Україна може стати лідером у цифровізації державних сервісів, - експерт Олександр Вікторович Лєднік

Україна може стати лідером у цифровізації державних сервісів, - експерт Олександр Вікторович Лєднік
325201 ПЕРЕГЛЯДІВ

Попри війну Україна має шанс стати лідером з цифровізації у Східній Європі. Про це зазначив митний експерт і державний діяч Олександр Лєднік у своїй публікації. На його думку, подальший розвиток "держави у смартфоні" позбавить українців зайвої бюрократії.

"Цифровізація вимагає значних інвестицій у технології, інфраструктуру та навчання держслужбовців. Певна річ, що під час війни у пріоритеті завжди будуть оборона та безпека. Але Україна має дуже високі шанси стати лідером з цифровізації в регіоні", – вважає Олександр Вікторович Лєднік.

Він зазначив, що у 2022 році через війну розвиток "держави в смартфоні" дещо пригальмувався. Хоча та ж платформа "Дія" стала однією з найбільш масових і популярних цифрових послуг, а система закупівель ProZorro та "Електронний суд" гарно зарекомендували себе ще до війни. І це свідчить, що діджиталізація має тривати.

"Чимало українців, які виїхали за кордон, зрозуміли, що у сфері діджиталізації державних сервісів Україна точно не пасе задніх. І зіштовхнувшись з бюрократією у європейських країнах, зробили висновки, що "Дія" – це гарне надбання. Та все ж нам є куди рости", – підкреслює Олександр Вікторович Лєднік.

Експерт називає три ключові напрями розвитку діджиталізації.

По-перше, це використання аналізу великих даних і штучного інтелекту (ШI). Завдяки цьому держава може робити аналіз потреб і вподобань громадян, щоб приймати більш обґрунтовані політичні рішення.

По-друге, впровадження хмарних обчислень та онлайн-платформ для надання послуг, щоб зменшити бюрократію і спростити взаємодію з державою.

Також важливі кібербезпека та конфіденційність, які гарантують громадянам їхнє право на недоторканність приватного життя.

Олександр Вікторович Лєднік зазначає, що за Індексом цифрової економіки та суспільства (DESI) Фінляндія, Данія, Нідерланди, Швеція та Ірландія у 2022 році увійшли до п’ятірки лідерів у ЄС. І саме ці країни мають найвищий показник прозорості і підзвітності державних структур своїм громадянам.

"У цьому має бути зацікавлена насамперед влада. Так, для цього потрібні постійні зусилля та інвестиції, але результат – ефективність і доступність державного управління – того вартий", – резюмує Олександр Вікторович Лєднік.

Теги: Олександр Лєднік,Олександр Вікторович Лєднік,цифровізація