Вимагають 100 млн: текстильники з Сумщини заявили про силовий тиск з боку прокурорів і нардепа

Вимагають 100 млн: текстильники з Сумщини заявили про силовий тиск з боку прокурорів і нардепа
37000 ПЕРЕГЛЯДІВ

Податкова і митниця не вбачають жодних порушень, але прокуратура все одно "шиє справу". На Сумщині правоохоронці фактично заблокували діяльність одного з найбільших платників податків регіону – текстильної компанії Lanavitta. Ініціатором арешту рахунків підприємства став представник ГПУ Ігор Чорний. Чому прокурор "полює" на бізнес та кого з нардепів долучили до спроби силового тиску?

Деталі ситуації довкола сумського підприємства " target="_blank" rel="follow noopener">розповіла журналістка "СтопКору" Наталія Дігтяр, яка вивчила матеріали справи й поспілкувалась з усіма сторонами процесу.

Адвокат ТОВ "Шервул" Євген Страшок упевнений: метою силового тиску є "вибивання" грошей з підприємців.

"Я наголошую на тому, що ця схема працює на користь кишень деяких не зовсім чесних прокурорів. Тут чітко все прослідковується: спочатку блокується діяльність підприємства, а уже потім намагаються, так би мовити, "вирішити" це питання, і пропонують вирішити це питання не зовсім законно", – зазначив він.

Євген Страшок, адвокат

Підставою для блокування майна і рахунків текстильної компанії, що шиє форму для ЗСУ та Нацгвардії, стали нібито податкові махінації на суму 100 млн грн. Проте, як свідчать офіційні документи митної та податкової служб, надані на запит журналістів, підприємство не має жодної заборгованості перед бюджетом.

Офіційна відповідь на запит ''СтопКору''

"Повернення з державного бюджету надміру сплачених сум митних платежів (мита та ПДВ) вищезазначеним компаніям Сумською митницею здійснювалось згідно з рішенням суду, яке набрало законної сили", – йдеться у відповіді митників.

А у листі від податкової служби вказано, що, згідно з рішенням суду, підприємству нараховано та повернуто податкове відшкодування у розмірі 100 мільйонів гривень.

Ба більше, Феміда теж встала на бік підприємців: апеляційний суд у своїй ухвалі визнав протиправність рішення Генпрокуратури. А гроші, які прокурори ГПУ вважають "здобутими злочинним шляхом", були все ж повернуті компанії на законних підставах.

Водночас, до тиску на підприємство підключились політики.

Листування журналістки з нардепом Васильєвим
Листування журналістки з нардепом Васильєвим

"Нардеп від правлячої партії з Сумського округу Ігор Васильєв, ймовірно, не розібравшись, підтримав протиправні заходи співробітників прокуратури та направив до відповідних регулюючих органів скаргу щодо фінансового шахрайства компанії Lanavitta. При цьому "слуга народу" навіть особисто не спрямував офіційного запиту щодо наявності податкового чи іншого боргу перед державою", – зауважує Наталія Дігтяр.

При цьому нардеп так і не зміг пояснити мотиви своїх дій журналістам.

Нагадаємо, на початку широкомасштабного вторгнення виробник домашнього текстилю з Сумщини – компанія Lanavitta – не лише продовжив роботу під обстрілами, а й узявся волонтерити й виконувати замовлення Міноборони. Підприємство є одним з найбільших платників податків регіону. Попри все це, його системно "кошмарить" прокуратура.

Джерело

Теги: текстильники з Сумщини заявили про силовий тиск з боку прокурорів і нардепа,текстильники з Сумщини ,Сумщина,силовий тиск ,Україна,Євген Страшок,ТОВ "Шервул" Євген Страшок,ТОВ "Шервул" Страшок,Страшок,Шервул,ТОВ "Шервул" ,ТОВ Шервул,Lanavitta,компанія Lanavitta,Ігор Чорний,Міноборони,Ігор Васильєв,ГПУ ,ЗСУ,Нацгвардія
Автор: wikibazacom