Київміськбуд на межі банкрутства: скільки вкрав його голова Ігор Кушнір?

Київміськбуд на межі банкрутства: скільки вкрав його голова Ігор Кушнір?
52999 ПЕРЕГЛЯДІВ

Як повідомили ЗМІ, Київська міська державна адміністрація відмовила комунальному підприємству Київміськбуду у збільшенні статутного капіталу на 1,3 мільярда гривень, як це просив його голова Ігор Кушнір.

Це означає одне – Київміськбуд стоїть на межі банкрутства. Тому що «збільшення статутного капіталу» у перекладі людською мовою означає докапіталізацію. А сума в 1,3 мільярда, які просив Кушнір у КМДА, це діра, яка утворилася ще недавно в одному з найпотужніших і найуспішніших забудовників України.

Що тепер буде з об’єктами Київміськбуду – здогадатися неважко. Звісно, у діяльність забудовника внесла свої корективи війна. І саме на неї і «з’їжджатиме» голова Київміськбуду Ігор Кушнір, коли натовпи обурених інвесторів, яких вкотре держава «прокинула» на квартири, штурмуватимуть офіс компанії та будівлю Київради.

Але в цьому випадку війна – лише фіговий листок, який, як манна небесна, впав у руки Кушніра. Тому що Київміськбуд під його керівництвом упевнено йшов до банкрутства і так. Компанія просто потопає в судах – за даними судових реєстрів, їх налічується майже тисяча. 

Київміськбуд на межі банкрутства

Географія – весь Київ. Чи стало фінансове становище компанії наслідком цих судів, чи навпаки, ці суди – наслідок збитковості Київміськбуду, питання спірне. Швидше за все це взаємопов’язані процеси, але минулого року компанія продемонструвала майже 36 мільйонів гривень збитку:

Київміськбуд на межі банкрутства

Звісно, війна вплинула на роботу Київміськбуду, але не треба на неї все списувати – під керівництвом Ігоря Кушніра компанія й так котилася у фінансову прірву. І про це писали задовго до 24 лютого 2022 року.

Формально Київміськбуд є комунальним підприємством:

Київміськбуд на межі банкрутства

Але насправді Київміськбуд із акціонерного товариства давно перетворився на холдингову компанію. Фактично статус «комунального підприємства» – лише прикриття, яке тривалий час дозволяло залучати інвесторів у житло. Насправді бізнесом займаються десятки інших компаній, які нібито входять до холдингу.

Але місту у цих компаніях не належить майже нічого. Таким чином гроші з Київміськбуду просто виводяться на сторонні компанії, а збитки, навпаки, вішаються на Київміськбуд.

Що цікаво – у крісло голови ПАТ ХК «Київміськбуд» Ігор Кушнір потрапив ще 2012 року. І пересів сюди із крісла... заступника міністра оборони України. Того самого, що потім втік до Росії. А Ігор Миколайович щасливо залишився. І пережив у цьому кріслі і Януковича, і Порошенка, і цілком можливо, переживе і Зеленського.

На нинішню посаду Кушнір потрапив завдяки сприянню глави Адміністрації президента Сергія Льовочкіна та керівника Держуправління справами Андрія Кравця. Тих самих часів Януковича. Дивно не те, що його не зачепив Порошенко, напрочуд інше – у 2019-2020 роках будівельний ринок Києва активно підминав під себе Офіс президента Зеленського. І тоді з нього вибили багато дуже сильних персон. А Кушнір утримався.

На яких умовах – неясно. Особливо у світлі того, що 19 лютого 2021 року під санкції потрапила компанія Klodius Investments Limited, яка належить громадянці Кіпру Оксані Кушнір. Компанія зареєстрована на Британських Віргінських островах.

Київміськбуд на межі банкрутства

Оксана Кушнір – дружина Ігоря Кушніра. Якщо ми торкнулися її особистості, то варто додати, що ця громадянка Кіпру із золотим паспортом у володінні має ще квартиру в елітному житловому комплексі «Французький квартал» площею 161 квадратний метр і два паркомісця. Загальна вартість нерухомості подружжя чиновника складає майже 160 тисяч доларів.

Не бідують і діти Ігоря Миколайовича. Син і дочка президента Київміськбуду володіють квартирою в ЖК «Зарічний» майже 200 квадратних метрів за 309 000 доларів та ще двома апартаментами в ЖК «PecherSKY» на загальну суму в 590 тисяч доларів, до яких слід додати ще два паркомісця.

Дружина та діти мають також у своїй власності досить пристойний автопарк: Mercedes E250 Cabriolet (2016), Range Rover (2008), Mercedes E250 CDI (2014) та Mercedes E220, придбаний у 2017 році. Крім того, з 2013 по 2017 син Кушніра пересувався на мотоциклі Harley Davidson. За даними Центру журналістських розслідувань, загальна вартість автопарку становить приблизно $452 000.

Ні на що не натякаємо, але за все життя офіційний задекларований заробіток Кушніра Ігоря Миколайовича становив 127 тисяч доларів.

Загальна вартість нерухомості сім’ї Ігоря Кушніра тільки в Києві становить близько 1,1 мільйона доларів. Але цим активи чиновника, який попросив докапіталізувати Київміськбуд на 1,3 мільярда гривень, не обмежуються.

Як будь-який поважний представник так званої «української еліти», Ігор Миколайович має трошки нерухомості і за кордоном. У місті Сан-Дієго, штат Каліфорнія, Ігор Кушнір у 2014 році став власником розкішного будинку на 800 квадратних метрів в елітному районі Ла-Хойя за 11 мільйонів доларів США.

Це вже не кажучи про те, що, як мінімум, з 2012 року, він і його родина щорічно виїжджали за кордон у середньому 12 разів. Маршрути різноманітні: Німеччина, США, Великобританія, Австрія, Франція, Сейшельські острови.

Не став винятком і 2022 року. Минулого року «Українська правда» випустила чергове розслідування під назвою «БАТАЛЬЙОН "ВІДЕНЬ" 2», серед бійців якого було помічено й Ігоря Миколайовича Кушніра.

Він потрапив до об’єктиву відеокамери під час прогулянки Віднем біля готелю «Хайят» разом зі своєю благовірною кіпріоткою:

Про те, хто і як випустив людину призовного віку – Кушніру на момент віденської прогулянки був 51 рік – ми вже скромно промовчимо. Тому що цей вояж – справжня дрібниця на тлі решти.

Згідно з даними, наданими міністру внутрішніх справ, Кушнір організував схему із присвоєння державних коштів шляхом завищення цін на земельні ділянки, які купували Київміськбуд, або заниження вартості приміщень, які виставлялися компанією на продаж, від чого керівник компанії міг отримувати незаконні «дивіденди».

Загалом у результаті такої незаконної схеми, за оцінками поліції, могло бути надано понад мільярд гривень. Майже стільки, скільки просив Кушнір у КМДА на докапіталізацію Київміськбуду. Як там каже пропагандист із сусідньої країни – «збіг? Не думаю".

Ще одним збігом, пов’язаним із зникненням коштів із Київміськбуду, є дуже дивна інвестиція в добудову офісно-житлового центру Mirax Plaza, який належав російському олігарху Сергію Полонському, відомому забудовнику. Зокрема, компанія Полонського Mirax займалася відомостями знаменитого "Москва City" у столиці РФ.

Ну раз мова зайшла про РФ та про інвестиції Київміськбуду у бізнес цієї країни, то була в біографії Ігоря Кушніра та сторінка, пов’язана з молодими донецькими джамахіріями.

Ще на початку війни на Донбасі СБУ перехопила розмову щодо фінансування організацій в ОРДЛО через «Кристалбанк». Одним із фігурантів був тодішній нардеп Романюк. Переказ грошей здійснювався нібито саме через нього, за винагороду 5%. Але для того, щоб на транзакцію погодилися представники бойовиків, гарантом виступив Ігор Кушнір.

Історію зам’яли, Кушнір навіть на деякий час залишив територію України, але потім усе втряслося. Може, все це й притягнуте за вуха, але безсумнівно інше – якраз у цей період і було придбано цей особняк у Сан-Дієго за 11 мільйонів доларів.

Це – лише дещиця з усіх активів Ігоря Кушніра. Як людині, офіційна зарплата якої становить трохи менше ніж дві тисячі доларів в еквіваленті, вдалося все це накопичити – велике питання. Те, що всі активи Кушніра записані на дружину та дітей, вводить в оману хіба що вельми ліберальні правоохоронні органи нашої країни.

А ось те, що в той час, як особистий добробут голови Київміськбуду Ігоря Кушніра йшов угору, а справи довіреної йому компанії прагнули краху, навряд чи є збігом. Але навряд чи після краху Київміськбуду постраждає сам Кушнір – надто багато хто з ним пов’язаний, і перебувають вони надто у високих кабінетах, щоб чіпати ключову особу у всіх схемах. Тому що Ігор Кушнір не дарма пережив трьох президентів і кілька переділів ринку столичної нерухомості.

 
Теги: Кушнір Ігор Миколайович,Кушнір Ігор,Кушнир Оксана,КМДА ,Війна,ОРДЛО,СБУ,Klodius Investments Limited,Кравец Андрей,Левочкин Сергей,Кушнир Игорь Николаевич,Кушнир Игорь,Київрада,Банкротство,Киевгорстрой,Київміськбуд,Киевгорсовет
Автор: wikibazacom