Австрія відмовила в екстрадиції до України олігарха-втікача Бахматюка

Австрія відмовила в екстрадиції до України олігарха-втікача Бахматюка
304888 ПЕРЕГЛЯДІВ

Кримінальний суд Відня відмовив в екстрадиції бізнесмена Олега Бахматюка до України у справі VAB Банку, яку запитувала українська прокуратура.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" із посиланням на Бахматюка.

"Австрійський суд своїм рішенням, винесеним відповідно до частин 1 та 2 статті 19 закону Австрії про екстрадицію та взаємну правову допомогу, не лише визнав вимогу української прокуратури про екстрадицію мене незаконною, а й назвав її, дослівно цитую, "неприйнятною", – сказав Бахматюк.

Він сказав, що слухання справи про екстрадицію розпочалося наприкінці 2022 року, остаточне рішення було винесено у січні, австрійська прокуратура відмовилася від оскарження, і вердикт набув чинності 6 лютого, а офіційно про нього повідомили українську прокуратуру минулого тижня.

Бізнесмен каже, що це рішення європейського суду доводить, що відкриті проти нього справи Національного антикорупційного бюро немає реального правового змісту, "крім певної піар-історії".

Відповідаючи на запитання, чи можливий повторний запит на його екстрадицію у зв’язку з нещодавнім рішенням Вищого антикорупційного суду (ВАКС) щодо його заочного арешту вже у новій справі – про надання у 2015-2016 роках. 722 млн грн неправомірної вигоди голові Державної фіскальної служби – Бахматюк припустився такого розвитку подій, у тому числі як відповіді на програш у першій справі про екстрадицію.

Водночас він висловив упевненість у необґрунтованості звинувачень і у своїй правоті, і в цій справі.

"Не секрет, що відкриття цих беззмістовних справ НАБУ проти мене було безпосередньо пов’язане з попереднім керівництвом НАБУ. Дуже хочеться сподіватися, що з обранням нового керівника НАБУ відбудуться зміни у підходах до організації роботи бюро", - заявив бізнесмен.

Бахматюк знову підтвердив готовність до співпраці зі слідством і сказав про впевненість у перемозі "об’єктивності, справедливості та здорового глузду". Одночасно він висловив жаль, що розслідування, що продовжуються, і неможливість повернутися в Україну негативно позначаються на роботі агрохолдингу "Укрлендфармінг", що належить йому, який в результаті війни втратив близько 50% активів.

За його словами, кримінальне переслідування з боку НАБУ стало однією із причин скорочення чисельності співробітників агрохолдингу з початку війни на 7 тисяч осіб.

"Котрий рік поспіль я намагаюся донести одну думку: ми є важливою для економіки компанією з чіткою проукраїнською позицією. Тиск на нас через надумані справи несе загрозу знищення нашої компанії", – заявив Бахматюк.

antikor.com.ua

Теги: Кримінальний суд Відня,Олег Бахматюк,Бахматюк,VAB Банк,екстрадиція,Австрія