Які категорії громадян не підлягають призову під час мобілізації в Україні: роз’яснення

Які категорії громадян не підлягають призову під час мобілізації в Україні: роз’яснення
355987 ПЕРЕГЛЯДІВ

В Україні з повномасштабною війною ось уже рік і два місяці тривають воєнний стан і загальна мобілізація, під час якої громадян беруть до лав ЗСУ. Призову підлягають всі військовозобов’язані чоловіки 18-60 років, проте є категорії тих, кого не візьмуть на службу.

Багато чого залежить від стану здоров’я людини, її сімейного стану та місця роботи тощо. OBOZREVATEL розповідає про те, хто не підлягає мобілізації під час війни в Україні.

Так, в умовах мобілізації не призивають на військову службу громадян, які:

– залучені до роботи в органах держвлади, критично важливих підприємствах, установах та організаціях;

– визнані непридатними до служби за віком чи станом здоров’я;

– постійно доглядають за особами, котрі потребують піклування.

На службу не беруть чоловіків і жінок, які є батьками й займаються вихованням дітей, зокрема й багатодітних (троє й більше неповнолітніх дітей).

Не мобілізовують в Україні батьків-одинаків і самотніх матерів, котрі виховують неповнолітню дитину; опікунів і прийомних батьків хоча б однієї дитини, яка не досягла повноліття. Крім цього, не підлягають призову батьки, які виховують неповнолітню дитину з інвалідністю підгрупи А та III-IV групи, повнолітню (18-23 роки) дитину з інвалідністю I або II групи.

Не можуть призвати до лав армії чоловіків і жінок, які втратили на війні близького родича (якщо він загинув чи зник безвісти, беручи участь у бойових діях). Згідно змін до ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", не мобілізують також чоловіків і жінок, які мають неповнолітню дитину і дружину (чоловіка), що вже проходить військову службу.

Крім того, в Україні не мобілізовують тих, хто здобуває професійну передвищу та вищу освіти, асистентів-стажерів, аспірантів і докторантів, які навчаються на денній чи дуальній формах здобуття освіти.

antikor.com.ua

Теги: мобілізація,військовозобовʼязані, війна в Україні