Яке відношення мають засновники компанії Gunzilla Games Владислав Корольов та Олександр Цоль до справи про розкрадання сотень мільйонів з «Південкомбанку» та «Терра банку»

Яке відношення мають засновники компанії Gunzilla Games Владислав Корольов та Олександр Цоль до справи про розкрадання сотень мільйонів з «Південкомбанку» та «Терра банку»
31969 ПЕРЕГЛЯДІВ

Чи могло б здаватися, який кримінал може бути у сфері розробки комп’ютерних ігор? Але засновники компанії Gunzilla Games неодноразово продемонстрували, що у будь-якому бізнесі може бути кримінальний елемент.

У наші дуже непрості часи, коли окупаційні війська щодня вбивають десятки наших військовослужбовців і мирних людей, Gunzilla Games продовжує контролюватись двома бенефіціарами з Росії. Можна подумати, що «не всі росіяни погані», але в нашому випадку підприємці, які володіють бізнесом, продовжують працювати в країні-агресорі. Обурює те, що як в Україні, так і в Росії, вони займаються комп’ютерними технологіями. Цілком можливо, що цифрові продукти, які створюють Ігор Івченко із Санкт-Петербурга та Михайло Акулов із Москви поплічники путінського режиму. Водночас вони є бенефіціарами нібито української компанії Gunzilla Games.

Нібито українська

Саме такий термін тут невипадково. Олександр Цоль є громадянином Німеччини з українським корінням. До нашої країни він приїхав у 2015 році попрацювати в іншій компанії-розробнику Crytek. В результаті, разом із Корольовим вони віджали основну частину досягнень бізнесу, в якому працювали, і створили свій стартап Blackwood. Щоб не сплачувати податки, вони вирішили не реєструвати свій бізнес. І хоча інформації про роботу їхньої студії в інтернеті дуже багато, наші податківці не зацікавилися нелегальною роботою компаньйонів (привіт фіскалам).

Пізніше вони створили ще одну компанію Gunzilla Games, яка є центровою в наших розслідуваннях. Наприкінці 2021 року бенефіціарами Gunzilla стали двоє громадянок Росії, про що ми вже розповідали. Навіть повномасштабне вторгнення РФ в Україну аж ніяк не вплинуло на компанію. У реєстрі також числяться росіяни. Якщо з іншого боку, це й не потрібно Цолю з Корольовим. В Україні вони декларували мізерний прибуток (звісно, щоб обійти податок). Статутний капітал підприємства — лише 1000 гривень. Виходить, що Gunzilla - це "одноденка" з ігрового світу.

З початку вторгнення діяльності Gunzilla на батьківщині можна тільки згадувати. У березні 2022 року Владислав Корольов незаконно перетнув державний кордон України, і деякий час перебував у Дубаї. Його партнер Олександр Цоль виїхав із країни за німецьким паспортом трохи раніше. В результаті обидва влаштувалися в Німеччині і проблеми України їх навряд чи турбують. Окрім кількох банальних фото «Stand With Ukraine» жодної інформації про допомогу нашій державі на сторінках Цоля чи Корольова немає.


Якщо Цоль зміг піднятися на тому, що відтиснув частину бізнесу, в якому раніше працював (київської філії компанії Crytek), то ситуація Владислава Корольова набагато цікавіша.

Мільярдні розкрадання

Для того, щоб розпочати свій бізнес, потрібні чималі кошти. Усі ми неодноразово чули про те, що спеціалісти у сфері IT отримують пристойні зарплати. Але не так, щоб створити власну компанію-розробника відеоігор.

Олександр Цоль, можливо, прогадав, коли обирав Владислава Корольова у партнери. Чи ні. Справа в тому, що Цоль мав знання та команду, яку він перетягнув із Crytek у стартап Blackwood. Для старту проекту потрібні кошти. Із цим допоміг Корольов, який уже на той час мав величезні активи. Звідки ці гроші?

Раніше ми писали про те, що свого часу компанія Корольова ТОВ «Ресурс-транзит» фігурувала у розслідуванні Генеральної прокуратури України про розкрадання коштів зі стабілізаційних кредитів, наданих «Південкомбанку». Як з’ясувалося, частину грошей, викрадених із державного бюджету, витратили на фінансування «тітушок». Але це не єдине кримінальне провадження, відкрите проти компанії Корольова.

 

Генеральна прокуратура продовжує розслідувати кримінальну справу, внесену до ЄРДР за №420160000000003053 від 28 жовтня 2016 року. Його суть вважає все в тому ж розпиленні коштів «Південкомбанку». Як вдалося встановити правоохоронцям, до схеми було замішано близько 20 підприємств. Якщо коротко: «Південкомбанк» отримав кредит від держави, і майже одразу видав кредит компанії ТОВ «Сплав фінанси», зареєстрованій у Донецьку.

Потім "Сплав фінанси" пересилало кошти іншим компаніям-прокладкам, серед яких була і "Ресурс-транзит" Владислава Корольова. Зі встановлених фактів відомо, що «Ресурс-Транзит» отримав як мінімум 6.3 мільйона гривень двома траншами: перший — 1 мільйон 345 тисяч і другий — 4 мільйони 952 тисячі. Найцікавіше, що слідству не вдалося встановити, куди далі пішли гроші. Простіше кажучи, їх розікрали, але хто саме невідомо.

У цей же час слідство відкрило й іншу кримінальну справу, яку пізніше об’єднали зі справою про розкрадання коштів «Південкомбанку». Воно стосувалося розпилу коштів "Терра банку". Куш там був набагато цікавішим — 1.1 мільярд гривень та 24.8 мільйонів доларів.

Схема була така сама — банк отримує від НБУ кредит і далі розкидає його через прокладки. Однією з компаній, яка отримувала кошти у цьому схематозі, була «Ресурс-транзит» Владислава Корольова.

Усі сліди справи про грандіозне розкрадання  ведуть до сина президента-втікача Віктора Януковича Олександра.

Спочатку слідство йшло дуже бадьоро, в 2016 році був затриманий голова правління «Терра банк» Руслан Циплаков. Але останні 5 років про гучну справу нічого не чути. Певне, вдалося вирішити зі слідством.

Висновок: Gunzilla Games - це компанія, яка створена завдяки вкраденим коштам та російському капіталу. Жодного відношення до України (в позитивному сенсі) Владислав Корольов та Олександр Цоль не мають. Партнери взяли активну участь у розграбуванні країни, і втекли за кордон. І їм удалося все вирішити. Величезні розкрадання, ухилення від сплати податків, шахрайство та інші злочини партнерів залишилися безкарними. І навіть військовий стан у країні не став на заваді Корольову. Він втік за кордон. Чому — питання риторичне. Головне – це результат.

 

Автор: Михайло Костенко

Джерело

Теги: Россия, Нападение России на Украину, Война, Війна, Титушки, Crytek, Акулов Михаил, Ивченко Игорь, Цыплаков Руслан, НБУ, Уголовное дело, Янукович Александр, Янукович Виктор, Терра банк, Південкомбанк, Сплав Финансы, Ресурс-транзит, Королев Владислав, Цоль Александр, махінації, Хищения, Пивденкомбанк, Gunzilla Games
Автор: wikibazacom