Аналітики Бюро економічної безпеки України упередили незаконне відшкодування ПДВ на 94 млн грн

Аналітики Бюро економічної безпеки України упередили незаконне відшкодування ПДВ на 94 млн грн
323240 ПЕРЕГЛЯДІВ

Аналітики Бюро економічної безпеки України встановили підприємства з потенційним ризиком незаконного відшкодування податку на додану вартість.  За результатами направлених БЕБ рекомендаційних листів не допущено відшкодування з держбюджету ПДВ на 94 млн грн.

Встановлено 23 підприємства, посадові особи яких подали заяви про повернення бюджетного відшкодування на 140 млн грн. Щоб не допустити розтрату державних коштів БЕБ скерувало рекомендаційні листи про виявлені ризики до Державної податкової служби України. У результаті 7 підприємств самостійно відмовилися від відшкодування ПДВ на суму 66,4 млн грн, а  9 суб’єктам господарської діяльності податкова служба відмовила у відшкодуванні 27,6 млн грн.

Загалом з початку 2023 року встановлено низка компаній, які задекларували неіснуючі товарні залишки  та подали заяви на відшкодування ПДВ на суму 468 млн грн. За результатами проведених досліджень складено 15 аналітичних продуктів. За результатами розгляду до ЄРДР внесено 3 матеріали, а 4 продукти долучені до матеріалів зареєстрованих кримінальних проваджень. Зазвичай компанії декларують неіснуючі товарні залишки.    

Нагадаємо, що нещодавно аналітиками БЕБ було встановлено 103 підприємства з ризиком незаконного відшкодування ПДВ. Йдеться про маніпуляції підприємств з відображенням залишків імпортних товарів та реального походження експортних товарів, робіт чи послуг у податкових деклараціях. Більш детально

esbu.gov.ua

Теги: Бюро економічної безпеки України, БЕБ,відшкодування ПДВ,ПДВ