Одіозному забудовнику Буряку скасували підозру у шахрайстві при закупівлі бронежилетів для ЗСУ

Одіозному забудовнику Буряку скасували підозру у шахрайстві при закупівлі бронежилетів для ЗСУ
288772 ПЕРЕГЛЯДІВ

Печерський районний суд Києва скасував підозру забудовнику Дмитру Буряку у справі про привласнення 580 тис. євро Міністерства оборони для закупівлі бронежилетів на початку повномасштабного вторгнення росії. Про це стало відомо з матеріалів кримінальної справи за ч. 4 ст. 190 КК.

Буряк — відомий в Україні забудовник. Він разом з рівненським адвокатом Констянтином Кривопустом та Андруховичем  наприкінці лютого 2022 року розробили злочинний план заволодіння коштами Міністерства оборони. У розпал боїв під Києвом в березні Буряк та Кривопуст прибули в Туреччину. Там вони вели перемовини про поставки бронежилетів для ЗСУ. Співрозмовникам вони показували лист від міністра оборони Олексія Резнікова, підписаний буквально за кілька днів до перемовин. Документ уповноважував їх представляти МОУ в закупівлях військових товарів.

Вони зустрілись з керівниками групи компаній FarmTR Gіda Tarіm ve Hayvancіlіk Tic. ve San. Ltd. Єti. запропонували укласти низку договорів щодо постачання товарів військового призначення. За результатами переговорів здійснена відповідна комерційна пропозиція, яка була прийнята,  і 14 березня укладено договір постачання 30 тис. балістичних жилетів IV рівня захисту на загальну суму 16,6 млн євро.

Згодом підозрювані шляхом обману переконали президента турецької компанії укласти договір та перерахувати частину коштів підконтрольній їм бахрейнській компанії Wallartis Solutions W.L.L.  При цьому, не маючи реальних намірів виконання зобов’язань, компанія згідно з укладеним договором мала поставити для Міністерства оборони 1000 бронежилетів на суму 580 тис. доларів. Відповідно до отриманих відомостей з митної служби бронежилети від Wallartis Solutions в країну не ввозились.

Наприкінці серпня минулого року Буряку, як організатору злочинної схеми, заочно повідомили про підозру за ч. 4 ст. 190 КК. Однак бізнесмен з російським корінням  вилетів з країни 23 лютого, за день до повномасштабної війни рейсом до Варшави. У вересні разом з іншими фігурантами його оголосили у розшук.

Дивне рішення

Слідчий суддя Печерського райсуду скасував повідомлення про підозру. У рішенні він ґрунтувався на недотриманні належної процедури повідомлення про підозру у частині вручення письмового повідомлення, а також відсутності на момент повідомлення про підозру, так і станом на день подання захисником скарги відсутності достатніх доказів причетності підозрюваного до вчинення інкримінованих йому протиправних дій.

Додамо, що у грудні минулого року поліція відкрила справу № 12022000000001483 за ч. 3 ст. 358 та ч. 3 ст. 209 КК стосовно колишнього заступника міністра Олександра Миронюка, який до свого звільнення якраз і керував департаментом закупівель Міноборони. У Миронюка знайшли 17 млн  гривень, 400 тис. доларів та 100 тис. євро.  Однак з коштів зняли арешт. Пізніше справу об’єднали зі справою Буряка.

Лише наприкінці січня 2023 року прокурор Офісу генерального прокурора  звернувся до Печерського районного суду  з клопотанням про арешт грошових коштів, вилучених під час обшуку за місцем проживання  22,6 тис. доларів, а також 4 тис. евро.

368.media

Теги: Буряк,Буряк Дмитрий Аркадьевич, Міноборони,Буряк Дмитро