Суддівський скандал: мільйонний хабар, затримання голови Верховного Суду. До чого тут Жеваго, Коломойський та російський бізнесмен Бабаков?

Суддівський скандал: мільйонний хабар, затримання голови Верховного Суду. До чого тут Жеваго, Коломойський та російський бізнесмен Бабаков?
27222 ПЕРЕГЛЯДІВ

Вчорашній вечір перестав бути спокійним після появи інформації про те, що детективи Національного антикорупційного бюро спільно з прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури спіймали на хабарі не якогось суддю, а цілого голову Верховного суду України Всеволода Князєва. Розмір хабаря видив подив у багатьох — цілих 3 мільйона доларів США.

Всеволод Князев
Повідомлення Телеграм-каналу «Антикор» про затримання Всеволода Князєва

Спочатку ця інформація просочилася у Телеграм-канали, однак потім почала підтверджуватися офіційними особами. Першим чиновником, який своєрідно підтвердив інформацію про затримання, став голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім. Він уточнив, що сума хабаря становила 2.7 мільйона доларів США.

Всеволод Князев
Публікація Віталія Кіма з підтвердженням затримання голови ВСУ 

Правоохоронці не спростували і не підтверджували факту затримання високопоставленого судді, перша офіційна інформація з’явилася майже через пів години після новин про затримання Князєва.

Всеволод Князев
Публікація Спеціалізованої антикорупційної прокуратури щодо слідчих дій у Верховному суді

Слідчі досить «скупо» проінформували про те, що відбуваються. У подальшому історія розвивалася динамічно: з’явилися нові подробиці. Як виявилося, Князєв отримав кошти від одіозного олігарха-втікача Костянтина Жеваго, котрий зараз знаходиться під домашнім арештом у Франції у справі про розкрадання коштів банку «Фінанси і кредит». Французький суд відмовився екстрадувати опального олігарха до України, і він спокійно відсиджується у Франції.

Вчорашня історія може повторно вдарити по Жеваго, і все ж таки змусити французьке правосуддя видати Україні підозрюваного. Однак у цій ситуації є дуже багато неоднозначних моментів, котрі спонукають багато запитань. 

У нашому матеріалі детальний розбір, за яку «допомогу» Князєв міг отримувати кошти від олігарха-втікача, та до чого у цій історії Ігор Коломойський та Олександр Бабаков.

Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат

Ця справа розпочалася ще в 2002 році. Саме тоді холдинг «Ferrexpo» Костянтина Жеваго став власником Полтавського гірничо-збагачувального комбінату.

Костянтин Жеваго
Костянтин Жеваго

Історія приватизації Полтавського ГЗК настільки ж темна, як і безлічі колишніх державних підприємств Радянського Союзу.

За даними наших джерел, Полтавський ГЗК приносив структурам Жеваго «космічний прибуток». До війни дохідна частина компанії складала близько 1 мільярда доларів щорічно. Тому не дивно, що гірничо-збагачувальний комбінат став цікавити інших бізнесменів.

Російський слід

Перші спори навколо підприємства виникли ще в 2005 році. У 2005 році у господарський суд надійшла позовна заява про визнання договору купівлі-продажу Полтавського ГЗК структурами Жеваго.

За 4 офшорними компаніями, котрі позивалися до українського бізнесмена, стояли російські олігархи Олександр Бабаков і Євгеній Гінер.

Олександр Бабаков
Олександр Бабаков

Протягом 17 років тривали судові процеси, які мали характер справжньої юридичної війни. Декілька разів суди ставали на бік російського олігархічного клану, однак зрешту, наприкінці 2022 року Верховний суд України поставив крапку у спорі, визнавши право власності структур Жеваго на Полтавський гірничо-збагачувальний завод.

Як виявилося, це рішення стало фатальним для голови ВСУ Всеволода Князєва та, можливо, українського олігарха Костянтина Жеваго.

Окрім цього, як стало відомо обшуки пройшли ще у 18 суддів Верховного суду. Крок за кроком слідство встановило кримінальний слід не лише в ухваленні рішення на користь групи Жеваго, але й у впливі суддів ВСУ на конкурсну комісію до Вищої кваліфікаційної комісії суддів та в інших посадових злочинах.

Поки всіх деталей невідомо, однак наявних фактів достатньо для розуміння деяких речей.

Суддя під арештом

Минула майже доба з моменту затримання Князєва, однак, як стало відомо на брифінгу керівництва САП і НАБУ, йому та іншим членам «суддівської ОЗУ» ще не висунута підозра. Технічно це можливо, адже Кримінальний процесуальний кодекс встановлює, що слідство зобов’язане висунути звинувачення протягом 72 годин після затримання, інакше має негайно відпустити затриману особу.

Всеволод Князєв
Всеволод Князєв

На даний час позиція Князєва або його представників невідома. Обставини справи з точки зору голови Верховного суду не озвучувалися ніким. Під час прес-конференції, керівники НАБУ та САП увімкнули аудіозаписи, які підтверджували можливу передачу коштів від Жеваго керівництву ВСУ за ухвалення рішення на користь українського підприємця.

Кадри з прес-конференції керівництва НАБУ та САП
Кадри з прес-конференції керівництва НАБУ та САП

Яким чином були зроблені ці записи — невідомо. З власних джерел ми дізналися, що для максимального зближення з учасниками корупційної схеми, був використаний авторитетний адвокат, який був знайомий як з суддями ВСУ так і з Жеваго. Можливо, не особисто, але зі структурами олігарха — точно. Все свідчить про те, що цим відомим юристом був Олег Горецький, керуючий партнер адвокатського об’єднання «Горецький і партнери». Ймовірно, саме він був посередником у передачі коштів Жеваго суддям ВСУ. Він же і став інформатором антикорупційних органів.

Олег Горецький
Олег Горецький

Варто повернутися до найцікавішого. Впевнені, що не варто нагадувати про те, що 24 лютого 2022 року Росія напала на Україну. На той час у нашій державі було безліч російських активів, у тому числі, Олександра Бабакова, про якого ми згадували.

Який адекватний суддя міг би наприкінці 2022 року винести рішення на користь російського бізнесу в Україні? Питання риторичне, однак впевнені, що ніякий. Це питання йде не в юридичну, а в політичну площину. Таке рішення було би професійним самогубством.

Однак, історія «хабаря Жеваго» — є унікальною. Справа в тому, що Верховний суд України міг би й не ухвалювати рішення на користь Бабакова, а просто залишити рішення суду попередньої інстанції без змін. Раніше Північний апеляційний господарський суд ухвалив рішення, яким визнав придбання Полтавського ГЗК незаконним. 

В Україні як були, так і є люди, котрі зацікавлені у «перемозі росіян». Насправді, перемога росіян на даний час неможлива (не лише на полі бою, а й у бізнесі). На законодавчому рівні закріплені інструменти примусової конфіскації активів країни-агресора. Тому у разі, якби суд визнав би підприємство незаконно отриманим у власність Жеваго, Полтавський ГЗК відійшов би до державної власності.

А далі… пліткують про те, що ще в 2021 році Ігор Коломойський домовився з росіянами про те, що після завершення судів, Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат переходить у власність дніпровського олігарха. Звісно ж не безкоштовно.

Ігор Коломойський
Ігор Коломойський

Головне, що і зараз цю схему (не без проблем) можна реалізувати. Якщо правильно домовитися з АРМОЮ (Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів). АРМА вилучає майно, і в подальшому через конкурс передає його в управління.

Не здивуємося, якщо викриття антикорупційників змусять суд переглянути рішення про Полтавський ГЗК, і ухвалити нове. Не на користь Жеваго, звісно.

Хоча у Костянтина Жеваго можуть виникнути нові проблеми: у перший раз суд у Франції відмовив видати українця вітчизняним правоохоронцям. Зараз йому світить друга підозра, а, отже й новий екстрадиційний орден. Чи пощастить зараз опальному олігарху — невідомо, адже сидіти під домашнім арештом у Франції значно комфортніше, ніж в українському СІЗО.

У будь-якому випадку все схоже на те, що відбуваються розбірки за Полтавський ГЗК у стилі «чиї зв’язки більш потужні». Наразі Жеваго серйозно програє, але ми прекрасно знаємо, як воно може бути. Керівники САП і НАБУ обіцяють продовження історії, за яким ми неодмінно будемо пильно стежити.

Джерело

Теги: домашний арест, АРМА, Нападение России на Украину, Горецкий и партнеры, Горецкий Олег, Гинер Евгений, Полтавский ГОК, Ferrexpo, Бабаков Александр, Финансы и кредит, Жеваго Константин, Ким Виталий, Антикоррупционная прокуратура, Коломойский, Корупція, Верховний Суд, Затримання на хабарі голови Верховного Суду, Коррупция, коррупция в судах, Взятка, хабар, НАБУ, Князев Всеволод, САП, Національне антикорупційне бюро, Національне антикорупційне бюро України, Спеціалізована антикорупційна прокуратура, Спеціалізована антикорупційна прокуратура України, прокуратура, корупція, Всеволод Князєв, Князєв, Всеволод Князєв Вікіпедія, Князєв Вікіпедія, Верховний Суд України, суд, суддя, Судья, Віталій Кім, Віталій Кім Вікіпедія, Миколаївська ОВА Віталій Кім, Кім, Кім Вікіпедія, Олександр Бабаков, Бабаков, Ігор Коломойський, Коломойський, Ігор Коломойський Вікіпедія, Олександр Бабаков Вікіпедія, Коломойський Вікіпедія, Бабаков Вікіпедія, Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат, Жеваго, Костянтин Жеваго, Полтавський ГЗК, Євгеній Гінер, Гінер, Євгеній Гінер Вікіпедія, Гінер Вікіпедія
Автор: wikibazacom