Півтора мільярди – за уявну підземку: підрядника метро на Виноградар підозрюють у розтраті коштів киян?

Півтора мільярди – за уявну підземку: підрядника метро на Виноградар підозрюють у розтраті коштів киян?
293560 ПЕРЕГЛЯДІВ

Метро на Виноградар знову "запізнюється"? Станції "Мостицька" і "Проспект Правди" мали здати в експлуатацію ще півтора роки тому. Але за цей час будівництво так і не зрушило з мертвої точки. Тепер нову гілку столична влада обіцяє киянам у наступному році, а роботи все ще стоять. Хоча півтора мільярди гривень за їх виконання генпідрядник "Київметробуд" вже давно отримав.

Куди поділись чималі кошти з кишень київських платників податків? І хто тепер опікуватиметься будівництвом підземки? Дізнавався журналіст "СтопКору" Артем Ребров.

Вже понад чотири роки кияни марно чекають на метро на Виноградар. Як свідчить порівняння кадрів будмайданчика у 2019 році зі свіжими світлинами, роботи протягом усього часу майже не велись. Єдиний прогрес – вириті котловани. Хоча кошти на будівництво були виділені, і йдеться про чималу суму.

Будмайданчик у 2019 та 2023 роках

Замовник будівництва "Київський метрополітен" з листопада минулого року судиться з генпідрядником "Київметробуд". Підставою для позову стала відсутність підтвердження робіт, за які столиця перерахувала виконавцеві майже 1,5 млрд грн. Однак дізнатись, куди зникли гроші, поки не вдається, адже підрядник просто ігнорує судові засідання.

За обома адресами про ''Київметробуд'' не чули з лютого 2022 року

Знімальна група "СтопКору" вирішила розшукати керівників компанії за вказаними у відкритих джерелах офіційними адресами. Проте в обох локаціях репортерам повідомили, що метробудівці залишили ці офіси понад рік тому. З місцевої преси також стало відомо, що працівників "Київметробуду" розпустили у неоплачувану відпустку, не виплативши їм навіть зарплатні борги.

Зауважимо, нещодавно було оприлюднено інтерв’ю голови КМДА Віталія Кличка, де він запевняє, що будівництво метро на Виноградар буде поновлено.

Команда "СтопКору" вирушила на місце будівельних робіт, аби переконатися на власні очі, що процес пішов. Та від місцевих журналісти довідались, що попередній підрядник начебто "все покрав" і що тепер будівництвом займається зовсім інша структура – "Харків метрострой".

Проте у КМДА цю інформацію спростували.

У КМДА поінформували, що підрядником залишається ''Київметробуд''

"Будівництво дільниці метрополітену виконує підрядна компанія "Київметробуд" згідно умов договору", – йдеться у відповіді на запит.

Чому, попри відсутність підтвердження виконаних робіт, судовий спір та відкриту прокуратурою кримінальну справу щодо привласнення чи розтрати майна, яка стосується саме будівництва метро на Виноградар, столична влада не змінює генпідрядника? Питання наразі відкрите.

stopcor.org

Теги: метро на Виноградар,Мостицька,Київметробуд,Київський метрополітен,розтрата бюджетних коштів