Як одеський митник Передерій допомагав грабувати український бюджет контрабандисту Альперіну. Чому він досі на посаді?!

Як одеський митник Передерій допомагав грабувати український бюджет контрабандисту Альперіну. Чому він досі на посаді?!
20873 ПЕРЕГЛЯДІВ

Нещодавно (17 квітня) за Альперіна внесли 41 млн гривень додаткової застави. Нагадаємо, що 26 листопада 2019 року НАБУ і САП затримали та оголосили підозру 10 особам, серед яких - 7 чиновників ДФС і митниці, у справі про махінації з розмитненням товарів. Водночас Президент Володимир Зеленський тоді заявив, що під час спецоперації з виявлення корупціонерів від правоохоронців втік контрабандист Альперін, і закликав допомогти у його затриманні. НАБУ затримало Альперіна 27 листопада, коли він з'явився на допит у САП. Згодом йому оголосили підозру.

Слідство вважає бізнесмена керівником злочинної організації, що вчиняла злочини, пов’язані з розмитненням імпортованих в Україну товарів за заниженими цінами. Вищий антикорупційний суд 29 листопада обрав Альперіну, якого називають «королем одеської контрабанди», запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення 70 млн грн застави. На початку грудня Альперін вийшов із СІЗО під заставу. Як повідомлялося, 16 квітня Апеляційна палата ВАКС частково задовольнила апеляцію САП та стягнула з Альперіна в дохід держави частину застави у розмірі 35 млн грн, що є половиною застави, яка була ним внесена - 70 млн грн. Потім суд встановив, що Альперін порушив покладені на нього обов'язки як підозрюваного. Зокрема, він не здав свій паспорт громадянина Ізраїлю і збільшив до 76 млн грн розмір застави.

Та без зв’язків з митницею цього не можна було зробити. То хто йому допомагає?

Однозначно, не останню роль  цьому відігравав Передерій Володимир Всеволодович. Ця людина працює в Одеській митниці на посаді заступника начальника митниці з січня 2015 року, а в митних органах з 1995 року з невеликими перервами. До речі, він то спускався, то різко підіймався кар’єрним ліфтом. І ці злети і падіння чітко збігалися з владними повноваженнями ще однієї групи митників – Хорошковського та Макаренка, під крилом яких він працював на початку кар’єри. Цікаво, що Володимир Всеволодович вже має кілька зам’ятих кримінальних справ та це йому просто зійшло з рук.

В кінці минулого десятиліття Передерій пропрацював заступником начальника Південної митниці лише кілька місяців, з травня по листопад 2008-го, а потім раптово повернувся в Київ, начебто на підвищення. Але підвищення було недовгим, і Передерій цілих півроку перебував у статусі радника голови ДМС (спочатку Хорошковського, потім Макаренко), і лише потім відбув до Дніпропетровська. Здається, що офіційній біографії митника чогось не вистачає? І це правда, тому що в листопаді 2008 на великому хабарі в 333 тисяч доларів попався заступник начальника Південної митниці, проти якого і прокуратурою Одеської області було порушено кримінальну справу. І хоча в ЗМІ прибрали прізвище цього «героя», але не важко зрозуміти, що в листопаді 2008-го заступника начальника Південної митниці був Володимир Передерій - який відразу після цього інциденту втік назад до Києва.

Після цього кримінальні походеньки не закінчилися. Він відсидівся інспектором і начальником сектору в Київській області за правління клану Януковича. Мабуть, характером не зійшовся з новою владою. А після того відновив свої злочинні зв’язки. Після Євромайдану кар'єра Передерія знову пішла вгору - він відразу ж повернувся заступником начальника в Дніпропетровськ, звідки його турнули навесні 2010-го. Але знову невдало: пробувши там близько місяця, і перевівся в Одесу. Там, отримавши посаду заступника начальника митниці, Передерій був ще й т.в.о. начальника - та так, що вже через чотири місяці його відсторонили від роботи, а прокуратура відкрила проти нього кримінальну справу за статтею 364 КК (зловживання службовим становищем). Приводом стало видане розпорядженням №14 / 01-р від 05.02.2015, в якому булонаписано, що начальники митних постів мали направляти контейнери на оформлення тільки після його особистих письмових вказівок. Що було частиною масштабної корупційної схеми, яку Передерій затвердив прямо на нараді в ... кабінеті Вадима Альперіна!

Піднявся гучний скандал, але вже через місяць Передерій повністю «реабілітувався» і відновився на роботі - підключивши всі можливі зв'язки і в Одесі, і в Києві. І настільки міцно вріс в своє крісло, що сидить в ньому до цих пір, переживши багатьох начальників Одеської митниці.

І зрозуміло, що зараз він не живе лише на зарплату чиновника. Правозахисник Назар Ужвіц, який неодноразово стикався з корупцією на Одеській митниці ДФС, говорить, що ієрархічна вертикаль корупції на Одеській митниці ДФС беззмінно керується Володимиром Передерієм. Він створив геніальну схему, за якою щоб проїхати кордон вантажівці потрібно заплатити 50 євро. Дещо подібне, каже Назар, відбувається з перезаїздом автомобілів з іноземною реєстрацію. З кожного авто вимагають від 30-50 євро. А от товари, які провозить Альперін йдуть в окремій черзі, з меншою закупівельною ціною. 

Тому дивно, що після арешту Альперіна, Передерій досі на свободі, ще й керує Одеською митницею. Адже причиною став обшук на Київській митниці, де були зареєстровані численні порушення і затримано її заступника Сергія Тупальського (виконавця схем Альперіна).

politica.com.ua

Теги: Передерій Володимир Всеволодович,ДФС ,Митниця ,Альперін,контрабанда
Автор: Vse.Media