Олігарх-утікач Аблязов фінансує війну проти України, але санкції проти нього не вводять, – ЗМІ

Олігарх-утікач Аблязов фінансує війну проти України, але санкції проти нього не вводять, – ЗМІ
32954 ПЕРЕГЛЯДІВ

Казахстанський олігарх-втікач Мухтар Аблязов, який відомий крадіжкою мільярдів доларів з банку БТА, вже понад 8 років фінансує війну проти України.

Про це повідомляє видання Лента.info.

Раніше юридична фірма "Ілляшев та Партнери" повідомила, що загальна сума збитків від дій Мухтара у справі про крадіжку коштів з БТА оцінюється у 12 млрд доларів США. Тоді для організації розкрадання та відмивання вкрадених з банку грошей було використано понад 1 тисячу спеціально створених офшорних компаній. Суд Англії визнав Аблязова шахраєм та засудив його до 22 місяців в'язниці.

"При цьому Аблязову вдається уникати накладення українських санкцій та продовжувати безперешкодно фінансувати фундацію "Відкритий Діалог", яка є однією з розгалужених мереж російського впливу в Україні, Польщі та Молдові.

За гроші Аблязова фундація лобіює його інтереси в ЗМІ, громадянському суспільстві, а також у коридорах політичних установ європейських столиць, у тому числі допомагає Аблязову уникнути екстрадиції до України", - розповідають журналісти.

Цю фундацію створили у 2009 році, коли у Аблязова почалися проблеми із законом. Засновником організації є громадянка України та російської федерації Людмила Козловська.

У Молдові діяльністю "Відкритого діалогу" правоохоронці зацікавилися у 2018 році. З'ясувалося, що одним з її спонсорів є Лейла Храпунова, син якої одружений на дочці Аблязова - Мадіні. Сам Аблязов також є спонсором фундації. Слідчий комітет парламенту Молдови з'ясував, що "діалог" та її керівник Козловська мають зв'язки з агентами російських спецслужб та є залежними від них.

Людмила Козловська
Людмила Козловська

"Фундація, яка фінансується Аблязовим вже більше десяти років, використовується російськими спецслужбами в прямій та гібридній війні, розпочатій російською федерацією проти держав, яких вона вважає противниками своїх геополітичних інтересів у Східній Європі: України, Польщі, Республіки Молдова. Організація робить все для погіршення міжнародного іміджу України, погіршення відносин із західними партнерами, розпалює ворожнечу, підриває нашу безпеку та конституційний лад", - йдеться у матеріалі.

"Відкритий діалог" також контролюється громадянами російської федерації, які тісно пов'язані з армією рф та мають військові контракти. Її спонсори та керівництво мають російські паспорти, регулярно відвідують Москву, зустрічаються з російськими топчиновниками та володіють бізнесом в окупованому Криму. Вони також співпрацюють з підприємствами, які будують російські підводні човни, та сприяють торгівлі землею Криму.

"У Молдові парламентарі з’ясували, що Козловська та фундація фінансуються з доходів, отриманих від операцій з військовими підприємствами російської федерації, які потрапили під міжнародні санкції (у тому числі ЄС та США), через забезпечення військовою технікою держав, які беруть участь у регіональних конфліктах та відмивання коштів.

Не дивно, що Козловській заборонили в’їзд до ЄС. У 2018 році її затримали в аеропорту Брюсселя після перевірки паспорта. Агентство внутрішньої безпеки Польщі визнало Козловську загрозою для нацбезпеки через діяльність її організації", - додають медійники.

СБУ також підозрює Козловську у державній зраді. Раніше стало відомо, що проти неї розпочали слідство за ч.1 ст.109 (повалення конституційного ладу); ч. 2 ст.110 (сепаратизм); ч. 1 ст.111 (державна зрада); ч.3 ст.190 (шахрайство в великому розмірі). Самого ж керівника фундації та спонсора Аблязова правоохоронці не чіпають і він не знаходиться в санкційний списках.

Олігарх-утікач Аблязов фінансує війну проти України, але санкції проти нього не вводять
Олігарх-утікач Аблязов фінансує війну проти України, але санкції проти нього не вводять, – ЗМІ

"Родина Козловської контролює цілий ряд компаній в окупованому країною-агресором місті Севастополь та сплачує податки до її бюджету. Родинний бізнес Козловської поставляє товари на виконання оборонних замовлень росії.

Так, стосовно Заводу суднової світлотехніки "Маяк", який належить родині Козловської, застосовано санкції згідно Указу Президента України та рішення РНБО. Згідно зі звітом, поданим проектом "Російська п’ята колона в Польщі" до Європарламенту, на який посилається Слідчий комітет молдавського парламенту, завод суднової світлотехніки "Маяк" знаходиться під контролем федеральної служби безпеки рф, будучи постачальником спеціального обладнання для російських атомних підводних човнів", - повідомляють журналісти.

Чоловік скандальної Козловської - громадянин Польщі Бартош Крамек, який є спонсором та членом правління "Відкритого діалогу". У 2021 році його заарештували у Польщі в рамках розслідування сумнівного походження та легалізації коштів, які були отримані фундацією. Того ж року Крамека та його спільників затримали на польському кордоні під час спроби руйнування загородження на кордоні з Білоруссю. Це все відбувалося під час міграційної кризи.

"Фактично Аблязов вже більше восьми років фінансує осіб, які сприяють гібридній війні російської федерації проти України та її союзників, пов’язані з виконанням оборонних замовлень країни-агресора та юридичних осіб, які знаходяться під санкціями в Україні, хоча проти самого Аблязова санкції в Україні чомусь досі не введені", - підсумував автор.

Джерело

Теги: Олігарх-утікач Аблязов фінансує війну проти України,Олігарх-утікач Аблязов фінансує війну ,Олігарх-утікач Аблязов ,Олігарх-утікач ,Аблязов фінансує війну проти України,Аблязов ,Мухтар Аблязов, Війна проти України, Війна проти Росії, Війна Росії проти України, війна в Україні,Війна, Війна з РФ, Війна з Росією, війна з Україною, Російська агресія , Російська Федерація,РФ,Казахстанський олігарх-втікач Мухтар Аблязов,Казахстанський олігарх-втікач Аблязов,олігарх-втікач Мухтар Аблязов,олігарх-втікач Аблязов,олігарх-втікач ,Аблязов,Мухтар Аблязов Вікіпедія,Аблязов Вікіпедія,Людмила Козловська,Україна
Автор: wikibazacom