Чи віддаватиме Петро Котін своєму синові «солодкі» тендери «Енергоатому» ?!

Чи віддаватиме Петро Котін своєму синові «солодкі» тендери «Енергоатому» ?!
35455 ПЕРЕГЛЯДІВ

Усіх українців турбує питання ціни на електроенергію. Чому ми маємо платити більше за комунальні послуги, ніж наші західні сусіди, які отримують середню заробітну плату в рази вищу? А тому що в нашій ціні закладена частка на збагачення державних чиновників. Наприклад, батька та сина Котіних, які вміло вкрутились до державної казни.

З 2 квітня 2020 року згідно з Розпорядженням Кабінету міністрів України від 29 березня 2020 року № 361-р, Наказами Мінекоенерго та ДП "НАЕК "Енергоатом" Котін Петро Борисович приступив до виконання обов`язків ТВО президента Компанії. До речі, лобіювали це призначення експерти група Мартиненка-Недашковського. Людей, які при старій владі повністю контролювали всю атомну енергетику країни. 

Державне підприємство «Енергоатом» створене у жовтні 1996 року. Його основна мета — збільшення виробництва електроенергії та коефіцієнта використання встановленої потужності АЕС за умови постійного підвищення рівня безпеки експлуатації. Компанія забезпечує близько 55% потреби України в електроенергії, в осінньо-зимові періоди цей показник сягає 70%. Фактично «Енергоатом» - головний оператор всіх атомних електростанцій нашої країни.

У структурі «Енергоатому» Петро Котін працює більше тридцяти років, з 2014 року очолював Запорізьку атомну електростанцію. Його син, Ілля Котін, з 2012 року працює директором підприємства «ІНКЛА-Київ», яке займається оптовим продажем обладнання. І тут починається найцікавіше. 

ДП «НАЕК «Енергоатом» 6 грудня 2016 року за результатами тендеру замовило ПП «Інкла-Київ» запасних частин на 69,15 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».  До кінця 2017 року поставлять 653 одиниці запчастин до арматури енергоблоку №4 Рівненської АЕС виробництва «Weir Power & Industrial France». Найдорожчими у списку є блоки сильфона поршня поз. 500 кр. №0.86.0346.000 по 2,28 млн грн. без ПДВ. У липні 2014 року атомники купили їх у цієї ж фірми для Хмельницької АЕС на третину дешевше – по 1,51 млн грн. без ПДВ. 

Хоча 2014 р. було відкрито кримінальне провадження проти службовців ВАТ «Турбоатом» за фактом привласнення та розтрати майна в особливо великих розмірах, а також проти «Інкла-Київ» – за фактом заволодіння чужим майном та ухилення від сплати податків. Єдиним конкурентом тоді традиційно була австрійська «Inkla Trading & Engineering GmbH», дочірньою компанією якої є «Інкла-Київ». Проте у 2016 році вони не боялися кари від українського правосуддя.

Тому «Інкла-Київ» виграла декілька тендерів електростанцій у 2016 році, де єдиним конкурентом на торгах була лише таж сама материнська австрійська компанія INKLA Trading & Engineering GmbH. Журналісти помітили, що обидві компанії зареєстровані в одному домі в Києві і мають загальний номер телефону. Після цього правоохоронці відкрили чергову справу, яка досі «висить у повітрі».

Скріншот: фото opendatabot.ua

Ще одну кримінальну справу, в якій фігурує компанія, в 2017 році почало спеціальне управління Генпрокуратури. За версією слідства, чиновники «Енергоатому», змовившись з керівниками приватних компаній, привласнювали державні кошти при закупівлі в 2015-2017 роках. Серед компаній, з якими ці чиновники укладали економічно невигідні контракти, була і «Інкла-Київ».

І тепер не важко припустити, що «Інкла-Київ» буде вигравати всі тендери, в яких візьме участь.

Петро Котін заявив виданню, що вже близько трьох-п’яти років не спілкується з сином і ніяких рішень щодо компанії «Інкла-Київ» не брав. За його словами, про кримінальних провадженнях, у яких фігурує ця фірма, він не знає. Проте він досі вписує сина та його доходи до декларації, а тому точно спілкується з ним. Адже у законі чітко прописано, що батьки повинні вписувати в декларацію повнолітніх дітей, якщо вони з ними проживають разом. А не можливо проживати разом і не спілкуватися.

Тому ми точно скоро будемо платити за нові дуже вигідні для родини Котіних тендери.

Теги: Петро Котін,Енергоатом,Котін Петро Борисович,електроенергія,Ілля Котін,Інкла-Київ,INKLA Trading & Engineering GmbH,тендер
Автор: admin.politica.com.ua