Україна може стати лідером у цифровізації державних сервісів, - експерт Олександр Вікторович Лєднік

Україна може стати лідером у цифровізації державних сервісів, - експерт Олександр Вікторович Лєднік
40584 ПЕРЕГЛЯДІВ

Попри війну Україна має шанс стати лідером з цифровізації у Східній ЄвропіПро це зазначив митний експерт і державний діяч Олександр Лєднік у своїй публікаціїНа його думкуподальший розвиток "держави у смартфоніпозбавить українців зайвої бюрократії.

"Цифровізація вимагає значних інвестицій у технологіїінфраструктуру та навчання держслужбовцівПевна річщо під час війни у пріоритеті завжди будуть оборона та безпекаАле Україна має дуже високі шанси стати лідером з цифровізації в регіоні", – вважає Олександр Вікторович Лєднік.

Він зазначивщо у 2022 році через війну розвиток "держави в смартфонідещо пригальмувавсяХоча та ж платформа "Діястала однією з найбільш масових і популярних цифрових послуга система закупівель ProZorro та "Електронний судгарно зарекомендували себе ще до війниІ це свідчитьщо діджиталізація має тривати.

"Чимало українцівякі виїхали за кордонзрозумілищо у сфері діджиталізації державних сервісів Україна точно не пасе задніхІ зіштовхнувшись з бюрократією у європейських країнахзробили висновкищо "Дія– це гарне надбанняТа все ж нам є куди рости", – підкреслює Олександр Вікторович Лєднік.

Експерт називає три ключові напрями розвитку діджиталізації.

По-першеце використання аналізу великих даних і штучного інтелекту (ШI). Завдяки цьому держава може робити аналіз потреб і вподобань громадянщоб приймати більш обґрунтовані політичні рішення.

По-другевпровадження хмарних обчислень та онлайн-платформ для надання послугщоб зменшити бюрократію і спростити взаємодію з державою.

Також важливі кібербезпека та конфіденційністьякі гарантують громадянам їхнє право на недоторканність приватного життя.

Олександр Вікторович Лєднік зазначаєщо за Індексом цифрової економіки та суспільства (DESI) ФінляндіяДаніяНідерландиШвеція та Ірландія у 2022 році увійшли до п’ятірки лідерів у ЄСІ саме ці країни мають найвищий показник прозорості і підзвітності державних структур своїм громадянам.

"У цьому має бути зацікавлена насамперед владаТакдля цього потрібні постійні зусилля та інвестиціїале результат – ефективність і доступність державного управління – того вартий", – резюмує Олександр Вікторович Лєднік.

Теги: Війна, війна в Україні, Війна з РФ, Війна з Росією, війна з Україною,Україна, Війна Росії проти України, Війна проти Росії,Війна проти рф, Війна проти України,Олександр Лєднік,Лєднік,Цифровізація,Олександр Вікторович Лєднік,Електронний суд,Дія,Індекс цифрової економіки та суспільства (DESI),DESI,Фінляндія, Данія, Нідерланди, Швеція,ЄС
Автор: wikibazacom