Святошинські освітяни хитро залишили дискримінацію у тендері на електроенергію за 25 млн і замовили її на чверть(!) дорожче

Святошинські освітяни хитро залишили дискримінацію у тендері на електроенергію за 25 млн і замовили її на чверть(!) дорожче
290093 ПЕРЕГЛЯДІВ

Управління освіти Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації замовило на цей рік електричну енергію на 24,51 млн грн у ТОВ «Євро трейд енерджі». Відповідні договори підписані 26 квітня 2023 р. та оприлюднені у системі «Прозорро».

У договорах вказано, що ціна за одну кіловат-годину становить 5,1 грн. Це на 1,2 грн (або 24%) дорожче, ніж у ці ж дні законтрактував «Національний центр Олександра Довженка». Держпідприємство 1 травня замовило енергію по 3,9 грн за кіловат. При цьому воно проводило закупівлю на майданчику “Прозорро Маркет” і у торгах взяли участь 20 компаній. Переможець знайшов можливість знизити ціну своєї пропозиції на 20% по відношенню до очікуваної.

В обох закупівлях в ціну включена вартість послуг з передачі електроенергії і не включена вартість послуг з розподілу електроенергії.

Враховуючи очікуваний обсяг постачання для шкіл Святошинського району Києва у розмірі більше 4,8 млн кіловат-годин, переплата Управління освіти може складати майже 6 млн грн за весь строк дії контракту.

У 2021 році повідомлялось, що в результаті проведення аудиту Святошинського Управління освіти за 2019 – 2021 роки було виявлено фінансових порушень, що призвели до втрат на суму 40,24 тис. грн. Крім того, допущено неефективне використання коштів із оціночними втратами 2,97 млн грн.

З липня 2020 року Управління освіти очолює Олексій Сукеннніков.

На цей тендер також хотіло потрапити ТОВ «РТЕ Юкрейн». Але компанія помітила дискримінаційну вимогу замовника та оскаржила її в Антимонопольному комітеті. Йшлось про те, що Управління встановила таку норму:

«Ненадання  Учасником  будь  –  якого  з  документів,  або  надання  документу  який  не  відповідає  вимогам  тендерної  документації,  є  підставою  для  відхилення  пропозиції Учасника».

Це суперечить нормі закону про те, що замовник повинен надавати учасникам 24 години на виправлення помилок у наданих документах.

АМКУ погодився, що ця норма є дискримінаційною і зажадав аби Управління освіти її прибрало. У відповідь Управління прибрало це формулювання, але замінило його іншим:

«Ненадання переможцем торгів зазначених документів, або надання таких документів з порушенням вимог, визначених ТД, буде розцінене як відмова від підписання договору про закупівлю відповідно до вимог тендерної документації або укладення договору про закупівлю».

Тобто замовник формально виконав вимогу АМКУ про внесення змін до ТД, але по суті дискримінація лишилась така сама. Відтак «РТЕ Юкрейн» більше не витрачало сили, гроші та час на оскарження. А «Євро трейд енерджі» залишилось єдиним учасником тендеру і забрало підряд з мізерною економією 2%.

Керівником і власником ТОВ «Євро Трейд Енерджі» є Олександр Кудим. «Наші гроші» раніше повідомляли, що людина з таким ПІБ до 2018 року була начальником Департаменту контролю у сфері закупівель Держаудитслужби.

Данііл Фуксман, Юрій Ніколов

nashigroshi.org

Теги: Євро трейд енерджі,Олексій Сукеннніков,РТЕ Юкрейн,тендер,Управління освіти Святошинської районної державної адміністрації