові цінності . Ми хочемо жити в безпечній краіні . Місія WOT ,завдання і мета близькі нашим серцям. Ось чому ми тут.»

Ось так, поки інші вчаться на нашому досвіді, ми продовжуємо марширувати на місці. При цьому маємо десятки тисяч тих, хто повернувся з фронту, мають чудовий досвід, мають завзяття і наснагу бути корисними - своій громаді, селу, місту, області, державі.

І величезна кількість таких людей вже займається військовою підготовкою до захисту країни в громадських спілках та об’єднаннях.

Вкрай важливо зараз прийняти Закон та переходити до втілення.

Створення української територіальної оборони, це потужний стримуючий фактор для нашого північного сусіда. Територіальність, масовість, мінімальний час боєготовності - це наші головні принципи у майбутній системі ТРО.

Дякую всім хто мене підтримує!

Слава Україні!

Разом до Перемоги!

Сергій Кривонос

Теги: Сергій Кривонос,Wojska Obrony Terytorialnej,Котін Петро Борисович,Польща
Автор: admin.politica.com.ua