Чому колаборант та зрадник Віктор Баранський замість в’язниці втратив громадянство?

Чому колаборант та зрадник Віктор Баранський замість в’язниці втратив громадянство?
67068 ПЕРЕГЛЯДІВ

На початку лютого президент України Володимир Зеленський позбавив громадянства низку українських політиків. Серед них – депутат Одеської міської ради Віктор Баранський.

Однак це рішення всупереч його зовнішній позитивності викликає подив. Тому що замість того, щоб просто притягнути Баранського до кримінальної відповідальності – а поставити йому можна цілу низку статей Кримінального кодексу: від звичайного шахрайства та контрабанди до державної зради – у одіозного одеського депутата, якого розшукують Сполучені Штати за причетність до експорту венесуельської нафти, просто відбирають паспорт.

Що виглядає трохи дивно. Оскільки, якщо заглибитись у біографію Баранського, то позбавлення громадянства України виглядає не як покарання, а скоріше як нагорода. Тому що тепер держава України зовсім не зобов’язана видавати його на запит США – це не наш громадянин, ми не маємо до нього відношення.

Когось ця історія нагадує, чи не так? Але якщо з олігархом, який зробив із гравця членом на роялі президента, такий висновок з-під удару зрозумілий і пояснимий, то хтось підсунув Зеленському у списках на позбавлення громадянства Баранського, який цього самого Зеленського ненавидить лютою ненавистю і навіть публічно пропонував почати «дезеленізацію» країни?

 

 

Позбавлення громадянства викликає інші питання. США шукають Баранського за причетність до експорту підсанкційної венесуельської нафти. На танкерах компанії Fides Ship Management, починаючи щонайменше з 2019 року, вивозили нафту з Венесуели в обхід прямої заборони. Крім того, на цих же танкерах перевозили російську нафту, причому відбувалося це і після 24 лютого 2022 року, коли власник Fides Ship Management Віктор Баранський різко перефарбувався і почав мовити щось про опір Росії, яку раніше сам кликав в Україну.

За даними бази даних Опендатабот, кінцевим власником компанії Fides Ship Management зі статутним капіталом тисячу гривень є Валентина Солоненко, яка змінила в цій іпостасі такого ж «фунта» Юрія Ткача.

 

 

Але насправді, згідно з звітом брюссельської неурядової організації Shipbreaking Platform, офшор Баранського Vista Shipping є реальним власником Fides Ship Management. Це підтверджує архів офшорних компаній Panama Papers – Баранський є повним власником Vista Shipping.

За даними американського казначейства, ця компанія володіє танкерами Balia (IMO: 9192258), Balita (IMO: 9176773), Domani (IMO: 9041057) та Freedom (IMO: 9018464). Під окремі санкції також потрапило судно Sierra (IMO: 9147447), яке зараз належить російській компанії Rustanker LLC. Але з 2016 по 2019 рік, за даними бази Equasis, цей танкер також контролювала одеська фірма Fides Ship Management.

Саме ці судна вивозили нафту з Венесуели після того, як США запровадили у січні 2019 року санкції щодо нафтового сектору країни. Крім того, на судна компанії Fides Ship Management моряків відправляли з крюїнгового агентства "Євробалк", яким теж володіє Віктор Баранський. До того ж, ці ж судна беззаперечно заходили в порти окупованого Криму.

І саме це спричинило розшук власника суднів, який в обхід санкцій допомагав видобувати валюту режиму Ніколаса Мадуро. І ось у момент, коли Мінфін США з’ясував справжнє ім’я власника цих суднів та його громадянство, президент України підписує указ про позбавлення Віктора Баранського українського паспорта.

Не менш дивно виглядає ситуація у зв’язку із внутрішньою діяльністю Віктора Баранського. Не далі як на початку лютого 2022 року депутат Одеської міської ради від ОПЗЖ Віктор Баранський запропонував урізати фінансування ЗСУ.

 

 

Втім, тоді це лягало в струмінь спільної політики України – «якщо ми фінансуватимемо армію, то тоді у нас не вистачить грошей на дороги». Проте після 24 лютого усі ці заяви заграли новими фарбами.

У випадку з Баранським ці заяви посилювалися явно проросійською позицією депутата. Разом з іншими депутатами Романом Сеником, Віталієм Саутенковим, Олексієм Єремицею та Володимиром Корнієнком сам Баранський представляє в Одеській міськраді інтереси групи Бойка-Льовочкіна в ОПЗЖ.

 

 

До 2020 року Баранський був депутатом Одеської облради, де також демонстрував проросійську політичну позицію. Наприклад, у серпні 2019 року Баранський разом із однопартійцями намагався зірвати прапор України у залі Одеської облради.

Крім того, його звинувачували у фінансуванні «партії Шарія», до якого Баранський літав до Барселони у жовтні 2021 року та разом з яким літав до Москви рейсом FRX733.

Крім того, Баранський ще 2014 року відкрито підтримав так звану «Бессарабську народну республіку», на яку отримував на власні рахунки гроші від ФСБ. Після провалу «російської весни» в Одесі він дещо зменшив свою риторику, але довелося відпрацьовувати взяті гроші – Баранський брав участь у фінансуванні так званих «ДНР» та «ЛНР», куди регулярно переганяв гроші зі своїх офшорних компаній.

Про свою проросійську позицію Баранський писав у соцмережах, але після 24 лютого минулого року вичистив усе, за що в гарячці наступу його російських господарів на Одесу могли просто пристрелити:

 

 

А щоби про його недавнє минуле ніхто не питав, організував роздачу продовольства незаможним громадянам Одеси від імені благодійного фонду «За Одесу».

За всіма цими фактами хвалена СБУ під управлінням «мисливця на чортів» старшого лейтенанта запасу Баканова не спромоглася провести хоча б елементарну перевірку. Не спромоглася вона це зробити і після зникнення Баканова (до речі – де він?).

За минулий рік ніхто так і не спромігся допитати Віктора Баранського щодо його причетності до фінансування та створення так званої «Одеської народної республіки», яка мала виникнути 25 лютого 2022 року після того, як російський Чорноморський флот висадив би десант у порту Одеси. Координувати висадку десанту мали саме діячі «ОНР». Вони ж передали списки проукраїнських активістів співробітникам ФСБ і мали б брати участь у «фільтраційних заходах» ФСБ та Росгвардії в «Одеській народній республіці» перед «референдумом», на якому 99% жителів «ОНР» проголосували б за «входження до складу російської федерації» .

На тлі всього цього дрібницею виглядають звинувачення Баранського в розкраданні бюджетних коштів при реконструкції причалу №7 в Одеському морському торговому порту. За версією слідства через фірми Віктора Баранського відмилося близько одного мільярда гривень, але кримінальне провадження № 22014160000000139 досі перебуває у «стадії розслідування».

Також у 2016 році була серія публікацій, з яких випливало, що Баранський був фальшивомонетником і возив із Польщі фальшиву валюту. Тоді ж стало відомо, що Фонд Віктора Баранського було створено саме під відмиванням злочинних нелегальних грошей.

На цьому тлі рішення Володимира Зеленського про позбавлення Віктора Баранського українського громадянства виглядає не просто дивно, а викликає величезну кількість питань. У тому числі – і де зараз перебуває Віктор Баранський, відверто зрадницьку діяльність якого влада України впритул не помічала весь цей час? І чому замість в’язниці він отримав лише позбавлення громадянства? Як це його карає з огляду на те, що Віктор Баранський уже багато років має паспорт Румунії? І – а хто підсунув на стіл Зеленському текст Указу про позбавлення Віктора Баранського громадянства? Адже на сам президент пише тексти своїх указів, це всі розуміють. Чому відверті зрадники Батьківщини та підонки обробляються такими відверто смішними «покараннями»?

Джерело

Теги: Бойка-Льовочкін,Баранський ,Володимир Корнієнко,Корнієнко, Льовочкін, Сергій Льовочкін,Олексій Єремиця ,Роман Сеник,Віталій Саутенков,Фонд Віктора Баранського,Финансирование террористов, зрадники, Відмивання коштів, отмывание денег, Сепаратизм, Хищения, Коллаборационизм, ЛДНР, Бессарабская республика, Партия Шария, Одесский горсовет, Корниенко Владимир, Еремица Алексей, Саутенков Виталий, Сеник Роман, ОПЗЖ, Мадуро Николас, Санкции, Евробалк, Венесуэла, Нефтьекспорт, Panama Papers, Vista Shipping, Оффшоры, офшори, Ткач Юрий, Солоненко Валентина, Fides Ship Management, контрабандисты, Мошенничество, Контрабанда, Депутати, Одесса, Госизмена, Гражданство, Громадянство, кримінальна відповідальність, Уголовная ответственность, Баранский Виктор Сергеевич, Баранский Виктор, колаборанти
Автор: wikibazacom