За привласнення майже 900 млн грн та несплату податків судитимуть колишнього власника "Дельта Банк"

За привласнення майже 900 млн грн та несплату податків судитимуть колишнього власника "Дельта Банк"
266616 ПЕРЕГЛЯДІВ

Колишнього власника "Дельта Банку" судитимуть за порушення закону – присвоєння коштів у розмірі майже 900 млн грн та несплату податків. Наразі триває розслідування інших дій, що призвели до банкрутства банку. У зв'язку з участю у скоєнні кримінальних правопорушень, голову ради директорів, керівника одного з банківських департаментів та директора товариства, оголошено в розшук.

Про це повідомляє прес-служба Національної поліції України.

Два кримінальні провадження, пов'язані з ПАТ "Дельта Банк", пройшли досудове розслідування під керівництвом Офісу Генерального прокурора за участю слідчих Управління розслідування корупційних злочинів Головного слідчого управління Національної поліції України.

Згідно з проведеним слідством, колишній власник "Дельта Банку" одночасно обіймав посаду голови наглядової ради та голови загальних зборів акціонерів. Відповідно до статуту він мав можливість одноосібно приймати важливі рішення, пов'язані з діяльністю банку. Крім того, він впливав на рішення, які приймає орган управління ПАТ "Дельта Банк".

Протягом 2013-2014 років фігурант забезпечив укладання свідомо невигідного для банку договору кредитної лінії з підконтрольним суб'єктом господарювання, який є нерезидентом, внаслідок чого банк втратив активи майже на 900 млн. грн.

Також у цей же період колишній голова наглядової ради фінустанови навмисне не вказав у податковій декларації про майнове становище та доходи за 2015 рік відомості про доходи, а це – 153 млн 520 тис. гривень, отримані від підконтрольних джерел за межами України, та не сплатив податків до бюджету більш ніж на 33 млн. гривень.

За цими фактами завершено розслідування щодо колишнього власника банку за підозрою останнього у скоєнні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та ч. 3 ст. 212 (Ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів) Кримінального кодексу України).

Після проведення слідчих дій та збору доказів у зазначених кримінальних провадженнях було складено обвинувальні акти, які направлені на розгляд у суді. Підозрюваний може бути визнаний винним та отримати покарання у вигляді позбавлення волі на строк до дванадцяти років, позбавлення права обіймати певні посади та займатися певною діяльністю на строк до трьох років, а також з конфіскацією його майна.

Інші співучасники зазначених кримінальних правопорушень – голова ради директорів, керівник одного з банківських департаментів та директор товариства – оголошено у розшук.

З метою відшкодування завданих збитків судом накладено арешт на майно підозрюваних: земельні ділянки, житлові приміщення, транспортні засоби.

stopcor.org

Теги: присвоєння коштів,Дельта Банк