Чому НАБУ відмовилося порушити кримінальну справу щодо криптобіржі WhiteBIT, яка відмивала гроші окупантів

Чому НАБУ відмовилося порушити кримінальну справу щодо криптобіржі WhiteBIT, яка відмивала гроші окупантів
50898 ПЕРЕГЛЯДІВ

Криптобіржа WhiteBIT позиціонує себе як українська і в рейтингу найкращих криптобірж, представлених в Україні, посідає п’яте місце. Також її номінальний власник Володимир Носов наполегливо наголошує на постійній допомозі Збройним силам України.

Однак на тлі цієї допомоги, яка справді має місце, хоч і не в таких величезних обсягах, як заявляє Носов, і на тлі твердження про те, що WhiteBIT – суто український продукт, вкрай неприємно виглядає інформація про те, що ця криптобіржа не просто використовується для відмивання грошей окупантів, а це відмивання і є одним з основних завдань WhiteBIT.

Принаймні таку інформацію опублікувала днями правозахисна організація ГО «Нон-Стоп». У свою чергу, представники WhiteBIT цю інформацію спростували, особливо наголошуючи на тому, що активно допомагають ЗСУ та одними з перших відмовилися від роботи в Росії.

Ситуація загалом класична. Кому цікаво, може почитати тут: Криптобіржу Whitebit викрили у відмиванні російських грошей: подробиці резонансного розслідування.

WhiteBIT стверджує, що український продукт, а створив її Володимир Носов. Але при цьому головний офіс знаходиться у Литві: 

WhiteBIT

Нічого схожого в українських реєстрах знайти не вдалося, сам сайт WhiteBIT з приводу реєстрації та засновників скромно мовчить. Але в Литві вдалося знайти ТОВ «WHITEBIT SOLUTIONS LLP», засновниками якого є представники Сейшельських островів:

WhiteBIT

Щодо самого Володимира Носова, заявленого як СЕО біржі WhiteBIT, то, за даними сервісу Опендатабот, він володіє або має відношення до наступних компаній:

Володимир Носов

Обидві компанії, у яких вважається власником та бенефіціаром Носів, збиткові. Але зараз не про це – а про те, що нічого схожого на WhiteBIT у реєстрах поряд із його ім’ям не згадується.

Втім, це зрозуміло – за анонімними компаніями із Сейшельських островів стоять колишні громадяни України Дмитро та Микита Шенцеви.

Дмитрий и Никита Шенцевы

Перший – кавалер ордена «За заслуги», колишній народний депутат від Опозиційного блоку, минулого року втік до Росії та прийняв її громадянство. Другий – його син, депутат Харківської обласної ради від «опозиційної платформи — за життя», який втік разом із батьком і теж отримав російський паспорт.

Контролером WhiteBIT був саме Микита Шенцев, який створив біржу у 2018 році для виведення грошей – не лише своїх та батька, а й інших зацікавлених осіб – з України. Біржа також використовувалася як нелегальний обмінний пункт криптовалюти. Щоденний оборот біржі WhiteBIT становив $500 млн, операції з конвертації в криптовалюту відбувалися без урахування та оподаткування з порушенням українського законодавства.

Це дало змогу сім’ї Шенцевих вивести з України власні капітали. Їхній розмір підрахувати не вдалося, але відомо, що в перший рік функціонування біржі Микита Шенцев купив у Європі кілька суперкарів та яхту загальною вартістю більше одного мільйона доларів.

Микита Шенцев

Крім того, у жовтні 2022 року роботу біржі WhiteBIT фінансові органи ЄС дослідили в рамках ухвалення восьмого пакету антиросійських санкцій Євросоюзу та дійшли висновку, що біржа продовжує обслуговувати росіян. Повідомив про це російський Інтерфакс, а в Україні скромно промовчали.

WhiteBIT

Тут WhiteBIT активно рекламувала свою «допомогу ЗСУ».

Володимир Носов и WhiteBIT

Те, що щонайменше 60% капіталу криптобіржі WhiteBIT належить зрадникам України, а сама біржа була заснована саме для виведення грошей правлячої еліти країни за кордон і служила конвертаційним центром з величезними оборотами, не завадило нинішньому керівництву України укласти з WhiteBIT низку угод.

На сьогоднішній момент біржа, якою володіють не просто росіяни, а зрадники, співпрацює з міністерством закордонних справ України та з ініціативою президента Володимира Зеленського зі збору грошей для ЗСУ:

Криптобиржа WhiteBIT

Що є повним сюром, але це ще не все – кілька днів тому WhiteBIT анонсувала співпрацю з порталом «Дія». Хто в результаті отримає всі персональні дані людей, які зареєструвалися на біржі за допомогою «Дії», і як ці дані будуть використані – можна припустити.

Але ще більший сюр полягає в тому, що ще 24 лютого 2023 року Вищий антикорупційний суд зобов’язав НАБУ розслідувати факти виведення грошей з України, несплату податків та співпрацю з Росією WhiteBIT:

WhiteBIT

Суд діяв на підставі позову ГО «Нон-стоп», якому НАБУ відмовив у порушенні кримінальної справи щодо інформації щодо діяльності WhiteBIT, переданої детективам НАБУ. Тобто НАБУ відмовилося розслідувати інформацію про антиукраїнську діяльність WhiteBIT. І лише суд зобов’язав її зробити це.

У такій ситуації можна припустити, як проводитиметься розслідування і чим воно закінчиться. Власне, це не дивує – окрім росіян послугами конвертаційних центрів колаборантів Шенцевих користуються багато їхніх колег, які залишилися у владі в Україні.

Багатьом із них також потрібно виводити гроші, вкрадені з міжнародної допомоги, наданої нашій країні Європою та США. І йдеться про сотні мільйонів доларів. Отже результат «розслідування» щодо WhiteBIT трошки передбачуваний.

Джерело

 
 
 
 
Теги: Криптобиржа Whitebit,Криптобиржа Whitebit - биржа криптовалют,Криптобіржа WhiteBIT,Криптобіржа ,WhiteBIT,Україна, Дмитрий Шенцев, Дмитрий Шенцев Википедия, Шенцев ,Whitebit Шенцев,Дмитрий Шенцев ,Никита Шенцев,Микита Шенцев,Дмитро Шенцев,Whitebit Владимир Носов,Whitebit Носов,Владимир Носов,Носов,ВАКС,НАБУ,ВСУ,ЗСУ,Зеленский, Владимир Зеленский, Зеленский Википедия, Владимир Зеленский Википедия, Владимир Александрович Зеленский, Президент Зеленский, Президент Владимир Зеленский,Президент Украины Зеленский, Президент Украины Владимир Зеленский,Президент Украины ,Президент ,Украина , Вооруженные Силы, Вооруженные Силы Украины,ВС Украины, Збройні Сили, Збройні Сили України,ВМС ЗС України,Президент України,Президент України Володимир Зеленський,Президент України Зеленський,Президент Володимир Зеленський,Президент Зеленський, Володимир Олександрович Зеленський,Володимир Зеленський Вікіпедія,Зеленський Вікіпедія,Росія,Россия, Крипто біржа, Крипто валюта, Криптовалюта,Криптобиржа,Крипта,відмивання,Відмивання коштів, отмывание, отмывание денег
Автор: wikibazacom