Розтрата 18 млн грн коштів ДП "Антонов": ВАКС обрав запобіжний захід директору адвокатського обʼєднання

Розтрата 18 млн грн коштів ДП "Антонов": ВАКС обрав запобіжний захід директору адвокатського обʼєднання
66216 ПЕРЕГЛЯДІВ

4 квітня 2023 року слідчий суддя ВАКС прийняв рішення про накладення запобіжного заходу на директора адвокатського об'єднання, яка підозрюється у сприянні в розтраті понад 18 мільйонів гривень коштів державного підприємства "Антонов" та складанні свідомо неправдивих офіційних документів.

Про це повідомляє пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Суд частково задовольнив клопотання та призначив запобіжний захід підозрюваній у вигляді застави у розмірі 1 207 800 грн. Підозрюваній необхідно внести заставу протягом 5 днів з моменту прийняття рішення про запобіжний захід.

Крім того, на особу покладено такі обов'язки:

  • прибувати за кожною вимогою до детектива, прокурора чи суду;
  • повідомляти про зміну свого місця проживання та місця роботи;
  • утримуватися від спілкування з іншим підозрюваним у справі та свідками;
  • здати на зберігання до відповідних органів державної влади паспорта для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України та в'їзд до України.

Прокурор не згоден з рішенням суду та подає апеляцію на це рішення до апеляційної інстанції.

Під час слідства було встановлено, що у липні 2018 року адвокатське об'єднання уклало договір про надання юридичних послуг із ДП "Антонов". Згідно з договором, об'єднання зобов'язалося надати послуги зі стягнення заборгованості з АТ "Брокбізнесбанк" за депозитним договором на загальну суму понад 347 мільйонів гривень.

"У грудні 2018 року до ДП "Антонов" від АТ "Брокбізнесбанк" як часткове стягнення заборгованості передано нежитлову будівлю у Києві вартістю понад 120 млн грн", – йдеться у повідомленні.

Відповідно до укладеного договору та його додаткової угоди, адвокатам було обіцяно винагороду у розмірі 5% від вартості майна, переданого в рамках юридичних послуг. Проте внаслідок дій директора з правових питань ДП "Антонов"У травні 2021 року на виконання законів України та розпорядження Кабінету Міністрів України нежитловий будинок передано до сфери управління однієї з держустанов за ринковою вартістю понад 212 млн грн. На зазначену суму було списано боргові зобов'язання ДП "Антонов" перед державою.

Пізніше директор з правових питань ДП "Антонов" разом з директором адвокатського об'єднання вчинили ще одне діяння, що полягає в безпідставному виконанні юридичних послуг та видачі дозволу на перерахування додаткових коштів державного підприємства на користь юридичної фірми. Це було зроблено на основі договору про надання юридичних послуг, який був виконаний внаслідок передачі будівлі однією з державних установ. Оціночна вартість будівлі складала понад 212 мільйонів гривень.

Вказані дії призвели до повторної розтрати матеріальних ресурсів ДП "Антонов" на суму понад 11 млн грн.

"При цьому адвокатське об'єднання до передачі будівлі від ДП "Антонов" до іншої державної установи та списання боргових зобов'язань ДП "Антонов" перед державою жодного стосунку не мало, а зазначене питання взагалі не охоплювалося договором про надання юридичних послуг. Злочинні дії осіб призвели до завдання держпідприємству понад 18 млн грн збитків", – розповіли деталі справи у САП., який перебував у змові з директором адвокатського об'єднання, було узгоджено безпідставно завищену оплату наданих послуг, що склала майже 10% від оціночної вартості будівлі (що призвело до переплати близько 7 мільйонів гривень).

stopcor.org

Теги: ДП "Антонов",ДП Антонов,Антонов,Україна,ВАКС,Вищий антикорсуд,Вищий антикорупційний суд,Спеціалізована антикорупційна прокуратура,антикорупційна прокуратура,САП,АТ "Брокбізнесбанк",АТ Брокбізнесбанк,Брокбізнесбанк,розтрата, розтрата майна
Автор: wikibazacom