Міжнародний трибунал має розглядати кібератаки рф на Україну як воєнний злочин, - Ілля Вітюк

Міжнародний трибунал має розглядати кібератаки рф на Україну як воєнний злочин, - Ілля Вітюк
270560 ПЕРЕГЛЯДІВ

Результати кримінальних проваджень СБУ щодо російських кібератак на Україну мають розглядатися Міжнародним трибуналом як воєнний злочин. Це дозволить притягнути до відповідальності вище військово-політичне керівництво країни-агресора, зокрема і спецслужб.

Про це заявив начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк на Всеукраїнській науково-практичній конференції, яку щороку проводить Національна академія Служби безпеки.

«Сьогодні, коли постало питання Міжнародного трибуналу щодо злочинів рф в Україні, то і російські кібератаки мають розглядатися як воєнний злочин. Наприклад, ті ж кібератаки на об’єкти енергетики, особливо в зимовий час. Виведення цих систем із ладу спричиняє жертви і серед цивільного населення. А це – справжній воєнний злочин», - наголосив Ілля Вітюк.

За словами начальника Департаменту кібербезпеки СБУ, у 2022 році рф втричі збільшила кількість кібератак на Україну. При чому вони переважно спрямовані на цивільну інфраструктуру, зокрема, енергетичну та логістичну, а також на державні реєстри.

«Якщо говорити про персональну відповідальність за ці злочини, то нести її мають не лише виконавці, а й люди, які віддають подібні злочинні накази. Наприклад, має бути покараний директор фсб, очільники інших російських спецслужб», - вважає Ілля Вітюк.

Як підкреслив ректор Національної академії СБУ Андрій Черняк, для відповідних процесуальних кроків Україна потребує законодавчих змін. Зокрема, необхідно розробити уніфіковане визначення поняття «кібервійни».

«Законодавче врегулювання питання «кібервійни» допоможе сформувати єдину стратегію протидії викликам у кіберпросторі. Ми готові долучитися до такого наукового дослідження і узаконення відповідної термінології», – зазначив ректор.

Нагадаємо, що у 2022 році Департамент кібербезпеки СБУ нейтралізував понад 4,5 тис. кібератак на Україну.

А 17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента росії владіміра путіна.

Тоді Голова СБУ Василь Малюк заявив, що слідчі Служби безпеки щоденно працюють, аби не тільки виконавці, але й головний «організатор» злочинів отримали покарання. І ордер на арешт путіна є одним із перших кроків до притягнення воєнних злочинців рф до відповідальності.

ssu.gov.ua

Теги: СБУ, Служба Безпеки України, війна в Україні,кібератаки рф,Міжнародний трибунал,Ілля Вітюк