Зловживання на ОГХК і правосуддя, що затягнулося

Зловживання на ОГХК і правосуддя, що затягнулося
60912 ПЕРЕГЛЯДІВ

Продажні держчиновники та їх високі політичні покровителі, аферисти в керівництві держкомпаній, продаж стратегічної сировини підприємствам російського ОПК в обхід санкцій, багаторічні офшорні схеми та мільярдні суми збитків, роки слідства, десятки фігурантів і томи кримінальних справ... Ні, це не про недавно розпіарений «Сенниченко-гейт». Йдеться про, можливо, одне з найперспективніших і досі не доведених до суду антикорупційних розслідувань – справу екс-ТОП-менеджерів ОГХК Р.Журило та Ю.Перцева.

Якщо у своєму гучному розслідуванні НАБУ та САП виявили у діяльності «учасників злочинної організації» Д. Сенніченко та О. Сомова зловживань на ОГХК на суму близько 113 млн. грн., то розмір одного лише неповернення коштів компаніями Defessa Trans FZE та Bollwerk Finanzierungs- und Industriemanagement AG з офшорної імперії Журило-Перцева складає 38 млн. дол. + 2 млн. дол. пені, що набігла. Тобто. у 3,5 рази більше, ніж сукупний збиток у всій «справі Сенніченко» та у 15 разів більше, ніж у його епізодах з ОГХК.

Незважаючи на те, що справа про зловживання на ОГХК у період 2020-2021 р.р. ще не дійшла до суду і точку в ньому ставити поки що зарано, вже зараз можна сказати, що його масштаб і близько не дотягує до корупційної творчості екс-керівника ОГХК. Р.Журило та його колишнього заступника з комерції Ю.Перцева. Якщо коротко, то згідно з матеріалами слідства НАБУ, у період з 2015 по 2019 р. на держпідприємстві діяла добре налагоджена система з викачування та вимивання фінансових коштів шляхом заниження відпускних цін на продукцію, її продажу афілійованим компаніям та обслуговування всієї господарсько-економічної діяльності держпідприємства пов’язаними компаніями. Управління офшорами, їхніми рахунками та всіма транзакціями здійснювалося прямо з кабінетів ОДХК, а сам офіс держкомпанії виконував функції бек-офісу корупційної імперії Р.Журило та Ю.Перцева. Зокрема, учасники цієї злочинної групи лише у 2016 році і лише через компанію Bollwerk Finanzierungs- und Industriemanagement AG реалізували титановмісної сировини за заниженими цінами на суму понад 68 млн. дол. і завдали шкоди державі, тобто. надали у вигляді корупційної ренти, близько 11 млн. дол. І таких епізодів у цій справі десятки, якщо не сотні.  

Чому річ про неповернення 38 млн. дол. Defessa та Bollwerk лежить під сукном і досі не дійшло до кримінального розслідування, якщо докази протиправної діяльності скандальних екс-ТОП-менеджерів ОГХК були зібрані та представлені громадськості тим самим НАБУ ще у 2015-2017 рр.?!

Чим принципово відрізняється шкода, завдана в 2020-2021 р.р. компанією Belanto Trade s.r.o., яка за версією слідства може бути пов’язана з радником голови ФДМ, від ще більших сум збитків компаній Defessa Trans FZE, Bollwerk Finanzierungs-und Industriemanagement AG, Adelis LLP, Гідроспецсервіс, Імекс та ін., що належали довіреним Журило і заступнику директора гірничо-хімічної держкомпанії Юрію Перцеву?!

Як так вийшло, що за наявності одразу кількох кримінальних справ, широкого громадського резонансу та підвищеної уваги з боку правоохоронців, компанії Журило та Перцева продовжували вивозити продукцію ОГХК аж до середини 2020 року, а «злочинна група» Сенніченко та Сомова, знаючи про розслідування НАБУ, все ж таки не побоялася продовжувати розпочате попередниками аж до звільнень у 2021 р.?

До речі, Defessa Trans FZE, Bollwerk Finanzierungs-und Industriemanagement AG як інші компанії-фігуранти корупційних скандалів на ОГХК успішно працюють і до сьогодні.

Defessa є постачальником ільменіту з В’єтнаму та Мозамбіку для «ВСМПО-Авісма», про що чудово відомо не лише журналістам, а й правоохоронцям.

Британська Grover metalloys LTD і австрійська Osttor Beteiligungs-und Handelsgesellschaft mbH, де власником є Ю.Перцев, а його дружина директором, ще в 2022 році активно закуповувала продукцію Демуринського ГЗК і безперешкодно відвантажувала її російським та іранським.

Світлана Ільтьо – фігурантка розслідувань НАБУ, номінальний директор та власник низки офшорних компаній та менеджер ключових фінансових проводок у справі Журило-Перцева – на початку 2023 року була основним опонентом Мін’юсту у ВАКС і намагалася вивести з-під санкцій та націоналізації Демуринський ГЗК.

А громадянин України Юрій Перцев, через Osttor Beteiligungs- und Handelsgesellschaft mbH і неоплачений багатомільйонний борг Defessa Trans FZE, яка має досі перед ОГХК, протягом усього 2022 року продовжували постачати титанову сировину для російської ТОВ «Авісма-Спецремонт» .

Правоохоронців, як і суду, схоже, теж ніхто особливо не боїться.

Кримінального провадження за багатомільйонними боргами Defessa Trans FZE та Bollwerk Finanzierungs- und Industriemanagement AG перед ОГХК – немає досі.

Справа № 760/18987/18 про зловживання обвинувачених Руслана Журило та Юрія Перцева за подіями 2015-2016 р.р. надійшло до суду ще у 2018 році і вже 4 роки лежить без руху. ВАКС не зміг досі винести жодного рішення через систематичну неявку адвокатів та затягування процесу. Наступне слухання відбудеться 26.04.2023 р., якщо обидва обвинувачені знову не почнуть уникати правосуддя. Раніше Р. Журило завадила брати участь у судових засіданнях служба у складі добровольчого формування однієї із селищних територіальних громад Кіровоградської області. А Ю. Перцев не зміг «вирватися» із закордону через відсутність регулярного авіасполучення між Віднем та Києвом, а також паливну кризу. Причому все сказане не є жартом.

І в іншій справі № 761/8826/19 Руслана Журило та екс-нардепа Миколи Мартиненка суд із 2018 не може винести рішення з тих самих причин. Вони звинувачуються у заволодінні коштами ДП «ВостГЗК» у сумі 17,28 млн. дол., а також 6,4 млн. євро коштів «Енергоатому» у 2014 – 2016 роках. Розгляд постійно відкладається через систематичну неявку адвокатів та відводів суддів. У 2021 році обвинувачені разом із захисниками з різних юридичних причин не з’явилися на 7 судових засідань, у 2022 – на 8 . Чергове слухання у ВАКС відбудеться вже 29.03.2023

Звичайно ж, як і всі небайдужі спостерігачі, ми з нетерпінням чекаємо на справедливе правосуддя у справі Сенніченко-Сомова та Ко, а також бажаємо успіхів САП та НАБУ у їхній подальшій роботі. Однак, на думку багатьох учасників титанового ринку, будь-яке нове викриття зловживань на ОГХК буде «бліда тінь» і одним із небагатьох фрагментів тих масштабних зловживань Журило та Перцева, які творилися на підприємстві у 2015-2019 р.р. і які складається таке враження, поки всім зійшли з рук. Занадто високо було піднято планку винахідливості, розмаху та цинізму.

І, схоже, надто глибоко торкнулися дна окремі представники правоохоронної системи. Напевно, невипадково мати колишнього заступника голови САП Володимира Кривенка Тетяна Саханова отримала частку в одній із компаній-фігуранток справи про розкрадання на ОГХК і, ймовірно, це не єдиний подібний «бартер» у всій цій гучній справі.

Головною проблемою у боротьбі з ТОП-корупцією в Україні, як і раніше, залишається не дефіцит барвистих маски-шоу, поспіхом розпочатих кримінальних проваджень та гучних звинувачень у ЗМІ, а практично повна відсутність успішно завершених судових процесів за знаковими для держави розслідуваннями.

 

Автор: Лариса Нікітенко

Джерело

Теги: ВостГОК, Мартиненко Микола, Мартыненко Николай, ВАКС, ООО Ависма-Спецремонт, Ависма, Osttor Beteiligungs- und Handelsgesellschaft mbH, Ильтьо Светлана, Демуринский ГОК, ВСМПО-АВИСМА, ильменит, Grover metalloys LTD, Сенниченко Дмитрий, Объединенная горно-химическая компания, Bollwerk, Bollwerk Finanzierungs- und Industriemanagement AG, Defessa Trans FZE, Belanto Trade s.r.o., Хищения, ОГХК, злоупотребление властью, САП, НАБУ, Коррупция, Корупція, Оффшор, Перцев Юрий, Журило Руслан
Автор: wikibazacom