Замість відновлення – зарплати чиновникам: верхівка Бердичева проїдає половину бюджету громади

Замість відновлення – зарплати чиновникам: верхівка Бердичева проїдає половину бюджету громади
333389 ПЕРЕГЛЯДІВ

Більше половини бюджету громади Бердичева спрямовують на зарплати керманичам і комунальникам. Натомість про відновлення руйнувань внаслідок ворожих атак - ані пари з вуст. Бердичівські активісти дізнались, чому не вистачає коштів на відновлення і скільки заробляє міський голова та начальники управлінь міської ради.

Як відбувається відновлення пошкодженого житла у Бердичеві? Про це запитали активісти бердичівського відокремленого підрозділу ВГО "Стоп корупції" міського голову Сергія Орлюка. Відповідне звернення направлено до керманичів міста. Утім відповіді поки немає.

Нагадаємо, 16 березня 2022 року внаслідок авіа удару у Бердичеві було зруйновано житлові будинки в одному з районів міста, також вщент розтрощена інфраструктура військового учбового центру. 

Наразі, жителі громади не отримують жодної інформації щодо відновлювальних робіт, їх планування або навіть виділені на це кошти. У кошторисі на 2023 рік витрат на відновлення не знайдено, хіба що сподіваються на фінансування іноземних спонсорів. 

Натомість бюджет передбачає, що більше половини його надходжень спрямують на оплату праці (51%) керманичам и комунальникам. 

Це вже традиційний розподіл бюджету, коли чиновники проїдають половину кошторису громади. Бердичівський відокремлений підрозділ ВГО "Стоп корупції" дізнався, які зарплати нараховують собі керманичі міста.

З 39 мільйонів гривень видатків бюджету Бердичева у 2022 році 17,5 млн витрачається на зарплатні місцевих чиновників. І ще 2 млн – на комунальні послуги, зокрема, оплату електроенергії і таке інше. Для прикладу, на розвиток направили минуло річ лише 1 млн грн. – у 20 разів менше, ніж на утримання апарату керівників.

Про це стало відомо із відповіді міськради на запит Бердичівського відокремленого підрозділу ВГО "Стоп корупції". Активісти підготували і направили офіційний запит щодо надходжень і видатків бюджету за 2022 рік та нарахувань заробітних плат міському голові, його заступникам, керівникам управлінь і відділів. Аналогічні запити Бердичівський підрозділ ВГО "Стоп корупції" направляли у попередні роки, тоді відповіді від місцевих можновладців вибивали довго – ті хотіли приховати від громадськості свої зарплатні, отримані за рахунок містян.

"Відповідно до Закону "Про публічну інформацію" не може бути обмежений доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування і розпорядження державним і комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена та по-батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали це майно або кошти", –йдеться в запиті Бердичівського відокремленого підрозділу ВГО "Стоп корупції".

З отриманих матеріалів стало відомо, що порівняно з попереднім роком міський голова Бердичева Сергій Орлюк трохи знизив собі зарплатню у 2022 році. Може, після минулорічного скандалу, коли місцевий осередок "Стоп корупції" оприлюднив приголомшливі суми зарплат, які міські керманичі Бердичева собі нараховували? Йшлося про зарплати у 3000 доларів.

Зарплата міського голови Бердичеві Сергія Орлюка

У 2022-му посадовий оклад мера становив 15500 грн. Та у березні міський голова виписав собі матеріальної допомоги на 44 000 й незрозумілих так званих "інших нарахувань" на 48 000 грн. Так що на руки очільник міста отримував значно більше окладу, після виплат бувало що й 60 000 виходило на руки. Непогана цивільна роботу під час війни в країні.

Заступники мера Артем Азізов і Олена Петрівська, керуюча справами виконкому міськради Лариса Котнюк, секретар міськради Богдан Коляда та інші керманичі не соромляться отримувати додаткові нарахування, які у рази перевищують посадові оклади. 

Зарплата першого заступника голови Бердичівської громади

Наприклад, заступник міського голови з питань діяльності міськради офіційно мав минулого року оклад 12600 грн. Утім додаткові нарахування ( у тому числі – матеріальної допомоги на суму 34 000 у березні і 43 000 у липні та якісь інші нарахування - у листопаді досягли 73 000 грн) збільшують фактичну зарплатню в рази. Зокрема, у листопаді і липні заступник керманича міста отримав на руки більше 60 000 грн.

Зарплата заступника голови Бердичева з питань діяльності ради

Перший заступник міського голови з питань діяльності ради при середньому окладі у 12000 щомісяця отримував якісь "інші нарахування" на суми від 18 000 до 63 000 грн.

Секретар міськради з посадовим окладом у 12600 завдяки додатковим нарахуванням отримувала зарплатню до 44 000 грн.

Зарплата секретаря міської ради Бердичева

Начальник фінансового управління з додатковими нарахуваннями отримував від 18 до 55 000 гривень "чистими".

Ось ще цікаві нарахування зарплатні: керівнику комунального закладу дитячого табору відпочинку "Соколятко". Зарплатня у директора невелика – на руки виходить в середньому по 13 000 грн. Але от що цікаво: по інформації бердичевських активістів "Соколятко" вже 2 роки як не працює!

Дитячий табір ''Соколятко'' у Бердичеві не працює, але директор отримує зарплату

Отже, попри суттєве зменшення надходжень до бюджету міста Бердичева, левова частка витрат йде не на відновлення міста від руйнувань, завданих війною, а на зарплатні керманичас. Громаду обурює така ситуація – кажуть в місцевому підрозділі ВГО "Стоп корупці".

stopcor.org

Теги: Бердичев, бюджет,Артем Азізов,Олена Петрівська,Лариса Котнюк,Богдан Коляда