В обхід санкцій: ліки під брендом "Дарниці" знову помітили у продажу в росії

В обхід санкцій: ліки під брендом "Дарниці" знову помітили у продажу в росії
341683 ПЕРЕГЛЯДІВ

Війна війною, а бізнес – за розкладом? Медпрепарати під брендом столичної компанії "Дарниця" екснардепа Гліба Загорія "засекли" у продажу на одному з російських сайтів. Представники виробника запевняють: відмовились від зовнішньоекономічних зв'язків із країною-агресоркою ще з 2014 року. Однак низка ознак вказує на те, що партія продукції, про яку йдеться, – досить свіжа.

Яким чином українські ліки могли потрапити на ворожий ринок та що ще приховує фармацевтичний магнат Загорій, з'ясовувала журналістка "СтопКору" Діана Ловська.

Як показав моніторинг, продукти під брендом "Дарниці" Гліба Загорія на тлі повномасштабної російської агресії досі доступні жителям країни-окупантки. До прикладу, їх можна придбати на російському аптекарському сайті "Лікіторія".

Препарат ''Дарниці'' на російському сайті

Водночас, представники компанії заперечують будь-яку колаборацію з рф та Білоруссю.

"У перші п’ять місяців гострої фази війни експорт "Дарниці" становив менше 10% від запланованого. Торік компанія мусила навіть перезавантажити стосунки з більшістю експортних партнерів, враховуючи нову складову взаємин. Вони розділилися на два табори: тих, хто вірить в Україну, і тих, хто взяв паузу у зв’язку з форс-мажором. Ми припинили будь-які відносини з Білоруссю, в тому числі вилучили наші продукти з Державного реєстру лікарських засобів цієї країни. З росією не співпрацюємо з 2014 року", – заявила Інна Деняк, директор з розвитку компанії.

Однак, як з'ясувала редакція "СтопКору", низка ознак вказує на протилежне. Так, на сайті "Дарниці" можна знайти дату, коли востаннє оновлювався дизайн логотипа компанії: 2019 рік. А на російському сайті препарат "Капторес-Дарниця" наявний саме в упаковці нового зразка. Тож яким чином відносно свіжа партія продукції потрапила на ринок країни-агресорки, якщо офіційно будь-які торгові відносини припинено ще 9 років тому? Залишається лише здогадуватись.

Зауважимо, це вже не перший випадок появи українських ліків у рф. Раніше у російському рітейлі помітили популярний "Діазолін" виробництва 2018 року – цей продукт також випускає ФК "Дарниця" Загорія. Крім того, торік розгорівся скандал через продаж у росії препаратів іншого фармгіганта – компанії "Фармак". Інсайдери ринку припускають, що для обходу санкцій можуть використовуватись різноманітні схеми з залученням третіх країн.

stopcor.org

Теги: фармкомпанія Дарниця,Дарница,Дарниця,Гліб Загорій,Лікіторія,Фармак