«Енергоатом» віддав компанії Дубового 42 мільйони на ТЕО виробництва в Україні компонентів ядерного палива «Westinghouse»

«Енергоатом» віддав компанії Дубового 42 мільйони на ТЕО виробництва в Україні компонентів ядерного палива «Westinghouse»
355633 ПЕРЕГЛЯДІВ

ВП «Атоменергомаш» ДП «НАЕК «Енергоатом» 4 квітня за результатами тендеру уклав угоду з АТ «Київський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут «Енергопроект» стосовно проектування комплексу із виробництва тепловиділяючих збірок в Україні вартістю 41,85 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До 30 листопада мають розробити техніко-економічне обґрунтування щодо будівництва технологічного комплексу з виробництва тепловиділяючих збірок. Комплекс включатиме адмінбудівлю, основне виробництво, лабораторно-побутовий корпус, різні споруди та системи, електрокотельню, гараж, паливно-заправний пункт, дизель-генераторну станцію, автодороги, стоянку, постійну зону митного контролю тощо.

Місцезнаходження комплексу не визначено, проектувальник розгляне принаймні три варіанти. Також він має обґрунтувати продуктивність об’єкта, орієнтовно визначити величину капітальних вкладень, очікувані техніко-економічні показники, можливості кооперування з підприємствами певного району, обсяг додаткових дослідницьких робіт.

Замовник пише, що Україна залежить від закордонного ядерного палива. Усі діючі АЕС України працюють із реакторами типу ВВЕР, підлаштованими під російське паливо, яке до кінця 2000-х років було єдиним, що використовували на станціях. Для виключення залежності від одного постачальника «Енергоатом» ініціював, а американська компанія «Westinghouse» розробила і ліцензувала паливо власного виробництва для АЕС України. У 2011 році на замовлення ДК «Ядерне паливо» було розроблене ТЕО будівництва заводу з виробництва ядерного палива за технологією російського ВАТ «ТВЕЛ». Цей проект не був реалізований, але у процесі виконано великий обсяг проектно-пошукових робіт. Після повномасштабного вторгнення Росії Україна відмовилась від закупівлі паливних збірок країни-агресора, тому будівництво заводу за технологією ВАТ «ТВЕЛ» не доцільне. Для зменшення ризиків незабезпечення АЕС України свіжим паливом вирішили створити власне виробництво тепловиділяючих збірок в Україні за технологією «Westinghouse». «Енергоатом» має попередні домовленості з американською компанією і вже отримав звіт із попередньої оцінки можливості розміщення виробничої лінії складання ТВЗ в Україні.

За словами експертки з питань ядерної безпеки Ольги Кошарної, ще не існує угоди між «Енергоатомом» та «Westinghouse» про передачу технології виробництва ТВЗ для радянських реакторів:

«Наскільки я розумію,  ще не існує згоди, тобто угоди між «Енергоатомом» та «Westinghouse», що американська компанія передає технологію виробництва ТВЗ (фабрикації ТВЗ) для радянських реакторів. Зазначу, що у Швеції є завод компанії «Westinghouse Electric Sweden AB», на  якому у 2015 році збільшені потужності фабрикації ТВЗ для реакторів ВВЕР-1000 для задовольняння потреб 13 енергоблоків в Україні та можливістю збільшення виробництва на 4 енергоблоки ВВЕР-1000 в Євросоюзі.Конструкція ТВЗ для реакторів ВВЕР-440 – інша. В Україні тільки два енергоблоки – РАЕС 1,2 цього типу. Обгрунтувати рентабельність заводу для виробництва ТВЗ для ВВЕР-440 в цьому випадку проблематично. Піар Г.Галущенка та П.Котіна, що Україна забезпечитиме ядерним паливом європейські реактори ВВЕР-440, яких в ЄС 15 штук – тільки піар. Жодного меморандуму між Енергоатом та операторами реакторів ВВЕР-440 в Словаччині, Чехії, Фінляндії, Болгарії – не існує.Наразі Україні не потрібен цілий Комплекс з виробництва СЯП, оскільки це насправді не виробництво, а фабрикація. Щодо виробництва окремих комплектуючих, то вони вже виконуються в Україні і Енергоатом заплатив за це, у тому числі Вестінгаузу, значні кошти».

«Енергопроект» отримав підряд без конкуренції, бо на відкриті торги більше ніхто не прийшов. Він скинув ціну на 1% відносно очікуваної вартості закупівлі у 42,33 млн грн.

Нині «Енергопроект» на чверть належить Фонду держмайна. Ще 71% акцій має ПрАТ «Міжнародна енергетична компанія», яка належить ПрАТ «Міжнародна інвестиційна група» Софії Погорельської та Світлани Дубової. Остання є дружиною екснардепа від «Батьківщини» Олександра Дубового. Софія Погорельська – це, імовірно, його заміжня дочка. Директором «Міжнародної енергетичної компанії» є його син Марко Дубовой.

Раніше «Міжнародна енергетична компанія» мала чверть акцій, а ще чверть належала «A.S.O. Group OÜ» (Естонія). Членами правління естонської фірми тоді були кияни Олег Віберг і Ганна Шишова, які володіють київського ТОВ «Мегарон» з Оленою Шишовою.

Ще раніше частки приватних акціонерів «Енергопроекту» належали російському ВАТ «Група Е4» і кіпрській «Antosen Ventures Ltd» зі складу російської групи «RU-COM» Михайла Абизова, який колись працював міністром у справах «відкритого уряду» РФ.

Американська компанія «Westinghouse Electric Company» в 2017 році збанкрутіла, а в 2018 році «Toshiba» продала її за $4,6 млрд компанії «Brookfield Business Partners», яка є дочірнім підприємством канадської інвестиційної корпорації «Brookfield». У 2022 році інша її «дочка» – «Brookfield Renewable Partners» – та канадська корпорація «Cameco» оголосили, що придбали «Westinghouse Electric Company» у «Brookfield Business Partners» в рамках угоди на $7,9 млрд, включаючи борг. «Brookfield Renewable Partners» та його інституційні партнери будуть володіти 51% акцій, а «Cameco» володітиме рештою 49%.

Анна Сорока, «Наші гроші»

Теги: Енергоатом,Атоменергомаш,Westinghouse Electric Company,Дубовий Олександр,Олег Віберг