Топ-менеджер Укрзалізниці Андрій Букін розбив потяг і став фігурантом кримінальної справи за фактом розпилу бюджетних коштів

Топ-менеджер Укрзалізниці Андрій Букін розбив потяг і став фігурантом кримінальної справи за фактом розпилу бюджетних коштів
279607 ПЕРЕГЛЯДІВ

Про те, що Укрзалізниця – відстійник та годівниця для корупціонерів різних мастей, відомо давно. Як і те, що влада дає змогу підгодуватись тут своїм кадрам.

Періодично Укрзалізницю трясуть скандали, викликані нахабством її керівників, але все спускається на гальмах – своїх треба годувати та прикривати, закон – це для чужих. Звичайно, такий стан справ багатьом не подобається. Звідси всі ті зливи компромату, які стрясають суспільство.

Один з таких зливів стосується Андрія Юрійовича Букіна, який очолює Південно-Західну філію Укрзалізниці. Вдивіться у його мужнє обличчя та чесні очі, які ви бачите на головній фотографії до цього матеріалу. Судячи з них – це надія нашої країни та опора у скрутний час. Але обличчя, на жаль, часто брешуть. Тому що голова Південно-Західної філії Укрзалізниці Андрій Юрійович Букін знову потрапив у корупційний скандал.

13.05.2023-укрзализниця

Андрій Юрійович, схоже, сильно дістав співробітників, оскільки ті зважилися злити інформацію про його діяльність у ЗМІ. Звичайно, Букін пояснить появу всіх цих матеріалів про нього банальними «підступами недобросовісних претендентів на його посаду» або якимись іншими конспірологічними причинами, але навіть якщо це і так – то що це змінює?

Якщо навіть компромат на Андрія Букіна злили і заздрісники, то він від цього не стає фальшивкою. Звинувачень у бік голови Південно-Західної філії Укрзалізниці є декілька. Це і корупція, і перевищення службових повноважень, і привласнення майна Укрзалізниці, і аварія, внаслідок якої постраждали люди.

Почнемо, мабуть, з останньої, оскільки вона яскраво характеризує як інтелектуальні здібності Андрія Букіна, так і його професійні якості. Сталася аварія 1 липня 2022 року.

Того дня Андрій Юрійович здійснював інспекційну поїздку до підвідомчої території. Разом з ним у дизель-поїзді перебувало понад 20 осіб із керівництва Південно-Західної залізниці. Виїхали з Києва і мали доїхати до Овруча.

Але Букін вирішив поїхати далі і подивитися на кордон з Білорусією. Що він там хотів побачити – невідомо, але наказав машиністу доїхати до перегону Бережесть-Словечно. Машиніст та інші присутні у поїзді люди повідомили Букіну, що після початку повномасштабної фази війни рейки та шпали на цій ділянці розібрані.

13.05.2023-укрзализниця

Чому про цей факт не знав сам Букін – невідомо, але він проігнорував попередження та наказав машиністу їхати. При цьому не з швидкістю 25 км на годину, яка дає можливість зреагувати і зупинити поїзд, а зі швидкістю 80 кілометрів на годину. Причому особисто квапив машиніста з внутрішнього зв’язку.

Результат був трошки передбачуваний: поїзд врізався в вагони, що стояли на коліях, і зійшов з рейок.

13.05.2023-укрзализниця

Звісно, внаслідок аварії постраждали й люди. Не кажучи про самого машиніста, якого відвезли в реанімацію і на якого потім списали аварію, травми отримали і представники керівництва. Головний інженер пошкодив хребет, начальник дирекції зламав ногу, пошкодження хребта також одержав начальник безпеки В’ячеслав Бабак. Букін нібито потім сплатив йому лікування у США.

13.05.2023-укрзализниця

Тільки ремонт техніки обійшовся Укрзалізниці у понад 10 мільйонів гривень, адже були ще й виплати постраждалим – аварія сталася в робочий час, під час виконання всіма службовими обов’язками, які отримали травми, тож з цього погляду все було законно.

Але ось чому керівництво Укрзалізниці замість того, щоб провести розслідування та стягнути з Андрія Букіна, який і був винуватцем цієї ситуації, збитки вирішило зам’яти справу – питання відкрите. І, можливо, на нього відповідає наступна порція компромату, яку злили на Букіна його «вдячні» колеги по роботі.

13.05.2023-укрзализниця

На жаль, весь протокол, уривок з якого наведений вище, недоступний, але йдеться про те, що вантаж калію ціною майже 700 тисяч доларів, і який перевозила Південно-Західна залізниця, поїхав не туди, куди треба: після початку повномасштабної війни працівники УЗ фактично сприяли крадіжці 50 вагонів калійних добрив на загальну суму 681,9 тис. доларів. Їх відправили до Ізяслава, звідки без розмитнення передали одному з підприємств.

"Винною" у цьому призначили агента комерційних вантажів станції Ізяслав, її звільнили з роботи. Але насправді організатором цієї афери був саме Андрій Букін – гроші на лікування начальника безпеки в США треба ж звідкись брати? Та й на відкати начальству вище теж треба витрачатися, адже прізвище Букіна фігурує у кримінальній справі №42019020000000140, відкритій за фактом розпилу 75,4 мільйона гривень на ремонті одного з об’єктів станції Козятин-1.

13.05.2023-укрзализниця

Згідно з матеріалами кримінальної справи, посадовці «Козятинської дистанції сигналізації та зв’язку» регіональної філії «Південно-Західна залізниця», зловживаючи службовим становищем, заволоділи бюджетом на ремонтні роботи ЄЦ-1 на станції Козятин-1 у сумі 75,4 млн. грн. , які перевели НВО «Імпульс» за роботи, які раніше вже були проведені залізничниками. При цьому співробітники УЗ вважають, що Букін має зв’язки з «Імпульсом», принаймні він часто приїжджав на підприємство на мотрисі.

«На мотрісі він міг вивозити хоч валізи грошей, його ніхто ніде не міг зупинити. А якби на машині їздив, там можуть будь-якої миті зупинити, оглянути багаж. Але коли його мотриса потрапила в аварію, приїжджати на Імпульс він перестав», – розповідають співробітники УЗ.

Кримінальна справа щодо факту крадіжки грошей на цьому ремонті теж підозріло застрягла у судах – останні засідання щодо нього відбулося ще 10 лютого 2022 року, це було рішення про продовження термінів розслідування, причому не перше. Такі рішення зазвичай свідчать, що справу вирішили поховати, завісивши в судах до закінчення термінів давності.

13.05.2023-укрзализниця

Незважаючи на все це, Андрій Юрійович Букін продовжує й надалі керувати довіреною йому Південно-Західною філією Укрзалізниці.

Що свідчить про те, що ви й самі так чудово знаєте: у цій країні править бал крадіжок, корупція та зв’язки. А Укрзалізниця та її службовець Андрій Букін – лише гвинтики у цій величезній машині розграбування України.

antikor.com.ua

Теги: Андрій Букін,Андрій Букін укрзалізниця,Укрзалізниця, Корупція,андрій букін укрзалізниця