Столична прокуратура “зайнялася” скандальним житловим комплексом “Інтергал-Буду”

Столична прокуратура “зайнялася” скандальним житловим комплексом “Інтергал-Буду”
291848 ПЕРЕГЛЯДІВ

Столична прокуратура виграла перший раунд судових баталій щодо повернення до комунальної власності громади Києва ділянки площею майже 5 га у пров. Приладному, 10. На цій землі компанії, що входять до орбіти девелопера “Інтергал-Буд”, зводять ЖК “Академ-Квартал”. Претензії правоохоронців більш ніж прості: орендар ділянки ПрАТ “КДЕЗ "Вугілля" використовує територію не за цільовим призначенням, адже столичний муніципалітет відводив її під експлуатацію промислових будівель. Скандали навколо цього проєкту тривають вже близько п'яти років, але жодному органу влади не вдалося зупинити будівництво. Зокрема, ДБР фактично “заморозило” слідство за фактом можливих порушень з боку різних посадовців, які мали би контролювати такі процеси. Службова перевірка діяльності очільника містобудівного Департамента КМДА Олександра Свистунова, якого депутати міськради підозрювали в отриманні хабара за спроби легалізувати дану забудову, теж не дала жодних результатів. 

Нещодавно Київська міська прокуратура виграла першу інстанцію судового спору стосовно повернення до комунальної власності столичної громади земельної ділянки по провулку Приладному, 10 (Академмістечко, Святошинський район). 22 лютого 2023 року Господарський суд Києва задовольнив такі вимоги правоохоронців.

У держреєстрі судових рішень відповідний вердикт служителів Феміди опубліковано шостого березня цього року.

Відповідачем у даній справі виступає ПрАТ "Київський дослідно-експериментальний завод (КДЕЗ) "Вугілля" – компанія, яка з 2004 року орендує цю ділянку (площа – 4,95 га,  кадастровий номер – 8000000000:75:041:0001). ПрАТ може подати апеляційну скаргу на рішення столичного госпсуду, але наразі на сайті “Судова влада України” не повідомляється, чи скористалася ця компанія таким правом. 

Втім, можна сміливо припустити, що таке оскарження є питанням часу. Бо від результату судового спору залежить доля житлового комплексу (ЖК) “Академ-Квартал”, який близько п'яти років зі скандалами будується “під прапором” девелопера “Інтергал-Буд” майже на розі Великої Окружної та вул. Робітничої. 

ЖК “Академ-Квартал” на карті

Як забудовувалася промзона

29 травня 2003 року Київрада рішенням №490/650 погодила передачу земельної ділянки у пров. Приладному, 10, площею 4,95 га в оренду ВАТ “КДЕЗ “Вугілля” для експлуатації та обслуговування адміністративно-виробничих та господарських будівель і споруд. Термін оренди мав скласти 25 років.

Рішення про землевідвід в частині цільового призначення ділянки зовсім не передбачало забудову землі, але у ньому було зазначено,: “за необхідності проведення реконструкції чи нового будівництва питання оформлення дозвільної та проектно-кошторисної документації вирішувати в порядку, визначеному нормативами забудови Києва”.

22 грудня 2004 року приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Віктор Щербаков посвідчив договір оренди вказаної землі, укладений між столичною міськрадою і ВАТ “КДЕЗ “Вугілля”.

Понад десять років на земельній ділянці, яка на той час де-факто була звичайною промзоною Академмістечка, не проводилися будівельні роботи. Аж 26 грудня 2017 року ПрАТ “КДЕЗ “Вугілля” (на той момент ПрАТ вже було приватним, – KВнаправило до Департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю (ДАБК) Київської міськдержадміністрації (КМДА) повідомлення № КВ061173603180 про початок виконання реконструкції існуючих виробничих приміщень у пров. Приладному, 10,  літ “А”. Наразі даний документ відсутній у відкритому доступі, але, за інформацією ЗМІ, він не давав ПрАТ “КДЕЗ “Вугілля” права будувати житло.

Водночас, на межі 2017-2018 років девелопер “Інтергал-Буд”, проігнорувавши умови оренди ділянки, презентував за цією адресою проєкт свого ЖК, який отримав назву “Академ-Квартал”. Тоді навіть не було відомо, скільки будинків планується звести на майже 5 га промзони.

На початку 2018 року розпочалися будівельні роботи. Тоді вже стало остаточно відомо, що в промзоні на Святошино неподалік від Новобіличів планується будівництво житлових багатоповерхівок.

Через рік ЖК “Академ-Квартал” зацікавилися правоохоронні органи. Третього травня 2019 року Державне бюро розслідувань (ДБР) відкрило кримінальне провадження №62019000000000575 за фактом зловживання службовим становищем посадовцями Київради, КМДА і ДАБІ, які протягом 2017-2019 років вчинили протиправні дії в інтересах ПрАТ “КДЕЗ “Вугілля” і ТОВ “БК “Інтергал-Буд” (генпідрядник будівництва), “направлені на незаконну забудову земельних ділянок територіальної громади міста”. 

Попередня правова кваліфікація злочинів, вчинених фігурантами даного провадження – ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України (зловживання владою або службовим становищем, якщо воно спричинило тяжкі наслідки). Покарання за цією статтею Кримінального кодексу: від трьох до шести років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, зі штрафом від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Правоохоронці попередньо встановили, що на земельній ділянці у пров. Приладному здійснюється будівництво житлових будинків, хоча ця земля призначена виключно для розміщення будівель промисловості. Слідчим стало відомо, що  державні органи в сфері містобудування та архітектури не погоджували жодні матеріали на проєктування та будівництво багатоповерхових будинків на цій території, а Київрада не приймала рішень щодо змін цільового призначення даної ділянки.

Скріншот однієї з судових ухвал по вказаному кримінальному провадженню

Та надалі слідство в рамках цього кримінального провадження “заглохло”. Остання судова ухвала по цьому розслідуванні датована 21 листопада 2019 року.

5 грудня 2019 року заступник голови КМДА Вячеслав Непоп і Департамент земельних ресурсів КМДА зареєстрували в столичній міськраді проєкт рішення №08/231-3726 про розірвання договору оренди ділянки у пров. Приладному, 10. Головною підставою для вигнання орендаря чиновники назвали нецільове використання землі. 

У  пояснювальній записці до цього проєкту рішення було зазначено, що на частині землі площею близько 1 га були знесені будівлі старої побудови та вже зведені два 24-поверхові будинки. Посадовці КМДА навіть посилаються на лист від ДБР (датований 15 липня 2019 року), у якому повідомляється про згадане розслідування та про відсутність у забудовників дозвільних документів на проведення робіт з будівництва житла на цій ділянці.

Але Київрада не затвердила проєкт рішення про розірвання договору оренди з ПрАТ “КДЕЗ “Вугілля”.

Замість цього, через сім місяців, 15 липня 2020 року ПрАТ “КДЕЗ “Вугілля” отримало від Департамента містобудування та архітектури КМДА легалайз на забудову, тобто – містобудівні умови та обмеження (МУО) на проєктування реконструкції адміністративно-виробничого комплексу у пров. Приладному, 10, площею 9,7 тис. кв.м. під багатофункціональний комплекс (БФК) з адміністративно-побутовими будівлями.

Як не раз писала KВ, саме дозвіл проєктувати реконструкцію “під БФК” є схемою з легалізації намірів будівництва, в тому числі, житла там, де це забороняють цільове призначення земельної ділянки і інші норми.

МУО передбачало, що внаслідок реконструкції висота БФК не повинна перевищувати 73,5 метрів (близько 24-25 поверхів, – KВ). Та містобудівні чиновники КМДА “перестрахувалися”:

- в МУО не було жодного слова стосовно того, що у складі даного комплексу має бути житлова частина, хоча б апартаменти;

- в МУО не було жодних натяків на те, що майбутнє будівництво має вестися у відповідності до Державних будівельних норм для житлових багатоповерхівок, як це іноді зазначається в таких документах.

Також в МУО уточнювалося, що, відповідно до Генплану Києва, функціональне призначення ділянки в пров. Приладному, 10 – територія частково промислова і частково громадських будівель та споруд.

28 липня 2020 року депутат тодішнього VIII скликання Київради Ігор Мірошниченко (входив до фракції “ВО “Свобода”) направив голові КМДА Віталію Кличку та голові антикорупційної комісії міськради Олегу Бондарчуку (фракція “ВО “Свобода”) звернення щодо порушень при видачі вказаних МУО. 

У зверненні йшлося про те, що посадові особи Департаменту містобудування та архітектури КМДА видали цей дозвільний документ, “зловживаючи службовим становищем, очевидно, з метою отримання неправомірної вигоди від забудовників”. Тому що, вочевидь, МУО були видані на проєктування багатофункціонального комплексу з адміністративно-побутовими будівлями, але за фактом на ділянці в пров. Приладному, 10, вже побудовані два 24-поверхових будинки. 

Депутат повідомив, що ДАБІ не погоджувала будівництво вказаного житла, а у повідомленні про початок будівельних робіт було заявлено клас наслідків СС1 (незначним), що відповідає максимум чотирьом поверхам житлової забудови, але аж ніяк не 24 поверхівок.

Ігор Мірошниченко також нагадав, що будівництвом ЖК “Академ-квартал” зацікавилося ДБР.

За результатами розгляду цього звернення та ще одного звернення Ігоря Мірошниченка стосовно сумнівних забудов у Києві, 2 вересня 2020 року, антикорупційна комісія Київради вирішила звернутися до голови КМДА Віталія Кличка з проханням провести службову перевірку стосовно директора Департаменту містобудування та архітектури КМДА Олександра Свистунова в частині ймовірно неналежного виконання ним своїх обов’язків. За результатам цієї перевірки очільник міста мав прийняти відповідне розпорядче рішення та повідомити про нього антикорупційну комісію Київради. 

Зважаючи на те, що Свистунов досі залишається на своїй посаді, можна бути впевненим, ща перевірка, навіть якщо вона й була, проводилася “на папері” – і жодних рішень по головному архітектору столиці Кличко не приймав.

А легалізація незаконного будівництва в пров. Приладному, 10, йшла далі. Через два з половиною місяці після звернення антикорупційної комісії Київради до Кличка, 20 листопада 2020 року ДАБІ видала ВАТ “КДЕЗ “Вугілля” дозвіл № ІУ013201120900 на реконструкцію адміністративно-виробничого комплексу під БФК з адміністративно-побутовими будівлями. Генеральним підрядником цих робіт було ТОВ “БК “Інтергал-Буд”.

Цей документ відсутній у відкритому доступі. Але, за інформацією порталу “Нерухомі”, дозволом було погоджено побудову на пров. Приладному, 10, “в результаті реконструкції” трьох 24-поверхових житлових будинки на 575 квартир та сім адміністративних будівель різної поверховості.

За інформацією порталу “ЛУН”, станом на кінець 2022 року три будинки були побудовані та введені в експлуатацію. За даними порталу “Новобудови в Україні”, перший і другий будинки введені в експлуатацію в 3 кв. 2021 року, третій будинок введено в експлуатацію в 4 кв. 2022 року (тобто, під час повномасштабної війни росії проти України).

Три будинки ЖК “Академ-Квартал”

Зазначимо, “Інтергал-Буд” повідомляв, що його ЖК “Академ-Квартал” буде складатися з дев’яти житлових будинків, тобто втричі більше за МУО, видані Олександром Свистуновим і дозволені ДАБІ Києва. “4-9 будинки – в проекті, дата введення в експлуатацію не заявлена”, – уточнюють “Новобудови України”.

Ось так, за ще не легалізованим задумом “Інтергал-Буд”, хоче забудувати 5 га промзони поруч із Великою Окружною, скрін з “ЛУН” 

Доки будувалися три легалізовані незаконні 24-поверхівки, на початку листопада 2021 року столична прокуратура звернулася до Господарського суду Києва з позовом про розірвання договору оренди ділянки в пров. Приладному, 10 та її повернення до комунальної власності громади Києва – через нецільове призначення землі.

В позові зазначалося, що використання цієї ділянки протягом 2019-2021 років чотири рази перевіряли Департамент земельних ресурсів КМДА і Головне управління Держгеокадастру в Києві, і в рамках таких заходів посадовці фіксували, що на даній території зводиться житло. Цих аргументів служителям Феміди вистачило.

Хто стоїть за скандальною забудовою

За даними аналітичної системи Youcontrol, столичне ПрАТ “КДЕЗ “Вугілля” (до 2011 року – ЗАТ, орендар ділянки та замовник будівництва) зареєстровано у липні 1996 року. Його керівником є Юрій Коротков. Власниками найбільших пакетів акцій ПрАТ є п'ять українських компаній – ТОВ “ВК – Інвестбуд” (24%), ТОВ “Укрцентрінвест” (18,66%), ТОВ “Рєнт-Сервіс” (18,49%), ТОВ “КУА “Крістал Ессет Менеджмент” (12%) і ТОВ “Бест-Тайм” (11,99%).

ТОВ “БК “Інтергал-Буд” (генпідрядник будівництва) зареєстровано у Києві в грудні 2006 року. Засновник компанії – ТОВ “Стар Білдінг”, кінцевий бенефіціар – громадянка Кіпру Юлія Мазманіду. Керівником компанії є Вадим Царенко. 

Аналітична система Youcontrol відносить ПрАТ “КДЕЗ “Вугілля” і ТОВ “БК “Інтергал-Буд” до групи “Інтергал-Буд” яка об'єднує понад 80 компаній, які працюють у сфері житлової та комерційної нерухомості. Портфоліогрупи нараховує близько 70 об'єктів загальною площею понад 3,8 млн кв. м.

“Інтергал-Буд” традиційно пов'язують з Володимиром Зубиком (на колажі) – президентом однойменної неприбуткової організації Асоціації Підприємств будівельників “Інтергал-Буд”, одним з найбагатших людей України (за версією журналу “Фокус”, 44 місце у ТОП-100, 247 млн доларів), народним депутата V-VIII скликань Верховної Ради (у VII скликанні був обраний від “Партії регіонів”).

“Інтергал-Буд” неодноразово опинявся в епіцентрі скандалів через свої забудови. Наприклад, у 2021 році мешканці Мінського масиву столиці виступили проти будівництва нових черг “ЖК “Яскравий” (вул. Петра Калнишевського та вул. Сім'ї Кульженків). Зокрема, громадськість не погоджувалася з тим, що заради чергових 25-поверхових будинків планується знесення місцевого торгового центру “Полярний”, а також скаржилася на те, що це ця забудова може “покласти на лопатки всю існуючу соціальну інфраструктуру” житлового масиву через суттєве збільшення кількості мешканців.

Напередодні повномасштабного вторгнення більшість орендарів торгових площ в “Полярному” покинули свої робочі місця. Надалі у “Інтергал-Буду” не склалося з продовженням робіт – вочевидь, проєкт було заморожено.

Посаду директора Департаменту містобудування та архітектури КМДА з 1 листопада 2016 року обіймає Олександр Свистунов. Вочевидь, за понад шість років в його професійній діяльності накопичилося чимало цікавих історій.

Департамент земельних ресурсів КМДА з 29 червня 2021 року очолює Валентина Пелих (виконувала обов'язки керівника цієї структури з 2 квітня 2021 року). З 27 липня 2018 року по 1 квітня 2021 року, цим департаментом керував Петро Оленич, який з 2 квітня 2021 року обіймає посаду заступника голови КМДА та курує в Києві земельні та містобудівні питання. 

КиївВлада

Теги: новини києва, КМДА, генплан, київрада, будівництво, валентина пелих, реконструкція, петро оленич, ДБР, дабі, кримінальне провадження, київська міська прокуратура, земельне питання, департамент земельних ресурсів, забудова, олександр свистунов, житловий комплекс, департамент містобудування та архітектури, муо, містобудівні умови та обмеження, господарський суд києва, державне бюро розслідувань, жк академ-квартал, інтергал-буд, промзона, генеральний план, судовий позов, багатофункціональний комплекс, дозвіл на будівництво, бфк, володимир зубик, ігор мірошниченко, договір оренди ділянки, жк академ квартал, інтергал буд, прат кдез вугілля, кдез вугілля, бк інтергал-буд, тов бк інтергал-буд, нецільове використання ділянки, адміністративно-виробничий комплекс