Задавив пішохода і втік: мер Полонного на Хмельниччині уникає відповідальності за "п'яне" ДТП?

Задавив пішохода і втік: мер Полонного на Хмельниччині уникає відповідальності за "п'яне" ДТП?
361924 ПЕРЕГЛЯДІВ

Випадкова трагедія чи системне чиновницьке свавілля? На Хмельниччині місцевий посадовець наїхав на людину і втік. Від отриманих травм 51-річний потерпілий помер на місці. А от винуватець ДТП, мер Полонного Франц Скримський спочатку намагався приховати скоєне, а тепер сподівається на "прихильність" Феміди.

Подробиці трагічного інциденту та його наслідки показали у репортажі з Хмельницького журналістка Наталія Виноградська та оператор Філіп Гаврилюк.

Потерпілий, 51-річний Віктор Припута жив у селі Радісне Шепетівського району Хмельниччини. Усі знайомі характеризують чоловіка як людину просту, щиру й працьовиту. Віта Руколєєва, подруга потерпілого, чекала чоловіка на ранок. Але той хотів зробити сюрприз і виїхав до неї щойно закінчивши роботу – опівночі. Про те, що Віктор вже ніколи не приїде, жінка дізналася від поліції.

Що саме сталося тієї трагічної ночі?

"Віктор до мене мав приїхати в неділю вранці на моєму велосипеді, бо ми разом працювали у Варварівці. Я його чекала вранці, він мені не телефонував, не казав, що їде до мене серед ночі. О пів на п'яту ранку мені подзвонили, сказали, що з поліції. Сказали, що Віктор мертвий", – згадує Віта.

Правоохоронці дуже швидко встановили особу водія: ним виявився Франц Скримський – Полонський міський голова. Неподалік від тіла жертви лежали велосипед і уламки автомобіля.

"Біля села Новоселиця Шепетівського району сталося подія, в результаті якої загинула людина. Посадовець за кермом автомобіля Фольксваген Таурекс скоїв наїзд на місцевого мешканця, якому був 51 рік, чоловік загинув на місці події. Після чого ця людина з місця події зникла. Працівникам поліції за допомогою камер спостереження вдалося встановити автомобіль, затримати водія", – повідомила речниця поліції Хмельниччини Інна Глега.

Речниця поліції Хмельниччини Інна Глега

Зі слів місцевих жителів, Скримський не лише втік з місця події, а й намагався сховати машину.

Однак на камеру більшість розповідати про це бояться. Адже чиновник вже залякав свідків і родину потерпілого. Матір Віктора стверджує: їй дуже страшно за себе і своїх рідних. Жінка розповіла, що міський голова дав їй певну суму коштів і наказав мовчати.

Мати загиблого Надія Припута

Сестра Віктора Тетяна Соломаха каже: лікарі її запевнили, що міський голова не лишив жодного шансу на порятунок її брата.

"Експерт мені розповів, які травми в нього – перелом хребта, жодного ребра цілого, пробите серце, відбито легені, печінка відбита в нього. Там внутрішня кровотеча. Я всі ці травми знаю. Я знала, що його б ми вже не врятували. Але якщо б ти лишився на місці? Ти б лишився в очах людей людиною. Я ж теж усе розумію. Бог суддя", – коментує вона.

Інформація про те, що мер нібито був за кермом п’яним, швидко поширилася серед людей.

Рідні загиблого згадують: про те, що Франц Скримський був нетверезий, вони дізналися від поліцейських.

Ірина – жителька Полонного – теж стверджує: міський голова того дня був добряче напідпитку. Жінка боїться показувати своє обличчя, бо хвилюється за власне життя.

"Ви зрозумійте мене, у нас маленьке містечко і один одного всі знаємо. У нас мер дуже мстивий. Він багато мститься людям, які виступають проти нього. А від людей знайомих я знаю, що в той день, коли було ДТП, мер був напідпитку, він пив, і за кермом він був п’яний. Але він втік і його відкапували лікарі", – розповідає жінка.

Зі слів журналістів, які поспілкувались із місцевими мешканцями, версій, що саме святкував того дня міський голова, є декілька. Перша – день народження колеги, друга – вдала угода: напередодні на сесії міськради депутати виділили Скримському аж 80 га землі.

Яку ж відповідальність за скоєне поніс посадовець?

Франца Скримського затримали і після обрання в суді запобіжного заходу... відпустили. Ба більше, запобіжний захід шокував абсолютно всіх. Попри те, що прокуратура просила для підозрюваного цілодобовий домашній арешт, суддя приймає рішення лише про арешт в нічний час, який дуже вдало співпадає з комендантською годиною.

Прокурор Марія Мельничук

"Прокуратура зверталася за цілодобовим домашнім арештом, тому що підозру повідомили лише за ч.1 ст.135 ККУ і санкція цієї статті не дозволяє, скажемо так, звертатися з більш тяжким запобіжним заходом тримання під вартою. Тому зверталися з цілодобовим домашнім арештом. Дане клопотання слідчим суддею задоволено частково і обрано домашній арешт у нічний час", – коментує Марія Мельничук, прокурор відділу Хмельницької обласної прокуратури.

І хоча за даним фактом було порушено два кримінальних провадження, обвинувачення меру Полонного зрештою висунули лише за легшою статтею – залишення в небезпеці.

Представники "СтопКору" звернулися з інформаційним запитом до Хмельницького міськрайонного суду, аби ті пояснили своє рішення. Але отримали дивну "відписку": суд не вправі роз’яснювати прийняте слідчим суддею рішення.

А тим часом Скримський, як ні в чому не бувало, повернувся в мерське крісло.

"Справа в тому, що ми всі здивовані. Сам факт, хто б це не був, але втекти з місця пригоди, не надати допомогу – я вважаю, що це ненормальне явище. У нас найважливіше – це життя людини. Все. Тим більше людина отримала травму, могла бути жива. Для мене, як медпрацівника, не надати допомогу – дуже важка ситуація… Взагалі неприємно нам", – коментує секретар Полонської міської ради Сергій Нарожний.

Знімальна група намагалась отримати пояснення від самого міського голови. Однак під час першого візиту журналістів Франца Скримського на робочому місці не було – він був у відпустці. Тоді репортери вирушили до чиновника додому. Проте, почувши незручні питання від репортерів, міський голова швидко закінчив розмову.

Міський голова Полонного Франц Скримський

Вдруге, за тиждень мер вже перебував на робочому місці. Дізнавшись, що приїхали журналісти, він викликав на консультацію начальника юридичного відділу міськради і особистого оператора. Та почав заперечувати, що втік з місця ДТП, й уникати прямих відповідей.

"Сталося ДТП, машину лишають на місці, викликають поліцію, викликають швидку. Я нормально чую ваше питання і дав аргументовану на нього відповідь. Дякую вам, що відвідали нашу Полонщину, дякую, що турбуєтесь сьогодні, але в нас є багато таких випадків і по Хмельницькому, і по Україні. Можете ще поїхати туди, де сьогодні є ДТП, де загинули люди", – заявив Скримський.

Місцеві активісти запевняють: усі проблеми і питання мер вирішує через гаманець.

Як зазначають представники громадськості, Франц Скримський добре знає прокурорів і правоохоронців, тому впевнений, що уникне покарання за скоєне.

"Усі люблять гроші – прокурор, поліція, слідчі на нашому рівні, на міському, на районному і також на обласному його всюли покривають. Я не думаю, що він десь так далеко зайшов, але нашу область він взяв грошима добре", – наголошує активістка Наталя Сарнацька. "Поліція, прокуратура – вони всі товариші. В нас тут був такий прокурор, він зараз вже у Хмельницькому в прокуратурі. Він йому вирішував усі справи. Все проходило через цього прокурора. Його прізвище – Комар. А в поліції не було такого начальника поліції який би не був під Францом Францовичем".

Місцеві кажуть: усі попередні звернення до правоохоронних органів, де фігурував міський голова, ніколи не мали логічного завершення. Тож є небезпідставні побоювання, що і цього разу Скримський може вийти сухим з води.

Ми продовжимо уважно стежити за перебігом цієї справи й сподіваємось на неупереджене слідство та правосуддя.

stopcor.org

Теги: Франц Скримськи,мер Полонного,мер Полонного Франц Скримський,Франц Скримський ДТП,Інна Глега,Скримський ,Скримський дтп,п'яне ДТП,мер Полонного Скримський