На Львівщині експрокурора засудили за шахрайство

На Львівщині експрокурора засудили за шахрайство
337417 ПЕРЕГЛЯДІВ

На Львівщині колишню співробітницю Дрогобицької міжрайонної  прокуратури  Руслану Курлятович визнали винною у шахрайському заволодінні чужим майном, за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах. Відповідний вирок ухвалив Стрийський міськрайонний суд.

У 2015-2017 роках жінка шляхом обману заволоділа нерухомим майном ТзОВ «Люксорцентрторг» у Дрогобичі .  Йшлося про приміщення колишнього автотранспортного підприємства у Дрогобичі на вулиці Самбірській — склади, виробничі корпуси, їдальня, а всього це 10 тис. кв.м. Це майно перебувало у заставі банку, компанія «Люксорцентрторг» — у стані банкрутства, а засновник компанії — у вʼязниці.

Прокурорка дізналась, що є підприємець, який хоче купити це майно і запропонувала допомогти. Вона організувала подачу цивільного позову до суду про визнання права власності на приміщення за іншою особою і зняття банківської застави на підставі судового рішення. За приміщення підприємець заплатив прокурорці 10 тис. доларів. Для подачі цивільного позову використали підроблене свідоцтво про спадщину дружини спільника прокурорки. Матеріали щодо співучасника оборудки минулого року виділили в окреме провадження у звʼязку з його мобілізацією.

Одним із доказів винуватості став запис розмови, як прокурорка, уже знаючи, що її викрито, давала хабаря співробітнику поліції, прохаючи не виконувати доручення слідчого у кримінальній справі. Зафіксовано репліку прокурорки:  «Я хочу, щоб Ви не пхалися». При зустрічі вона передала представнику поліції  п’ять тисяч доларів, кажучи, що це половина.

У вересні 2017 року жінку засудили за передачу неправомірної вигоди — оштрафували на 12,75 тис. гривень і конфіскували п’ять тисяч доларів.

Справа про шахрайство слухалась у суді пʼять років. Причина цього — поведінка обвинуваченої, яка не зʼявлялася у судові засідання безліч разів. Більшість її неявок були визнані неповажними. У 2023-му суд двічі застосував до жінки привід.

Колишня прокурорка винною у шахрайстві себе не визнала, тільки сказала, що не виключає, що могла підписати за когось заяву про розгляд цивільної справи без участі сторони. Пояснила, що вкрай потребувала грошей у звʼязку із хворобою її чоловіка. Тому вона спробувала заробити посередницькими послугами — допомогти підприємцю у придбанні майна шляхом оспорення права власності.

Покупець цікавився не старими будівлями, а землею під ними, яку хотів забудувати житлом. У разі успіху обвинуваченій обіцяли також «квадратні метри» у новобудові. Пізніше вона повернула підприємцю 10 тис. доларів. Чоловік обвинуваченої помер від інфаркту, начебто через притягнення дружини до кримінальної відповідальності.

Суд дійшов висновку, що обвинувачена, хоча і частково надала показання щодо обставин справи, але відмовилася відповідати на запитання учасників та суду. Також вона не сказала, що вчинила неправильно, що жаліє з приводу скоєного і готова нести покарання.

Коли жінка заговорила в дебатах про щире каяття, то суд їм не повірив, зважаючи на її процесуальну поведінку. Суд вважає, що мотивом такого «каяття» було тільки бажання уникнути тюремного покарання.

Колишню прокурорку визнали винною у шахрайстві і використання завідомо підроблених документів. Причому за другий злочин як менш тяжкий її звільнили від покарання у звʼязку із закінченням строків давності притягнення до відповідальності.

За шахрайство жінці призначено п’яти років позбавлення волі з конфіскацією майна. Суд ухвалив негайно її взяти під варту.

368.media

Теги: шахрайство,Руслан Курлятович,Руслан Курлятович прокурор,Люксорцентрторг