Що не так із Міністерством енергетики?! – абсолютно все!!!

Що не так із Міністерством енергетики?! – абсолютно все!!!
31396 ПЕРЕГЛЯДІВ

Міністерство енергетики – це, здавалося б, місце, де повинні працювати професіонали і вирішувати всі «болючі» питання. Та реальність зовсім не така. Влада говорить про необхідність швидких та рішучих дій, а тому в медіа почала ширитися інформація про можливість призначення нового міністра. І, зважаючи на проблеми, які збільшуються в геометричній прогресії, це було б доцільно. Якби не одне але! Цілковитий безлад у всьому паливно-енергетичному комплексі, бо державні підприємства знаходяться в підпорядкуванні декількох інших міністерств. За Нафтогаз відповідає Мінекономіки, Укренерго – Мінфін, а Центренерго  управляє Фонд держмайна. І лише Укргіденерго та Енергоатом залишилися у Міненерго.

Але фактичного управління і там немає, адже у міністерстві просто не вистачає професіоналів. Низка реформ призвела до того, що реальні керівники залишилися лише в Нафтогазі та Укргіднерго, в інших структурах є лише ТВО (не варто багато очікувати від людини, яка тимчасово виконує обов’язки). Тому й не дивно, що ми побачимо саме нового ТВО, а не міністра в енергетиці. Нова команда може працювати задля того, щоб підготувати Україну до зими, але не більше. Проте не варто забувати про наглядові ради, бо кожне державне підприємство має таку. Вони виграють суди в Страсбурзі, призначають зарплати та премії, а також пишуть фінансовий план. А Кабмін просто розповідає казочки про велике майбутнє України: приєднання до європейського енергетичного ринку, збільшення видобутку українського газу та забезпечення автономності, реформи в вугільній галузі. І якщо починаються проблеми, умовно, в Нафтогазі, то за це відповідає не наглядова рада, а саме міністерство. Непогана схема: премія мені, а судові справи – комусь іншому. Тому ефективність наглядових рад в українських державних підприємствах  скоріше з знаком мінус, ніж плюс. Тому реально ефективнішим було б витратити кошти на медичне обладнання для лікарень, ніж на премії для наглядової ради.

Отже, перш ніж призначати нового міністра в енергетичну галузь потрібно:

  • Підпорядкувати всі державні підприємства профільному міністерству;
  • Призначати лише професіоналів з досвідом на відповідні посади (так, знання англійської є важливим, але для людини, яка не знає принципи роботи підприємства він не додасть особливої ефективності);
  • Прописати чіткі завдання та вимоги на певний термін для кожної компанії

Лише тоді і Міністерство і енергетична галузь запрацюють на повну.

 

Теги: Міненерго,Міністерство енергетики,Енергоатом ,Укренерго ,Укргіднерго,ТВО
Автор: admin.politica.com.ua