Проєктувати відновлення багатоповерхівок в Бородянці буде фірма з орбіти Андрія Вавриша

Проєктувати відновлення багатоповерхівок в Бородянці буде фірма з орбіти Андрія Вавриша
62359 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

Влада Бородянки на 4,7 млн гривень замовила проєктування капремонтів житлових багатоповерхівок на вулицях Центральній та Семашка, що найбільше постраждали під час окупації російською армією. Мова йде про відновлення несучих конструкцій чотирьох будинків, проєкти повинні бути готові до кінця 2023 року. Що цікаво, відповідні угоди без конкурсу та без публікації договорів підписали з ТОВ “Терра Проджект”, яке явно підконтрольне екс-заступнику директора Департаменту містобудування та архітектури КМДА, бізнесмену Андрію Вавришу (на колажі). Ця компанія добре відома у Києві як фігурант “будівельних” скандалів, кримінальних проваджень та розробник містобудівної документації з ігноруванням законодавства, держстандартів та інтересів місцевих мешканців.

 

Як стало відомо KВ з оголошень електронної системи ProZorro, 6 та 7 березня 2023 року Бородянська селищна рада уклала з ТОВ “Терра Проджект” (*) чотири договори на проєктування капремонту по відновленню несучих конструкцій чотирьох житлових будинків в селищі, що були пошкоджені внаслідок агресії російської федерації. Загальна ціна договорів склала 4,72 млн гривень.

Стислі умови закупівлі

Закупівлі передбачають, що підрядник повинен розробити проєкт та робочу документацію, а також надати експертні послуги для супроводу капітальних ремонтів в житлових будинках Бородянки за наступними адресами: №2 по вул. Семашка, №306367-А та 425-А по вул. Центральна. Терміни надання послуг – до кінця 2023 року.

Всі чотири закупівлі проведено без аукціонів. При цьому жоден з укладених договорів в системі ProZorro не опубліковано, відтак дізнатися будь-які подробиці закупівлі неможливо.

Чим відомий підрядник

За даними аналітичної системи Youcontrol, ТОВ “Терра Проджект” зареєстровано в 2012 році в Києві. Статутний капітал складає 1 тис. гривень. Основний вид діяльності – діяльність у сфері архітектури. Засновник та кінцевий бенефіціар – В’ячеслав Бондарчук. Директор – Вікторія Ковальчук.

За даними Сlarity-project, в результаті участі в публічних закупівлях ТОВ “Терра Проджект” раніше отримало 3 підряди на суму 13,16 млн гривень. Найбільшим замовником є регіональна філія “Південна залізниця” АТ “Укрзалізниця”, яка укладала з компанією договір ціною 8 млн гривень на проєктування реконструкції залізничного вокзалу в Тростянці Сумської області.

Зазначимо, джерела КВ у Київській міськдержадміністрації (КМДА) та Київраді давно стверджують, що ТОВ “Терра Проджект” – фірма екс-заступника директора Департаменту містобудування та архітектури КМДА Андрія Вавриша.

За інформацією видання “Наші гроші”, особа з ПІБ В’ячеслав Володимирович Бондарчук у 2008 році була директором недержавного пенсійного фонду “Тайгер Санні”, що належало КУА “Тайгер Ессет Менеджмент”, співвласником якої була Людмила Івасюк. Дочка останньої – Дарина Івасюк – до вересня 2012 року була партнеркою по ТОВ “Габбро Плюс” Андрія Вавриша.

 

ТОВ "Терра Проджект" набуло слави скандального розробника десятків Детальних планів територій (ДПТ) столиці. ДПТ від “Терра Проджект” часто критикують за ігнорування вимог містобудівного законодавства, держстандартів, інтересів місцевих мешканців та порушення процедури при оголошенні та проведенні громадських слухань. Проєкти таких ДПТ, як правило, спираються не на чинний Генплан розвитку Києва, а на ніким не затверджений проєкт Генплану Києва, який почали розробляти ще за екс-голови КМДА Леоніда Черновецького.

Крім цього відомі факти, коли на основі розроблених ООО “Терра Проджект” ДПТ компанії з орбіти того ж Андрія Вавриша в подальшому здійснюють забудову на територіях, що входять в такі детальні плани. Для прикладу, в столиці, на 0,47 га Рибальського острова при партнерстві з ТОВ "Перфект груп інвест" та ТОВ "Сага Девелопмент", що пов'язані з Вавришем, будується ЖК "Рибальський". При цьому ділянка під його зведення була надана в користуванні ГУ Нацполіції в Києві. 

В досьє ТОВ “Терра Проджект” кілька кримінальних проваджень – по статтям шахрайство та зловживання службовим становищем. Так, за матеріалами провадження Нацполіції № 12016100040016905 від 11.12.2016 року, “невстановлені особи” під приводом розробки “ДПТ місцевості Микільська Слобідка, що включає вулиці Панельна, Челябінська, залізничні колії, вулиці 1-у Садову, Садово-Набережну в Дніпровському районі Києва” підробили офіційні документи і навмисно внесли в План забудови завідомо неправдиві і перекручені відомості. Внаслідок цього вся територія заводу ТОВ “Київміськвторресурси” незаконно опинилася в зоні запланованої житлової забудови. Підозрювані в опублікованих ухвалах не називаються, проте зазначається, що замовником розробки даного Плану забудови був Департамент містобудування та архітектури КМДА, а виконавцем – ТОВ “Терра Проджект”, на які завод і подав позов до суду.

Ще в одному кримінальному провадженні Нацполіції № 62019000000001553 від 03.10.2019 року посадові особи Державної архітектурно-будівельної інспекції України, КМДА, Київради та Концертного закладу культури "Муніципальний академічний хор "Київ" підозрюються в підігруванні ТОВ "Терра Проджект". Слідчі з'ясували, що ці службові особи зловживаючи владою заради отримання неправомірної вигоди надали цій компанії дозвіл на будівництво багатоповерхового елітного будинку ЖК Washington Concept House по вул. Лабораторна, 12, в історичному ареалі міста Києва.

Хто ж такий Андрій Вавриш

Андрій Вавриш був заступником директора Департаменту містобудування та архітектури КМДА з жовтня 2010 по серпень 2015 року. Офіційно його було звільнено з посади заступника директора Департаменту містобудування та архітектури КМДА за власним бажанням у серпні 2015 року. Цьому звільненню передувала заява Віталія Кличка на засіданні Антикорупційної ради при Київському міському голові про те, що за діяльністю Андрія Вавриша наприкінці 2014 року проводилося службове розслідування. Однак і після звільнення Вавришу тривалий час вдавалося де-факто керувати департаментом – через Ганну Бондар, яка зайняла його посаду.

Також нагадаємо, що напередодні позачергових парламентських виборів 2019 року Київська організація Національної спілки архітекторів України (КОНСАУ) публічно закликала не допустити проникнення до Верховної Ради “групи корупціонерів та системних винищувачів Києва”: Андрія Вавриша, екс-заступника міністра регіону підприємця Вадима Струневича та колишню в.о. заступника директора Департаменту містобудування та архітектури КМДА Ганну Бондар. Але в результаті виборів Ісаєнко, Бондар та Струневич таки отримали мандати нардепів.

За інформацією КОНСАУ, Андрій Вавриш безпосередньо причетний до таких одіозних політичних проєктів як:

 

  • внесення поправок до законопроєкту "Про регулювання містобудівної діяльності", що дозволяють вільно трактувати кінцевий текст закону;

  • створення у Києві системи продажу містобудівних умов та обмежень забудови окремих земельних ділянок;

  • реєстрація "кишенькових фірм-розробників" ДПТ столиці, які виконуються з порушенням фундаментальних вимог забезпечення соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури”.

Тоді Вавриш, з одного боку, спростував корупційні скандали, пов'язані з його роботою в Департаменті містобудування та архітектури КМДА, а з іншого – повідомив, що “дійсно мав відношення до нечесно функціонуючої системи”.

 

Згідно з інформацією сайту “Радіо Свобода”, станом на 2019 рік Віталій Кличко, низка експертів та ділові ЗМІ називали Андрія Вавриша одним із “кураторів Києва” від Офісу Президента Володимира Зеленського. Також відомо, що Вавриш товаришує із екс-керівником Офісу Президента Андрієм Богданом, що він підтвердив в інтерв'ю журналістам.

Багатостраждальна Бородянка

Нагадаємо, селище Бородянка з перших днів війни було захоплена рашистами та стало епіцентром бойових дій. Коли російські війська проривалися до Києва, Бородянка, знаходячись на стратегічно важливому шляху до столиці, стала об'єктом численних ворожих нальотів. Це при тому, як стверджували в Міністерстві внутрішніх справ, у місті не було жодних військових об'єктів.

 

На початку квітня 2022 року Бородянку було звільнено від окупації і громадськості відкрилася картина: постійні авіанальоти, ракетні обстріли та вуличні бої вщент зруйнували інфраструктуру міста. Розібрати завали вдалося лише 20 квітня. Тоді т.в.о. голови Бородянської селищної громади Георгій Єрко повідомив, що рашисти повністю знищили 8 багатоповерхових та 500 приватних будинків, 32 багатоповерхівки та 450 приватних садиб – пошкодили частково. Вулиця Центральна стала однієї з найбільш зруйнованих.

Станом на січень поточного року у Бородянській селищні ради опублікували оновлені дані: у селищі вщент зруйновано 7 багатоквартирних та 35 приватних будинків. В місцевій владі поділилися планами на рік, згідно з якими в першу чергу спрямувати фінансування хочуть на відновлення багатоквартирного житла, згодом доріг, інженерних комунікацій й інших об'єктів.

Джерело

Теги: Бородянка,Андрій Вавриш,Вавриш,Андрей Вавриш,новини києва, новини київської області, війна росії проти україни, напад росії на україну, дпт, prozorro, терра проджект, відновлення україни, департамент містобудування та архітектури, відновлення київщини, георгій єрко, сага девелопмент, андрій вавриш, вулиця центральна, в’ячеслав бондарчук, новини київщини закупівлі, скандальне будівництво,ТОВ “Терра Проджект”,ТОВ Терра Проджект,Терра Проджект,АТ “Укрзалізниця”,АТ Укрзалізниця,Укрзалізниця,КМДА,Тайгер Санні,В’ячеслав Володимирович Бондарчук,В’ячеслав Бондарчук,КУА “Тайгер Ессет Менеджмент”,ТОВ “Габбро Плюс”,Леонід Черновецький,ТОВ "Сага Девелопмент",ТОВ "Перфект Груп Інвест",ЖК Washington Concept House,Київська організація Національної спілки архітекторів України (КОНСАУ),Київська організація Національної спілки архітекторів України ,КОНСАУ,Ганна Бондар
Автор: wikibazacom