В обхід санкцій: ліки під брендом "Дарниці" знову помітили у продажу в рф (відео)

В обхід санкцій: ліки під брендом "Дарниці" знову помітили у продажу в рф (відео)
28089 ПЕРЕГЛЯДІВ

Війна війною, а бізнес – за розкладом? Медпрепарати під брендом столичної компанії "Дарниця" екснардепа Гліба Загорія "засекли" у продажу на одному з російських сайтів. Представники виробника запевняють: відмовились від зовнішньоекономічних зв'язків із країною-агресоркою ще з 2014 року. Однак низка ознак вказує на те, що партія продукції, про яку йдеться, – досить свіжа.

Яким чином українські ліки могли потрапити на ворожий ринок та що ще приховує фармацевтичний магнат Загорій, " target="_blank" rel="follow noopener">з'ясовувала журналістка "СтопКору" Діана Ловська.

Як показав моніторинг, продукти під брендом "Дарниці" Гліба Загорія на тлі повномасштабної російської агресії досі доступні жителям країни-окупантки. До прикладу, їх можна придбати на російському аптекарському сайті "Лікіторія".

Препарат ''Дарниці'' на російському сайті
Препарат ''Дарниці'' на російському сайті

Водночас, представники компанії заперечують будь-яку колаборацію з рф та Білоруссю.

"У перші п’ять місяців гострої фази війни експорт "Дарниці" становив менше 10% від запланованого. Торік компанія мусила навіть перезавантажити стосунки з більшістю експортних партнерів, враховуючи нову складову взаємин. Вони розділилися на два табори: тих, хто вірить в Україну, і тих, хто взяв паузу у зв’язку з форс-мажором. Ми припинили будь-які відносини з Білоруссю, в тому числі вилучили наші продукти з Державного реєстру лікарських засобів цієї країни. З росією не співпрацюємо з 2014 року", – заявила Інна Деняк, директор з розвитку компанії.

Однак, як з'ясувала редакція "СтопКору", низка ознак вказує на протилежне. Так, на сайті "Дарниці" можна знайти дату, коли востаннє оновлювався дизайн логотипа компанії: 2019 рік. А на російському сайті препарат "Капторес-Дарниця" наявний саме в упаковці нового зразка. Тож яким чином відносно свіжа партія продукції потрапила на ринок країни-агресорки, якщо офіційно будь-які торгові відносини припинено ще 9 років тому? Залишається лише здогадуватись.

Зауважимо, це вже не перший випадок появи українських ліків у рф. Раніше у російському рітейлі помітили популярний "Діазолін" виробництва 2018 року – цей продукт також випускає ФК "Дарниця" Загорія. Крім того, торік розгорівся скандал через продаж у росії препаратів іншого фармгіганта – компанії "Фармак". Інсайдери ринку припускають, що для обходу санкцій можуть використовуватись різноманітні схеми з залученням третіх країн.

Джерело

Теги: Війна, війна в Україні, Війна з РФ, Війна з Росією,Росія, Російська агресія ,агресія, Російська Федерація,РФ, Війна проти Росії, Війна проти України, Війна Росії проти України,Дарниця,Гліб Володимирович Загорій,Загорій,Гліб Загорій,Лікіторія,Інна Деняк, Фармак,Компанія ''Фармак'',Компанія Фармак,ПАТ Фармак,ФК "Дарниця"
Автор: wikibazacom