Яким чином ще один мутний «айтішник» Олександр Косован відхопив 11 гектарів на березі Канівського водосховища та чому його так захищає Арахамія?

Яким чином ще один мутний «айтішник» Олександр Косован відхопив 11 гектарів на березі Канівського водосховища та чому його так захищає Арахамія?
54176 ПЕРЕГЛЯДІВ

Останні місяці принесли нові подробиці щодо скуповування різними ІТ-підприємцями державної власності, яку «діджиталізатори» негайно після приходу до влади почали зливати в незрозумілі руки за копійки.

Але за скандалами щодо продажу готелю «Дніпро», відпочинкового комплексу Нацбанку та націоналізованого маєтку «Промінвестабанку», які, як виявилося, отримали в свої руки люди, пов’язані з російськими спецслужбами, причому за копійки, якось загубилася дрібніша історія з мутної схеми придбання фірмою «Макпау Проперті Менеджмент» (MacPaw) земельної ділянки на березі Канівського водосховища земельної ділянки площею 11,23 га з кадастровим номером 3223388200:02:015:0030.

Олександр Косован

Ріднить цю мутну покупку з вищезгаданими кілька речей – власник ТОВ «Макпау Проперті Менеджмент» Олександр Косован є IT-підприємцем, земельну ділянку його фірма придбала вже при владі «діджиталізаторів», у 2021 році, коли йшов активний злив державної власності за явно непридатними цінами покупцям. Крім того, історія виведення ділянки з лісоохоронної зони дуже мутна та дивна. Та й захищати його кинулися ті самі особи, що й історіях з іншою держвласністю.

За фактом цієї покупки у лютому цього року Національна поліція навіть провела обшуки в офісі Косова. Досудове розслідування провадиться за фактом збільшення без спеціального дозволу берегової лінії в місцевості, де компанія MacPaw Косована веде будівництво відпочинкового комплексу. Йдеться про землі Циблівської ОТГ (село Циблі) Київської області на березі Канівського водосховища.

У поліції стверджують, що земельна ділянка використовується не за призначенням – у прибережній смузі виявили земснаряд для видобутку піску. Слідчі Нацполіції спільно з екоінспекцією з’ясували, що таким чином було збільшено берегову лінію на ділянці, де будується комплекс відпочинку. Екологічна експертиза, проведена в рамках досудового розслідування, встановила, що сума завданих державі збитків перевищує 12,5 млн. грн.

Олександр Косован

Виявилося, що під прикриттям будівництва бази відпочинку фірма Косована мила пісок, руйнуючи берегову лінію. Звичайна в принципі історія в нашій країні, коли нова влада, дорвавшись до "кормушки", роздає залишки державної власності своїм.

Проте історія земельної ділянки, яку захопив Косован, варта того, щоб про неї розповісти. Сам Косован з приводу обшуків, само собою, став у позу і заявив, що про жодну таку природоохоронну зону він не знає, а купив ділянку у третьої особи, тому є сумлінним покупцем, тому і хабарі з нього гладкі – всі претензії треба пред’являти до тих , хто цю землю виділив у приватну власність

Олександр Косован

Все б так, якби не так. Тому що схема, за якою Олександр Косован придбав на свою фірму ці 11 гектарів у заповідній зоні, стара, як Україна, і відома всім, хто працює на ринку землі у нашій країні. Виглядає це в такий спосіб.

На першому етапі шляхом різних махінацій з цільовим призначенням та розпливчастих рішень органу місцевого самоврядування виділяють необхідну ділянку землі «фунту». Потім цей "фунт" перепродує цю землю наступному "фунту". А вже цей «фунт» «продає» землю зацікавленій особі. Яке стає, згідно з Цивільним кодексом, «сумлінним покупцем». І будь-які претензії йому висунути вже не можна.

Так сталося і з ділянкою, на якій Косован будує базу відпочинку та заразом миє пісок. Відповідно до Державного акта на право постійного користування землею № 002231 від 21.03.1996 року виданого Циблівською сільською радою народних депутатів, земельна ділянка з кадастровим номером 3223388200:02:015:0030 входить до земельної ділянки № 3 є держава від імені Київської облдержадміністрації. Згідно з матеріалами лісоустрою 2001 та 2018 років, розташована ця ділянка на землях лісогосподарського призначення, які знаходяться у постійному користуванні Державного підприємства «Переяслав-Хмельницький агролісгосп».

Олександр Косован

02.04.2021 до виконавчого комітету Горської сільської ради Бориспільського району Київської області звернувся якийсь Арнаутов Володимир Анатолійович, 1997 року народження, де державний реєстратор Гаращенко Володимир Васильович оформив на Арнаутова земельну ділянку площею 11,23 га з кадастровим номером 80:02:02

29.04.2021 власником дільниці став Семчук Сергій Васильович, який купив його у Арнаутова. 12.05.2021 Семчук подарував землю Сєдовій Ганні Юріївні. А 21.05.2021 фірма "Макпау Проперті Менеджмент" купила у землю у Сєдовій.

Загальним підсумком знадобилося менше двох місяців, щоб державний ліс опинився у приватній власності фірми шановного Олександра Косована, котрий, безумовно, не знав, що це ліс, який заборонено продавати згідно із законом. Як і забудовувати, а тим більше – добувати пісок.

 

Косован Олександр

Відрізняється від звичайної схеми історія земельної ділянки, щодо володіння якою Олександром Косованом ведеться розслідування, лише однією деталлю – наявністю не двох «фунтів», а трьох. А так – звичайна історія, нічого нового.

Косован Олександр

Що цікаво у зв’язку, так це реакція влади. На обшуки негайно відреагував голова Мінцифри Михайло Федоров. "Не можна зупиняти роботу компанії через ділянку землі", - заявив він. А голова фракції «Слуга Народу» Давид Арахамія привселюдно звернувся до Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності з проханням розглянути ситуацію з обшуками в ІТ-компанії MacPaw на засіданні.

Зараз історія загубилася у купі інших скандалів. Чим вона закінчилася – поки що незрозуміло, але, схоже, все йде до логічного у нашій країні закінчення: Косовану «обілетять», історію замнуть, а українці замість відпочинку на березі Дніпра їздитимуть до Туреччини. Ті, хто зможе це собі дозволити, звісно. Та й ті, кого випустять «слуги народу».

Але питання, чому Косована, так само, як і осіб, причетних до покупки готелю «Дніпро» та бази відпочинку Нацбанку, з такою завзятістю кинувся захищати Арахамія, залишається відкритим. У чому його інтерес?

Джерело

Теги: Каневское водохранилище, Канівське водосховище, Федоров Михаил, Слуга Народа, Арахамия Давид, Седовоя Анна, Гаращенко Владимир Васильевич, Гаращенко Владимир, Арнаутов Владимир, Семчук Сергей Васильевич, Семчук Сергей, Переяслов-Хмельницкий агролесхоз, Арнаутов Владимир Анатольевич, Ущерб государству, видобуток піска, добыча песка, IT-компания MacPaw, Київська область, Киевская область, Цыблевская ОТГ, Макпау Проперти Менеджмент, Косован Александр, Коррупция, Украина, Бізнес, Бизнес,Украина,Україна,Київ,Киев,Арнаутов,MacPaw,Семчук,Арахамия,Седовая,Гаращенко,Дніпро,Комітет Верховної Ради,Комітет Верховної Ради України,Верховна Рада, Верховна Рада України,ВР,ВРУ,Мінцифри ,Михайло Федоров,Федоров,Михайло Федоров Вікіпедія,Давид Арахамія,Арахамія,Давид Арахамія Вікіпедія,Арахамія Вікіпедія
Автор: wikibazacom