Дозвіл за 500 доларів: чиновник КМДА опинився під слідством за “ярмарковий хабар”

Дозвіл за 500 доларів: чиновник КМДА опинився під слідством за “ярмарковий хабар”
47335 ПЕРЕГЛЯДІВ

Нацполіція розслідує факт можливого отримання хабара заступником директора Департаменту промисловості та розвитку підприємництва КМДА Володимиром Цибою (на колажі). За даними правоохоронців, київська підприємиця надала йому 500 доларів за отримання дозволу на встановлення декількох торгових точок, попередньо – на столичних ярмарках. Також слідчим стало відомо, що чиновник розповідав цій “бізнесвумен”, що виключно він має можливість вирішувати такі питання, а загальна сума неправомірної вигоди могла зрости до 3,5 тис. доларів за один квартал. Наразі підозрюваний знаходиться “під особистим зобов'язанням” – він не має права виїжджати за кордон та повинен прибувати до правоохоронців за кожним викликом. При цьому, під слідством можуть опинитися і посадовці декількох столичних КП, яким Володимир Циба, цілком можливо, передав доручення посприяти підприємиці.

Як стало відомо, наразі правоохоронці розслідують факт можливого отримання хабара заступником директора Департаменту промисловості та розвитку підприємництва Київської міськдержадміністрації (КМДА) Володимиром Цибою. 

Слідство здійснюється в рамках кримінального провадження №42022102090000279, яке було відкрито Соломянським управлінням Нацполіції Києва 18 листопада 2022 року. Наразі посадовцю інкримінується вчинення злочину, передбаченого ч.3 ст. 368 Кримінального кодексу (КК) України – одержання неправомірної вигоди службовою особою, яка займає відповідальне становище.

Як зазначено в судовій ухвалі по вказаному провадженню, на початку листопада 2022 року до Володимира Циби, який також займає посаду начальника управління торгівлі та побуту вищезгаданого департаменту, звернулася директорка ТОВ “Сігма+LTD” із проханням щодо отримання дозволу на встановлення на території столиці додаткових торгових точок із продажу м'ясних виробів. Посадовець у свою чергу повідомив підприємиці, що може допомогти їй, але за умови сплати неправомірної вигоди.

28 січня 2023 року вони зустрілися повторно, і під час цієї зустрічі обговорили, скільки саме торгових точок планує встановити ТОВ “Сігма+LTD” – мова йшла про 6-7 об'єктів. При цьому, як зазначається в судовій ухвалі, під час бесіди Володимир Циба зауважив, що “виключно він має можливість вирішувати питання щодо виділення та збільшення кількості торгових точок та невербально натякнув заявниці про необхідність передачі неправомірної вигоди за вчинення таких дій саме йому”. 

Що саме мається на увазі під формулюванням “невербально натякнув”, в документі не уточнюється – можливо, якось підморгнув або показав пальцями характерний жест, провівши великим пальцем руки по інших пальцях. 

В судовій ухвалі зазначається, що наступна зустріч мала місце вже через півтора тижні – 7 лютого поточного року. Тоді Володимир Циба спільно з директоркою ТОВ “Сігма+LTD” погодили місце розташування торгових точок (зокрема, на вул. Маккейна в Печерському районі Києва), а також розмір систематичної неправомірної вигоди, яку необхідно передавати чиновнику – мова йшла про 500 доларів США за діяльність однієї точки за квартал. Тоді ж чиновник повідомив підприємиці, що надасть відповідні розпорядження своїм підлеглим щодо початку організації діяльності торгових точок.

Передача хабара відбулася 12 лютого 2023 року – підприємиця зустрілася з чиновником в його автомобілі “Audi Q7” і залишила в машині 500 доларів. В судовій ухвалі уточнюється, що це була “перша частина неправомірної вигоди”. Тобто, очевидно, передбачалося, що надалі директора ТОВ “Сігма+LTD” передасть більше грошових коштів – ймовірно, усього мова йшла про 3-3,5 тис. доларів відповідно до кількості попередньо погоджених торгових точок. 

Після цього заступник директора Департаменту промисловості та розвитку підприємництва КМДА повідомив підприємиці, що “в разі виникнення перешкод у здійсненні торгівлі необхідно звертатись безпосередньо до нього, а про умови подальшого систематичного передання йому неправомірної вигоди він повідомить додатково”.

Зазначимо, в судовій ухвалі не уточнюється, коли саме було затримано Володимира Цибу – під час отримання ним хабара чи вже після. Відповідно, від цього залежить подальший процес слідства. Справа в тому, що на практиці правоохоронцям простіше доводити причетність до одержання неправомірної вигоди тих осіб, у яких "в кишені знайшли брудні гроші". При цьому, підозру в скоєнні злочину, передбаченого вищезгаданою ч.3 ст. 368 КК України, Володимир Циба отримав від правоохоронців лише 20 лютого.

Того ж дня Департамент промисловості та розвитку підприємництва КМДА на своїй сторінці у Facebook повідомив, що в управлінні торгівлі та побуту а також в КП “Світоч” правоохоронці провели обшук на підставі ухвали слідчого судді Солом’янського суду Києва. У дописі зазначалося, що, на думку слідчого судді, “існують підстави вважати, що згадані у відповідній ухвалі посадовці мали на меті отримати неправомірну вигоду в розмірі 500 доларів США за ухвалення ряду рішень, пов’язаних з їх професійною діяльністю”. Посади “ймовірних злочинців” не уточнювалися, як і подробиці стосовно причетності до даного скандалу працівників КП “Світоч”.

У Департаменті заявили, що вважають “недопустимим прояви корупції в своїй діяльності”, і закликали правоохоронців провести необхідні слідчі дії, а суд – винести рішення, “якщо дані факти будуть доведені у встановленому законом порядку”. Крім того, зазначалося, що керівництво Департаменту промисловості та розвитку підприємництва КМДА ініціювало проведення службового розслідування за викладеними в ухвалі слідчого судді фактами.

Того ж дня, 20 лютого, в.о. директора Департаменту промисловості та розвитку КМДА Володимир Костіков відсторонив Володимира Цибу від виконання обов'язків за посадою на час проведення службового розслідування.

“Департамент вважає недопустимим прояви корупції в своїй діяльності і закликає правоохоронців провести необхідні слідчі дії та суд  винести рішення, якщо дані факти будуть доведені у встановленому законом порядку. Також керівництвом Департаменту ініційовано проведення службового розслідування за викладеними в ухвалі слідчого судді Солом’янського суду міста Києва фактами  та за наслідками якого будуть вжиті відповідні заходи реагування”, – повідомив тоді у коментарі KВ Володимир Костіков.

24 лютого 2023 року Соломянський районний суд Києва обрав Володимиру Цибі запобіжний захід у виді особистого зобов'язання на термін до 20 квітня 2023 року включно. Ця міра передбачає, що підозрюваний не має права відлучатися з Києва без дозволу слідчого, прокурора або суду; повинен здати на зберігання до Державної міграційної служби України свій закордонний паспорт; повинен з'являтися до правоохоронців або до суду за кожною вимогою тощо.

Варто зазначити, що прокуратура клопотала стосовно застосування до Володимира Циби запобіжного заходу у виді тримання під вартою. Втім, слідча суддя Олена Калініченко, судячи з усього, вважала таку міру занадто “жорсткою” – мовляв, підозрюваний має місце постійного проживання, позитивно характеризується (від кого була отримана характеристика, не уточнюється. – КВ), раніше не судимий, має хронічні захворювання і має на утриманні непрацездатну матір. При цьому, до уваги було прийнято і той факт, що чиновник “сприяє досудовому розслідуванню”.

Цікаві подробиці

Один зі столичних чиновників, на умовах анонімності розповів KВ, що правоохоронці “вели” Володимира Цибу не один місяць. Підтвердженням цього зокрема є той факт, що вказане кримінальне провадження було відкрито ще в листопаді минулого року. При цьому, за даними джерела, фігурантка справи, та сама "підприємиця", ще до першої зустрічі мала намір дати цьому чиновнику хабар – серед її колег ходять чутки, що це із самого початку могла бути "спецоперація" правоохоронців, направлена на те, щоб спровокувати Цибу на неправомірні дії.  Втім, як вважає співбесідник, цей факт жодним чином не виправдовує чиновника: мовляв, "не хотів би – не брав".

У свою чергу, джерело в правоохоронних органах повідомило, що згадана вище жінка збиралася встановлювати додаткові місця на декількох ярмарках. А фігурант справи, Володимир Циба передавав “доручення” стосовно цієї підприємиці працівникам КП “Світоч” – це підприємство конкретно займається ярмарками в столиці, розробляє схеми розміщення торгових точок, організовує благоустрій на ярмарках тощо. При цьому, джерело уточнює: доручення отримало ще одне столичне КП, яке займається ярмарками, але поки воно офіційно не фігурує в кримінальному провадженні. 

Зазначимо, окрім КП “Світоч”, відповідні функції в столиці також виконують КП “Київська спадщина”, КП “Поділ-Нерухомість” і КП “Міський магазин”. Усі ці чотири підприємства підпорядковані вищезгаданому департаменту.

Про фігурантів справи

За даними аналітичної системи Youcontrol, столичне ТОВ “Сігма+LTD” було зареєстроване у листопаді 1995 року. Засновниками компанії вказані мешканці Києва Ігор Коваленко, Євген Ващенко і Валерій Ващенко, який також є офіційним керівником даного ТОВ. При цьому, наразі є питанням, що за посаду в цій компанії офіційно займає жінка, яка, за даними правоохоронців, передавала хабар заступнику директора Департаменту промисловості та розвитку підприємництва КМДА, адже склад засновників і керівників “Сігми+ЛТД” не змінювався з 2013 року. Можливо, це якась представниця компанії “за довіреністю”.

Примітно, що ТОВ “Сігма+LTD” вже фігурувало у схожих історіях. Так, у 2020 році Державне бюро розслідувань розпочало слідство за фактом отримання державним ревізором-інспектором Головного управління Державної фіскальної служби в Києві неправомірної вигоди від представника згаданої компанії в розмірі 700 доларів. За цей хабар посадовець начебто обіцяв, серед іншого, “не вживати заходи реагування на порушення, виявлені в ході перевірки” даного ТОВ. Наразі “фіскал”, схоже, ще не отримав обвинувальний вирок – принаймні інформація про це відсутня у держреєстрі судових рішень.

Як зазначено у біографічній довідці Володимира Циби, опублікованій на сайті КМДА, посаду заступника директора профільного департаменту і начальника управління торгівлі та побуту він займає з 21 квітня 2021 року. Згідно з цим документом, Циба має немалий досвід чиновницької роботи. 

Зокрема, у 2008-2011 роках він очолював нині ліквідоване КП “Торгівельний дім Голосіївського району”, а у 2011-2013 роках займав посаду заступника голови Голосіївської районної в Києві державної адміністрації. На даній посаді він також був “дотичним до процесів торгівлі” – наприклад, у березні 2013 року КМДА призначила його відповідальним по своєму району за демонтаж самовільно встановлених тимчасових споруд (кіоски, МАФи тощо). 

Крім того, у 2014-2016 роках Володимир Циба очолював Департамент екології та природних ресурсів Київської облдержадміністрації (КОДА), а в 2016-2017 роках працював інспектором одного з відділів Державної екологічної інспекції в Києві.

Також Володимир Циба має певний політичний досвід. Наприклад, у 2000-2001 роках він був помічником-консультантом народного депутата, а у 2002-2006 роках був депутатом Голосіївської райради Києва. У відкритих джерелах немає інформації щодо того, на якого народного обранця працював Циба та від якої партії обирався до вищезгаданого органу місцевого самоврядування. 

На парламентських виборах 2006 року року Володимир Циба балотувався до Верховної Ради від "Опозиційного блоку НЕ ТАК!" (№209 виборчого списку), а в 2019 році – від “Аграрної партії” (№42 виборчого списку). Втім, в обох випадках безуспішно – вказані політсили не взяли жодного мандату. Примітно, що, за даними сайту Аграрної партії, Циба наразі очолює її Обухівську міську організацію.

Джерело

Теги: новини києва, ярмарки, кп, КМДА, ярмарка, нацполіція, кримінальне провадження, хабар, торгівля, слідство, запобіжний захід, вулична торгівля, неправомірна вигода, департамент промисловості та розвитку підприємництва, володимир костіков, кп світоч, володимир циба, світоч, дозвіл на торгівлю,Украина,Україна,Нацполіція,Володимир Циба,Департамент промисловості та розвитку підприємництва КМДА Володимир Циба,Департамент промисловості та розвитку підприємництва КМДА Циба,Департамент промисловості та розвитку підприємництва КМДА ,Департамент промисловості та розвитку підприємництва Володимир Циба,Департамент промисловості та розвитку підприємництва Циба,Департамент промисловості та розвитку підприємництва ,ТОВ “Сігма+LTD”,ТОВ Сігма+LTD,Сігма+LTD, Київська міськдержадміністрація,КП “Світоч”,КП Світоч,Світоч,КП “Поділ-Нерухомість” ,КП Поділ-Нерухомість,КП “Міський магазин”,КП Міський магазин,Міський магазин,Поділ-Нерухомість,КП “Київська спадщина”,Київська спадщина,КП Київська спадщина
Автор: wikibazacom