Директор інституту КНЕУ Ігор Манцуров, обвинувачений у розтраті, затягує передачу справи до суду

Директор інституту КНЕУ Ігор Манцуров, обвинувачений у розтраті, затягує передачу справи до суду
284412 ПЕРЕГЛЯДІВ

Директор Інституту системних статистичних досліджень КНЕУ, заслужений економіст України Ігор Манцуров, котрого підозрюють у розтраті та внесення недостовірних відомостей у документи, затягує передачу обвинувального акту до суду. Про це стало відомо з ухвали суду за ч. 2 ст. 191 КК, ч. 1 ст. 366 КК.

Манцуров з 2009 по 2016 роки очолював науково-дослідний економічний інститут Мінекономіки на бульварі Дружби народів, 28.

За даними слідства, з 2014 по 2015 роки він без погодження з керівництвом уклав договори з рядом компанії про співробітництво, зберігання майна та надання послуг в порушення закону про оренду державного майна.

Серед них були: ПрАТ «МТС України», ТОВ «КИЙ АВІА — Експрес», ПрАТ «Фарлеп-Ірвест», ТОВ «ЮВВІМ», ТОВ «Технобудсервіс», ТОВ «Астеліт», ЗАТ «Київстар», ТОВ «Інтертелеком», ТОВ «Євротерйдсервіс», ТОВ «Авторитет — 2010» та ряд ФОП.

За результатами експертизи збитки державі в особі інституту склали 587 тис. гривень. Екскерівнику інституту вручили підозру. Справу розслідували декілька років. Завершили її на початку 2023 року.

Затягування справи

Манцурову та його захиснику ще 12 січня вручили повідомлення завершення досудового розслідування та відкриття сторонам матеріалів досудового розслідування. До 20 лютого вони мали ознайомитися з матеріалами проваження та отримати копію обвинувального акту.

Проте Манцуров, знаючи, що адвокат фактично ознайомився з матеріалами, уклав договір правової допомоги з новим юристом. Обвинувачений  намагається всіляко умисно затягнути процес ознайомлення з матеріалами кримінального провадження.

Період з 9 по 16 січня Манцуров провів у консультативній поліклініці  клінічної лікарні «Феофанія» із захворюванням, що не позбавляло його можливості з’являтись до слідчого (перебував на амбулаторному лікуванні) для проведення процесуальних дій. Після цього до 3 лютого він без поважних причин не з’являвся до слідчого.

Далі обвинувачений за допомогою месенджеру Signal повідомив поліцію що захворів, ймовірно, на Covid, і не може прибути. Будь-які підтверджуючі документи він не надав.

Вже 9 лютого через месенджер Манцуров повідомив поліцейського, що членом державної атестаційної комісії у Кейптауні до 17 лютого.  Далі він знов скаржився на погане почуття, знаючи, що прокурор 20 лютого має намір вручити йому обвинувальний акт.

Через місяць після укладання договору з новим адвокатом, останній ознайомився лише з 13 із 24 томами справи. З 28 лютого Манцуров та його захисник з’явилися до поліції лише п’ять разів, а інші дні проігнорували. Тоді ухвалою слідчого судді строки встановили до 7 квітня 2023 року.

368.media

Теги: КНЕУ,Ігор Манцуров,Ігор Манцуров КНЕУ