Україна святкує День вишиванки: чому це – не просто одяг, а символ опору

Україна святкує День вишиванки: чому це – не просто одяг, а символ опору
361465 ПЕРЕГЛЯДІВ

Традиційно у третій четвер травня українці святкують День вишиванки. Цьогоріч це свято припало 18 травня. Чому цей день такий важливий для нашої країни?

Протягом багатьох століть із покоління в покоління передавалися таємні знання та повідомлення. Їх розшифровкою володіли одиниці, обрані, яким особливим промислом дозволялося осягнути вміння читати давні послання.

В Азербайджані ці знаки закладалися в килимарстві, різьбленні по дереву і металу, національному одязі. Тривалий час давній тайнопис, у вигляді візерунків та геометричних символів був прихованим смисловим кодом азербайджанського народу. Минали роки, мінялися правителі, країна з авторитарної перетворювалася на світську, проте родові знаки, що творилися руками майстрів і майстринь, застигли в килимах, предметах побуту, національному одязі, завжди залишалися незламною фортецею збереження нації.

В Україні є чудова традиція святкувати день національної сорочки. У них він називається  Днем вишиванки. Начебто непросте свято: виходять собі люди певного дня в національному одязі. Що у цьому особливого? Подібне можна побачити у багатьох країнах. Однак для українців цей день є знаковим, це – ще один день, особливо в умовах сьогоднішньої кривавої війни, – єднання нації.

Саме свято запропонувала дівчинка школярка з міста Чернівці Леся Воронюк у 2006 році. Вона разом зі своїми однокласниками домовилися певного дня всім прийти до школи в національних сорочках. Пізніше, ставши студенткою Чернівецького університету, Леся принесла цю чудову традицію у середу студентів та викладачів. Поступово свято стало загальноміським (у 2011 році на центральній площі Чернівців зібралося у вишиванках понад 4000 осіб). А згодом – загальнонаціональним.

Сьогодні День вишиванки – це міжнародне свято, метою якого є збереження українських народних традицій створення та носіння національної сорочки вишиванки. Зазначається він щорічно у третій четвер травня. Запропоноване чернівецькою школяркою 17 років тому свято, згодом стало всеукраїнським днем ​​єдності.

Стародавній генетичний код, закладений багато століть тому у вигляді таємничих знаків та символів, знайшов у сьогоднішніх українцях своє історичне продовження. Будь-який національний символ для нинішнього українця – це цегла у будівництві великої переможної фортеці свободи цього великого народу. Стародавні символи та їх прочитання. Особливий дар для вибраних.

Якось, прогулюючись парком Гейдара Алієва в Києві, я зупинився біля мозаїчної копії килима "Шейх Сафі". Вона виконана у натуральну величину (5,34 м х 10, 51 м). Цей найдавніший з азербайджанських килимів, що збереглися, витканий на замовлення шаха Тахмасіба в майстернях Тебриза в 1539 році, сьогодні зберігається в Музеї Вікторії та Альберта в Лондоні. Я вдивлявся у візерунки та хитромудрі геометричні знаки і поступово почав відчувати незбагненну силу стародавнього генетичного коду наших предків, дивовижну можливість сказаного поза часом слова.

День вишиванки в Україні цього року святкується 18 травня. Це день, коли ми з гордістю вбираємося в наш символ національної єдності – вишиванку, яка втілює тисячолітні традиції нашого прекрасного українського народу. Коли ми надягаємо вишиванку, ми відчуваємо зв'язок з нашими предками, які передали нам не тільки цей чудовий одяг, а й духовність, силу і відданість. Це також момент, коли ми показуємо світу, що ми горді бути українцями.

День Вишиванки – це свято, яке об'єднує нас, незалежно від місця проживання чи національності. Це час, коли ми можемо поділитися своїми історіями, своєю любов'ю до вишиванок, своєю теплотою та гостинністю. Вона є нашим прапором єдності, символом того, що ми разом, що ми є одна велика родина.

У контексті боротьби з агресорами, вишиванка стає символом солідарності та опору. Вона об'єднує українців, нагадуючи про їхню національну єдність та вольову силу. Вишиванка стає засобом виразити протест проти незаконної агресії, показати свою готовність захищати свою країну і вистояти перед будь-якими випробуваннями.

Бажаю, українському народу, щоб це незвичайне свято ще на кілька кроків наблизило довгоочікуваний день урочистостей над заклятим ворогом, щоб генетичний код Вашого великого народу окреслив вивірений шлях до впевненої перемоги!

stopcor.org

Теги: Україна ,День вишиванки, війна в Україні