345 мільйонів на дороги Запоріжжя віддали фірмі, яка заробила на Київщині кримінальну справу за відкати 10-15%

345 мільйонів на дороги Запоріжжя віддали фірмі, яка заробила на Київщині кримінальну справу за відкати 10-15%
296857 ПЕРЕГЛЯДІВ

Служба автомобільних доріг у Запорізькій області 1 квітня уклала угоду на експлуатаційне утримання місцевих доріг на 345 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Підрядником обрано ТОВ «Амструд», чий директор Андрій Колодійчак раніше очолював райавтодори у Київській та Запорізькій областях. Фірма у попередні роки отримала багато підрядів на ремонт доріг Київської області та потрапила у низку кримінальних проваджень щодо розкрадань та відкатів. Після цього у фірмі змінили засновника і вона перевела свою тендерну активність до Запорізької області.

На цьому тендері «Амструд» був єдиним учасником. В договорі вказані ціни на асфальт, щебінь та інші будматеріали з моніторингу ДержДорНДІ.

ТОВ «Амструд» було зареєстровано в Київській області у 2015 році на таку собі Ніну Полєжаєву з Кам’янка-Дніпровська. Директором фірми є Андрій Колодчак, він був депутатом Кам’янсько-Дніпровської районної ради від Партії регіонів і очолював філію «Кам’янсько-Дніпровський райавтодор» Запорізького облавтодору та Макарівське районне дорожнє управління ДП «Київське обласне дорожнє управління».

У 2016-2020 роках «Амструд» отримало підряди на ремонт доріг у Київській області на 96 мільйонів гривень. За них компанія потрапила у низку кримінальних проваджень щодо розкрадань.

Наприклад, ході досудового розслідування по справі 42018111100000009 встановлено, що службові особи Любарецької сільської ради Бориспільського району Київської області протягом 2017 року увійшли в злочинну змову зі службовими особами ТОВ «Амструд» з метою розкрадання бюджетних коштів шляхом внесення недостовірних відомостей в офіційні документи – акти виконаних робіт КБ-2В щодо об`ємів виконаних робіт, використаних матеріалів та будівельної техніки під час виконання договорів на проведення капітальних та поточних ремонтів дорожнього покриття.

По справі 42019110000000347 поліція досліджувала діяльність департаменту регіонального розвитку Київської обласної державної адміністрації у 2019 році. В.о.керівника Романенка А.С. та його наступника Кравчука В.В. підозрювали у тому, що вони організували  схему систематичного отримання неправомірних вигод як особисто, так і через підлеглих працівників департаменту.

Зокрема, службові особи тендерного комітету департаменту, які входили до складу зазначеної групи, відхиляли більш економічно вигідні процедури учасників закупівлі та укладали договори підряду з підконтрольними суб`єктами господарювання. В подальшому, однією з обов`язкових умов укладання договорів підряду було подальше отримання службовими особами замовника неправомірної вигоди, еквівалентної 10-15 % від ціни договору. Вказана сума коштів формується підрядниками за рахунок умисного завищення обсягів виконаних будівельних робіт та вартості використаних будівельних матеріалів, внаслідок чого можливе створення значної різниці між доходами і витратами залучених суб`єктів господарювання, яка в подальшому через проведення фіктивних (безтоварних) господарських операцій конвертується у готівку.

У кримінальному провадженні фігурувала низка компаній, у тому числі і «Амструд». У свою чергу засновниця фірми Ніна Полєжаєва також була засновницею ТОВ «Благодорбуд». Ця фірма фігурувала у кримінальному провадженні 420200000000001667.

Стосовно жодної з цих справ у судовому реєстрі немає даних щодо вироків. Але у 2020 році «Амструд» було перереєстровано на Антоніну Колодчак, голову фермерського господарства «Аркос» у Запорізькій області. Після цього «Амструд» зосередилось на підрядах у цьому регіоні та за останні два роки отримало від Запорізької Служби автодоріг та ДП «Місцеві дороги Запорізької області» підряди на 420 мільйонів гривень.

Юрій Ніколов, «Наші гроші»

Теги: Служба автомобільних доріг у Запорізькій області,ТОВ Амструд,Андрій Колодійчак,Благодорбуд,Амструд,ремонт доріг