Фісталю замовили «швидких» ще на 104 мільйони, доки поліція розслідує зрив попередніх поставок його фірмою

Фісталю замовили «швидких» ще на 104 мільйони, доки поліція розслідує зрив попередніх поставок його фірмою
346493 ПЕРЕГЛЯДІВ

ДП «Медичні закупівлі України» 6 квітня уклало дві угоди з фірмою «Автоспецпром» про поставку автомобілів швидкої допомоги на загальну суму 104 млн грн. Закупівлі провели за процедурою запиту ціни пропозиції. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До 30 червня 2023 року мають поставити 40 автомобілів швидкої медичної допомоги типу С з апаратом штучної вентиляції легень на базі мікроавтобуса Citroen Jumper із переднім приводом. «Швидкі» будуть не раніше 2022 року, а базові автомобілі – не раніше 2021 року випуску. Товар оплачуватимуть протягом 30 банківських днів після поставки.

Закупівля була проведена в два етапи. Спочатку замовник провів процедуру «відбору до електронного каталогу». Тут подались три фірми – «Автоспецпром», «Ксенко авто продакшн» і «ВіДі юнікомерс». Вони вдало пройшли кваліфікаційний відбір. І були допущені до основного конкурсу на закупівлю швидких, який проводився по процедурі «запит цінових пропозицій».

Тут замовник виставив очікувану вартість 3,29 млн грн без ПДВ, або $89 тисяч. По такій низькій ціні «ВіДі юнікомерс» і «Автоспецром» не взяли участь у «запиті цінових пропозицій». Єдиним учасником процедури став «Автоспецпром», який ще більше знизив ціну – до 2,60 млн грн з ПДВ, або $71 тис за курсом НБУ на дату підписання.

Торік узимку «Медзакупівлі» замовляли «Автоспецпрому» такі «швидкі» на 8% дорожче в доларах – по 2,80 млн грн, або $77 тис, восени майже за такою ціною – по 2,59 млн грн, або $71 тис, а влітку на 13-18% дешевше – по 2,202,30 млн грн, або $60-63 тис за штуку. У 2021 році «Медзакупівлі» замовляли «Автоспецпрому» такі «швидкі» на базі Citroen Jumper і Peugeot Boxer по 1,541,66 млн грн, або $58 тис. Це на 22% дешевше.

Але замовлення «Медзакупівель» 2021 року «Автоспецпром» не виконав. І по факту відкрито кримінальне провадження.

Поліція веде справу про можливе розкрадання майна шляхом зловживання службовим становищем на закупівлі «швидких» на 1,3 млрд грн, більшість яких не була поставлена. У березні обшукали офіси замовника і постачальника та помешкання керівника і власника постачальника. За даними слідства, у 2021 році держпідприємство уклало з переможцем публічних закупівель договори на 1,3 млрд грн і одразу виплатило повний аванс. Фірма мала поставити 815 «швидких» у чітко визначені терміни – 15 та 28 грудня 2021 року.

Договори передбачали відповідальність за порушення строків поставки, а саме штрафні санкції та пеню. Уклавши неодноразово відповідні додаткові угоди, замовник офіційно продовжив поставки. Таким чином постачальнику вдавалося уникнути будь-яких санкцій, а замовнику їх не застосовувати. Станом на січень 2023 року повністю виконані тільки чотири угоди: замовник отримав за ними 97 «швидких» на 212 млн грн. Строки поставки за ще сімома угодами пролонговано до 28 квітня 2023 року, ще сім договорів розірвані.

Детальніше про згадані угоди «Медзакупівель» з «Автоспецпромом» за 2021 рік читайте у нашій статі «Фісталь заробив $5 мільйонів на зриві поставок «швидких» для держави».

Крім того, Київська міська прокуратура подала до суду на постачальника «швидких», придбаних за кошти столичного бюджету, і хоче стягнути з нього 21 млн грн штрафних санкцій. Мова про угоду «Київмедспецтрансу» із «Автоспецпромом» на 143 млн грн. Як повідомляє пресслужба прокуратури, підрядник поставив автомобілі швидкої неналежної якості, а частину автомобілів за договором взагалі не поставлено.

Кінцевими бенефіціарами фірми «Автоспецпром» є Герман Фісталь, а також сини його покійного брата Володимира Фісталя – Артем Фісталь і неповнолітній Еміль Фісталь, якого в цьому статусі представляє Світлана Фісталь. Батьком Германа та Володимира Фісталів є відомий лікар і професор Еміль Фісталь, який останніми роками працював в окупованому Росією Донецьку та отримував нагороди так званої «ДНР».

Анна Сорока, Юрій Ніколов, «Наші гроші»

Теги: Медичні закупівлі України,Автоспецпром,Герман Фісталь,Світлана Фісталь