Екскерівник ОГТСУ провів тендер з "підгонкою" для закупки російських труб: подробиці схеми на 100 млн

Екскерівник ОГТСУ провів тендер з "підгонкою" для закупки російських труб: подробиці схеми на 100 млн
356477 ПЕРЕГЛЯДІВ

Випадковість чи злочинна змова? Вітчизняний монополіст "Оператор ГТС" України під час керівництва Сергія Макогона придбав сталеві труби загальною вартістю в понад 100 млн грн у компанії з Дніпропетровщини. Та аналітики виявили в закупівлі "приховане дно": фірма-переможець входить до орбіти місцевого депутата Краснопольського, а продукція має… російське походження. Ба більше, на думку експертів, тендерна документація містить завідомо дискримінаційні вимоги для українських виробників.

Інформацію про оголошені оператором ГТС України відкриті торги за номером UA-2021-04-13-006538-a з предметом закупівлі "Магістралі, трубопроводи, труби, обсадні труби, тюбінги та супутні вироби" вартістю 108 млн грнн було оприлюднено 13 квітня 2021 року на електронному майданчику ProZorro. Однак те, як відбувався тендер, навряд чи дійсно можна назвати прозорим.

Інформація про тендер

24 червня того ж року з-поміж трьох претендентів був обраний переможець – дніпровське ТОВ "Торговий дім "Трубоізолкомплект" з пропозицією у 106 млн грн. Що не так із цією фірмою, пропонованою нею продукцією і взагалі з тендерами вітчизняного монополіста? Розбиралась команда аналітиків "СтопКору".

Як відбувався тендер?

Варто почати з того, що в ході проведення конкурсу принаймні два потенційні учасники торгів (SENSO DYNAMICS LLC та ТОВ "ЗСП") неодноразово висували замовнику – ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" – вимоги щодо усунення порушень у тендерній процедурі. Однак усі вони були відхилені монополістом. При цьому на всі зауваження замовником було надано "відписки", без посилання на будь-який нормативно-правовий акт.

У результаті до участі в аукціоні були допущені три претенденти: ПрАТ "Фірма "Нафтогазбуд", ТОВ "Український трубний завод" та ТОВ "Торговий дім "Трубоізолкомплект". Остання компанія запропонувала найнижчу ціну і була визнана переможцем. 29 червня 2021 року ТОВ "Оператор ГТС України" повідомило про намір укласти з нею договір на суму 106 919 625 грн.

Проте 6 серпня 2021 року Державна аудиторська служба України прийняла рішення розпочати моніторинг процедур закупівлі. Підставою стали виявлені порушення законодавства у сфері публічних закупівель в інформації, оприлюдненій в електронній системі закупівель. За результатами моніторингу яким установлено, що замовник порушив вимоги п. 1 ч. 1 ст. 31 Закону України "Про публічні закупівлі".

Державна аудиторська служба України прийняла рішення про необхідність моніторингу

На початку вересня 2021 року ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" відзвітувало про усунення порушень і 30 вересня таки уклало договір зі своїм фаворитом.

Та чи справді всі порушення були усунуті? І в чому вони полягали?

Детально вивчивши умови, підписаний договір з додатками та додатковими угодами, а також поспілкувавшись із експертами газотранспортної сфери, аналітики "СтопКору" звернули увагу на факти, які можуть свідчити про існування "схеми", спрямованої на розтрату державних коштів та "підгонку" тендерної документації під конкретного учасника.

Ідеться, зокрема, про зазначення великої кількості бажаного до придбання товару в одному лоті, завищення технічних та якісних характеристик товару та визначення короткого терміну відвантаження, а також про вимогу щодо так званого "експандування" – одного з видів калібрування труб.

П. 5.8.3.16 щодо експандування труб є дискримінуючим

При цьому операція калібрування забезпечує тільки відповідність геометричних параметрів труб та інших функцій не має. Слід також зауважити, що згідно діючого ГОСТ 20295-85, обов'язкове експандування труб в Україні не передбачене.

"Вимога "експандування", яка була прописана у тендерній документації 2020-2022 років при закупівлі магістральних труб для нафтогазової галузі є необґрунтованою та дискримінаційною стосовно українських виробників. Її застосування є інструментом створення штучного звуження кола потенційних учасників, що своєю чергою сприяло закупівлі продукції по завищеній вартості іноземного виробництва, зокрема рф. Експандування є одиним з видів калібрування труб при їх виготовленні для досягнення необхідних геометричних параметрів. У міжнародних та українських стандартах немає вимоги стосовно обов'язкового виконання цієї технологічної операції", – коментує колишній головний технолог ХТЗ (Харцизський трубний завод) Віктор Котенжі.

У чому ж полягала"підгонка" тендерної документації під конкретного учасника?

Посадові особи тендерного комітету замовника (ТОВ "Оператор ГТС України") під керівництвом Сергія Макогона розробили й затвердили тендерну документацію, із додатками, для процедури закупівлі.

Водночас, ця документація містила дискримінаційну вимогу до товару у вигляді проведення експандування (для зварювальних труб діаметром 530 мм і більше) (пункт 5.8.3.16 додатку до Тендерної документації – проєкту договору про закупівлі товарів). Тим самим ТОВ "Торговий дім "Трубоізолкомплект" отримало необґрунтовану перевагу над рештою учасників, наголошують фахівці.

То як же з цією вимогою впорався переможець конкурсу – ТОВ "Торговий дім Трубоізолкомплект"?

Як з’ясувалось, попри поданий Гарантійний лист із відображенням в ньому країни виробника трубної продукції "Україна", фаворит конкурсу "обійшов" вказану вимогу, подавши у складі тендерної пропозиції сертифікати якості виробників іноземних держав – зокрема, російської федерації. У подальшому це знайшло своє відображення в Додатках до Договору, де країною виробництва вже вказано "Україна, російська федерація".

Фактичне виробництво продукції із застосуванням "процесу експандування труб" для замовника здійснювало ТОВ "Науково-виробниче підприємство з іноземними інвестиціями "Укртрубоізол", яке не має власного обладнання для експандування, що підтверджується Сертифікатом відповідності ДП "ВНIТІ-ТЕСТ" за номером UА.ПP.10120-0032-20.

Сертифікати підтверджують ''російський слід'' у постачанні труб

Виходячи з вищенаведеного, можна припустити, що замовник штучно не допустив до конкурсу інших українських умисно прописавши в умовах тендерної документації та договору завідомо дискримінаційні вимоги. Водночас, як визнає сам пан Макогон, труби фактично поставлялись відповідно до ГОСТ 20295-85 (без додаткових вимог) – з підробкою документів та сертифікатів про "нібито" проведення процедури експандування кожної труби.

Цікаво, що в подальшому, попри відомий замовнику факт неспроможності виконання умов договору зі сторони підрядника, ТОВ "Оператор ГТС України" уклав із ним ще принаймні три додаткові угоди.

Про що в них ідеться?

Додатковою угодою №1 від 19 жовтня 2021 року до договору N2107000076 було змінено термін постачання з "31.12.2021" на "09.02.2022" внаслідок чого оператор ГТС власноруч відмовився від можливості стягнення на свою користь значної суми коштів, у вигляді пені та штрафу, за невчасно поставлену продукцію. Ідеться щонайменше про 10 млн грн.

Додатковою угодою №2 від 1 грудня 2021 року сторони внесли зміни до технічних якісних та кількісних характеристик предмета закупівлі.

І нарешті, в останній день дії попередніх угод, а саме 9 лютого 2022 року, Додатковою угодою №З від сторони внесли зміни до специфікації продукції. При цьому додатки до вказаної Додаткової угоди всупереч вимог законодавства не були розкриті на сторінці платформі торгів даного тендеру.

Таким чином, вказаними додатковими угодами було фактично змінено всі істотні умови правовідносин, які першочергово були передбачені тендерною документацією та висувалися всім учасникам торгів на початку процедури.

І наостанок – декілька цікавих деталей про переможця тендеру.

Компанія з основним видом діяльності "46.72 Оптова торгівля металами та металевими рудами" була зареєстрована у Дніпрі в 2010 році. Єдиний засновник, бенефіціар і керівник – В’ячеслав Гордієнко. За останні три роки фірма фігурує в 7 кримінальних судових справах.

Зокрема, ГУ ДФС у Дніпропетровській області було отримано інформацію, згідно якої встановлено, що ТОВ "ТД "Трубоізолкомплект" в період 2015-2018 років мало взаємовідносини з підприємствами, які мають ознаки фіктивності, що призвело до фактичного ненадходження коштів до бюджету держави у значних розмірах.

ТОВ ''ТД ''Трубоізолкомплект'' фігурує в кримінальному провадженні

Крім того, за інформацією видання "Наші гроші", ТОВ "ТД "Трубоізолкомплект" неодноразово брало участь у тендерах щодо безшовних сталевих труб як дилер групи "Інтерпайп" Віктора Пінчука.

Своєю чергою, історичним засновником ТОВ "Науково-виробниче підприємство з іноземними інвестиціями "Укртрубоізол" є Сергій Краснопольський – депутат Дніпровської міської ради 8-го скликання від партії "Європейська солідарність".

Тож чому у тендерній документації 2020-2022 років (коли вже понад 6 років тривали бойові дії на сході нашої держави, а країна-агресор відкрито готувалась до широкомасштабного вторгнення) умови були прописані таким чином, аби надати перевагу учаснику, який де-факто постачає труби з рф? Та чи буде відповідати за ці махінації екскерівник ТОВ "Оператор ГТС України" Сергій Макогон, під головуванням якого проводився даний конкурс і який за інформацією джерел "СтопКору" переховується за кордоном? Ці питання поки залишаються відкритими.

''СтопКор'' надіслав запит до оператора ГТС України, але поки не отримав відповіді

Ми сподіваємось, що світло на них проллють відповіді на запити "СтопКору" до правоохороних органів.

stopcor.org

Теги: ОГТСУ ,Оператор ГТС Украины,Сергій Макогон,труби