Пожежне депо чи комерційна забудова: мешканці столичних Новобіличів виступають проти знищення зони відпочинку в лісі

Пожежне депо чи комерційна забудова: мешканці столичних Новобіличів виступають проти знищення зони відпочинку в лісі
345279 ПЕРЕГЛЯДІВ

Черговий будівельний конфлікт розгорівся у Святошинському районі Києва. Мешканці житлового масиву Новобіличі та громадські активісти виступають проти будівництва на вул. Оленівській пожежного депо (повинно було з'явитися там ще напередодні “Євро-2012”). Свою незгоду вони пояснюють тим, що дана земля входить до складу НПП “Голосіївський” і використовується як зона відпочинку. Також громадяни підозрюють, що замість заявленого об'єкту на вказаній території може “вирости” комерційна споруда і що її зведення  лобіює неназваний депутат Київради. На Хрещатику, 36 поки що займають позицію громади, принаймні на словах – зокрема, вже було заявлено, що роботи там не мають відбуватися, а чиновники повинні зайняти “активну позицію”. У ДСНС, яка повинна будувати і використовувати це депо, дану історію не коментують. Лише вказують на те, що “пляма забудови” буде погоджена громадськістю.

Як стало відомо, наразі столична громада збирає підписи за петицію “Проти забудови в лісі біля вул. Олевської”.

Відповідне звернення було зареєстроване на сайті Київради 24 квітня 2023 року. Автором петиції є киянка Анна Покидіна. Для того, щоб ця петиція була передана на розгляд депутатського корпусу Київради, вона повинна набрати 6 тис. підписів киян за наступні півтора місяця.

Про що просить громада

Як зазначено в петиції, мешканці житлового масиву Новобіличі (Святошинський район Києва) виступають проти будівництва пожежного депо на двох ділянках загальною площею 1,54 га на вул. Олевській (кадастрові номери 8000000000:75:500:0002 і 8000000000:75:500:0003), які столична міськрада ще в 2010 році передала Головному управлінню Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи в Києві (далі – Київський гарнізон МНС). 

Ділянка на карті

Свою позицію вони в першу чергу обгрунтовують тим, що ця земля фактично є частиною Біличанського лісу та використовується громадянами як місце відпочинку (там облаштовано дитячі та спортивні майданчики, лавки). У зв'язку з цим, на думку громадського активу Новобіличів, міська влада повинна надати вказаній ділянці лісу статус парку або скверу.

“Тисячі мешканців нашого масиву проводять свій вільний час, гуляючи у лісопарковій зоні. Ліс – це легені міста. Вважаємо недоцільним вирубувати столітні сосни та дуби. В той час, коли під час повномасштабної війни в країні і так спалено тисячі гектарів лісу, ми маємо зберегти кожне дерево на вільній від окупанта території країни”, – вказано в петиції.

Вид на ділянку (фото із соцмереж)

Крім того, Анна Покидіна зазначила, що законодавством України заборонена передача під забудову ділянок в зелених зонах у тих випадках, якщо місцева влада не включила таку землю до затвердженого Детального плана території (ДПТ). 

У петиції уточнюється, що у даній місцевості можна знайти більш “придатні” локації для будівництва пожежного депо. А тому, як вважають місцеві мешканці, питання розміщення такого обєкту в районі Новобіличів повинно бути опрацьоване Київрадою спільно з “рятувальниками”. 

“Одним з місць будівництва пожежного депо може бути ділянка Київського професійного коледжу будівництва і архітектури (вул. Клавдіївська, 22), адже це велика територія, яка використовується не за призначенням, а “здається” під стоянку автомобілів. Крім того, багато вільних територій знаходиться в межах вулиць Булаховського та Генерала Наумова, зокрема – поруч з центром “Агромат”, Інститутом проблем моделювання в енергетиці ім. Г.Є. Пухова тощо”, – підкреслила Анна Покидіна.

Передісторія

28 грудня 2010 року Київрада рішенням №532/5344 погодила передачу двох ділянок на вул. Олевській загальною площею 1,54 га Київському гарнізону МНС “для будівництва, експлуатації та обслуговування пожежного депо”. Згідно з цим рішенням, “рятувальники” отримали ділянку площею 1,40 га в постійне користування, а ділянку площею 0,14 га, яка розміщена в межах червоних ліній – в оренду на 5 років.

На той час, ця земля відносилася до кварталу №51 Святошинського лісництва КП "Святошинське лісопаркове господарство” (“ЛПГ”) і входила до категорії земель лісового фонду. Згідно з прийнятим Київрадою рішенням, ці ділянки були виключені зі згаданої категорії та переведені до земель запасу промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення. 

Також столична міськрада цим же рішенням внесла зміни до Генплану Києва, виключивши цю землю із зони зелених насаджень лісів та лісопарків та перевівши її до зони інтегрування елементів комунально-складської і житлової зон. Крім того, Київрада внесла зміни до Програми розвитку зеленої зони міста Києва до 2010 року, відповідно до яких ця територія була виведена зі складу зони лісів та лісопарків.

При цьому, в рішенні міськради №532/5344 уточнювалося, що згідно з містобудівним обґрунтуванням щодо визначення параметрів майбутньої забудови, на цій ділянці може бути побудовано “пожежне депо з надбудованими приміщеннями гуртожитку”.

При обговоренні в сесійній залі Київради проти цього землевідводу виступили декілька депутатів. Зокрема, Олег Петькун (тоді входив до депутатської фракції “Республіка “Київ”) вказував на те, що до матеріалів по відповідному проєкту рішення не було прикріплено акт обстеження зелених насаджень, у зв'язку з чим, мовляв, депутати не знають, скільки дерев буде знищено в результаті цієї забудови. Крім того, він висловив думку, що для розміщення такого об'єкта в цій місцевості є земля, яка вільна від забудови та не входить до складу лісової зони. Але усі ці аргументи не переконали більшість народних обранців.

Будівництво на цій території пожежного депо з гуртожитком було передбачене державною програмою з підготовки до проведення в Україні чемпіонату з футболу “Євро-2012”. При цьому, керівництво Київського гарнізону МНС планувало побудувати на вказаній землі ще й майданчик для підготовки рятувальників та створити базу газодимозахисної служби.

Зазначимо, 1 травня 2014 року в.о. Президента України Олександр Турчинов своїм Указом №446/2014 змінив межі національного природного парку (НПП) “Голосіївський” (створений Указом Президента Віктора Ющенка №794 від 27 серпня 2007 року), включивши до його складу 6462,62 га лісів Святошинського лісопаркового господарства. Серед іншого, до складу вказаного об'єкта природно-заповідного фонду (ПЗФ) було включено й Біличанський ліс. І цей факт надалі в якості аргумента будуть використовувати громадські активісти.

Втім, проєкт щодо цієї забудови з різних причин так і не було реалізовано. Наразі невідомо, чи було це прямо пов'язано з набутим охоронним статусом Біличанського лісу. Більше того – Київський гарнізон МНС навіть не зареєстрував за собою право користування та оренди на вказану землю, а самі ділянки були створені і зареєстровані в Державному земельному кадастрі лише в квітні 2021 року. Два місяці потому, у червні 2021 року, право постійного користування і оренди на вказані ділянки було зареєстровано за Головним управлінням Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС) у Києві, яка є правонаступницею МНС. 

“У 2021 році правонаступник [Міністерства з надзвичайних ситуацій] згадав, що ще з епохи Януковича-Черновецького-Попова завалялося старе незаконне і невиконане рішення Київради. Ну а в 2023 році, в розпал війни, саме час рубати ліс, бо ще не весь окупанти спалили!” – прокоментував таку “неквапливість” експерт з містобудування Георгій Могильний.

2 березня 2023 року Київрада підтримала внесення змін до Міської цільової програми забезпечення готовності до дій за призначенням територіальної підсистеми Києва Єдиної державної системи цивільного захисту на 2020-2023 роки (затверджена рішенням міськради №451/8024 від 12 грудня 2019 року). Відповідно до цих змін, столичний муніципалітет вирішив направити 316 млн гривень з міського бюджету на будівництво 5 пожежних постів у 5 районах Києва, у тому числі – на вул. Олевській.

Необхідність облаштування таких об'єктів секретар Київради Володимир Бондаренко (виступив суб'єктом подання відповідного проєкту рішення) пояснив тим, що міська влада повинна допомогти існуючим 26 столичним пожежним депо ліквідовувати надзвичайні ситуації. Зокрема, мова йшла про те, що в умовах ущільненої забудови та регулярних ракетних обстрілів збільшується час прямування рятувальників до місць пожеж.

Незгода і чутки про комерційну забудову

Свою незгоду з будівництвом пожежного депо у Біличанському лісі громадськість почала висловлювати у минулому місяці. Зокрема, як зафіксовано на одному з відео, опублікованих у групі “Захист лісу Олевська” в Facebook, 28 квітня 2023 року під час того, як працівники ДСНС проводили огляд ділянки, мешканці Святошинського району заявили їм, що “ніякого пожежного депо тут не буде”. При цьому, громадяни також припустили, що насправді пожежне депо може бути лише “прикриттям”, і “після вирубки лісу там з’являться житлові будинки або черговий торгівельний центр”. 

Зазначимо, на тому ж відео особа, яку громадськість представила як “представника ДСНС”, повідомила місцевим мешканцям, що Держслужбі з надзвичайних ситуацій спільно з громадськістю треба “вибрати “пляму” забудови, яка буде всіх влаштовувати”.

Відео з групи “Захистимо ліс Олевська”

Природоохоронний активіст Михайло Погребиський у свою чергу повідомив, що будувати на цій території депо не можна, у зв'язку з тим, що вона охороняється законом з того моменту, коли Біличанський ліс увійшов до складу НПП “Голосіївський”. При цьому, він вказав на те, що підпорядковані столичній владі комунальні структури, які відповідають за збереження таких територій і зелених насаджень на них, ніяк не протидіють таким планам. Крім того, Погребиський також повторив чутки стосовно того, що на цій землі може з'явитися комерційний заклад, уточнивши, що таку забудову “кришує один із депутатів Київради”.

“Святошинське “ЛПГ”, на яке виписане охоронне зобов'язання по охороні ввіреної їм території, зовсім не поспішало виконувати свої службові обов'язки по припиненню незаконних дій! Мало того – повідомляють, що працівники з системи КО "Київзеленбуд" “вимічували” дерева під вирубку! Також джерела повідомляють, що відповідні комунальні служби отримали вказівку від КМДА не втручатись в ситуацію, оскільки в даному випадку необхідно підіграти забудовнику. Будівництво [депо] не виправдовує порушення природо-охоронного законодавства, адже з моменту набуття цієї території найвищого природоохоронного статуса – об'єкту ПЗФ – таке будівництво там юридично неможливе!”, – вважає Михайло Погребиський.

На скандал з потенційною забудовою Біличанського лісу звернули увагу і представники столичної влади. Зокрема, голова фракції “УДАР” у Київраді Дмитро Білоцерковець повідомив “Руху “Чесно”, що в даному випадку наявні підстави для оскарження рішення (ймовірно, мова йде про рішення міськради щодо відведення цієї землі. – КВ) в судовому порядку, оскільки для будівництва пожежного депо ніхто не погоджував зміну меж НПП "Голосіївський", яка встановлена президентським указом.

“ДСНС не може починати будувати депо, поки не будуть змінені межі на державному рівні. Більше того, керівництво ДСНС має втрутитися в цю ситуацію і вплинути на підлеглих, щоб вирішити проблему без застосування сили до місцевих мешканців. Зараз роботи мають бути припинені, і управління екології Києва буде займати проактивну позицію по захисту інтересів киян”, — заявив Дмитро Білоцерковець.

Зазначимо, найімовірніше, подальші спори щодо цієї ділянки будуть точитися саме навколо питання, чи відноситься дана територія до НПП “Голосіївський”. 

Так, за словами Михайла Погребиського, Біличанський ліс був включений до цього об'єкту ПЗФ без вилучення у землекористувача, яким є КП “Святошинське ЛПГ”. Разом з тим, міська влада, приймаючи рішення щодо відводу ділянки Київському гарнізону МНС, повністю “переформатувала” її, отримавши згоду від вищезгаданого КП, а саме рішення було прийняте ще до того, як ця зелена зона потрапила під охорону держави. 

Ще один нюанс – територіально дана земля відділена від основного лісового масиву і наразі примикає до житлової та громадської забудови, а суди нерідко враховують “поточну містобудівну ситуацію”. Тому, схоже, усі ці нюанси будуть причинами дискусій.

Що відбувається зі столичними лісами

Як неодноразово повідомлялось, у Києві регулярно виникають скандали стосовно можливої забудови “жирних” земель на території чи в безпосередній близькості до НПП “Голосіївський”. Причиною цього є те, що наразі не існує чітких механізмів протидії забудовникам, адже кордони НПП “Голосіївський” де-юре досі не встановлені.

Справа в тому, що Київська міськдержадміністрація (КМДА), протягом півтора десятиліття з моменту створення цього нацпарку, так і не розробила документацію із землеустрою, не встановила та не внесла межі тисяч га зелених насаджень у натуру. Як наслідок – де-факто поки що цей парк чітко існує лише “на папері”, а буферна зона навколо нього, у якій заборонено будівництво, зовсім відсутня.

Нагадаємо, вже не перший рік тривають спори і щодо “адміністративно-територіальної” приналежності значної частини Біличанського лісу. Ще в жовтні 2021 року Бучанська райрада включила майже 3 тис. га території цих зелених насаджень до меж селища Коцюбинське, з чим не погодилися на Хрещатику, 36. Міські депутати і чиновники впевнені, що насправді цей ліс відноситься до столиці, а його “трансфер” до складу сусіднього населеного пункту можливий лише за умови погодження з владою Києва, чого в даному випадку не було. 

Щоб довести свою правоту, Київрада ініціювала оскарження рішення щодо затвердження меж Коцюбинського. Після того, як столичний муніципалітет програв у суді першої інстанції, наразі ця справа розглядається Шостим апеляційним адмінсудом.

Департамент земельних ресурсів КМДА з 29 червня 2021 року очолює Валентина Пелих (виконувала обов'язки керівника цієї структури з 2 квітня 2021 року). З 27 липня 2018 року по 1 квітня 2021 року, цим департаментом керував Петро Оленич, який з 2 квітня 2021 року обіймає посаду заступника голови КМДА та курує в Києві земельні та містобудівні питання.

Управлінням екології та природних ресурсів КМДА з 11 січня 2021 року керує Олександр ВознийСферою екології столиці вже близько восьми років опікується заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Головним управлінням ДСНС в Києві з жовтня 2022 року керує Сергій Кривошликов (на колажі ліворуч). Держслужбу України з надзвичайних ситуацій з листопада 2021 року очолює Сергій Крук (до лютого 2022 року був виконуючим обов'язки керівника). Діяльність ДСНС спрямовується і координується Кабінетом міністрів через Міністерство внутрішніх справ, яке з 18 січня 2023 року очолює Ігор Клименко (до 7 лютого також був “в.о.”).

КиївВлада

Теги: новини києва, КМДА, київрада, дснс, будівництво, валентина пелих, петро оленич, земельна ділянка, забудова, земельне питання, департамент земельних ресурсів, петиція, святошинський район, петро пантелеєв, олександр возний, ігор клименко, управління екології та природних ресурсів, нпп голосіївський, нацпарк голосіївський, пожежне депо, біличанський ліс, сергій крук, пожежний пост, мнс, пожежна частина, сергій кривошликов, гу дснс в києві, міністерство з надзвичайних ситуацій, новобіличі