Експерти назвали ТОП-10 казахстанців, які підтримали Україну

Експерти назвали ТОП-10 казахстанців, які підтримали Україну
65639 ПЕРЕГЛЯДІВ

Цілий рік минув з початку повномасштабної війни в Україні. Але незважаючи на всі тяготи та страждання, ці 12 місяців показали, що українці не залишилися віч-на-віч зі своїм горем. З усіх куточків земної кулі в нашу країну надходить гуманітарна допомога та надається всіляка підтримка.

Міжнародний Експертний Клуб та рейтингове агентство “ElitExpert” провели низку досліджень, щоб виявити спільні тенденції того, як бізнесмени, громадські діячі та політики у різних країнах світу допомагають Україні. Розпочати фахівці вирішили з республік пострадянського простору — через те, що ще недавно ми входили до складу однієї держави та мали спільну історію.

Цілий рік минув з початку повномасштабної війни в Україні. Але незважаючи на всі тяготи та страждання, ці 12 місяців показали, що українці не залишилися віч-на-віч зі своїм горем. З усіх куточків земної кулі в нашу країну надходить гуманітарна допомога та надається всіляка підтримка.

Міжнародний Експертний Клуб та рейтингове агентство “ElitExpert” провели низку досліджень, щоб виявити спільні тенденції того, як бізнесмени, громадські діячі та політики у різних країнах світу допомагають Україні. Розпочати фахівці вирішили з республік пострадянського простору — через те, що ще недавно ми входили до складу однієї держави та мали спільну історію.

Перший подібний рейтинг присвячений Республіці Казахстан, одній з найвіддаленіших від України республік колишнього СРСР.

На відміну від наших найближчих сусідів із загальними кордонами, для казахстанців війна в Україні – щось набагато далеке, ніж, наприклад, для Молдови чи Польщі. Тим ціннішим виглядає допомога нашій країні з боку народу, який живе мирним життям без розривів снарядів та повітряних тривог, але при цьому зумів відчути той біль, з яким зіткнулася Україна.

Тисячі українських біженців знайшли притулок у Казахстані, казахський народ відправляє в Україну продукти та одяг для людей, які залишилися без даху над головою, невичерпним потоком йде відправка медикаментів. У період блекауту до нашої країни прибули генератори від місцевого бізнесу, десятки казахстанських лікарів рятували життя постраждалим від воєнних дій, а «Юрти Незламності» стоять зараз по всій Україні – від Бучі до Львова.

«Юрти Незламності»

Рейтинг 10 представників ділової та політичної еліти Казахстану, які підтримують нашу країну, ґрунтується на офіційній інформації посольства України в Казахстані, яке допомагало з питаннями логістики, на даних міжпарламентської групи «Україна – Казахстан», якою керує народний депутат Сергій Нагорняк, а також на інформації українських волонтерських організацій, задіяних у доставці та розповсюдженні гуманітарної допомоги та ЗМІ.

Критерії відбору кандидатів у рейтинг були максимально прозорі – місця у списку з першого по десяте проранжовані залежно від суми фінансової підтримки, яку учасник (сам або за допомогою фондів) направив народу України, а також тривалості цієї гуманітарної допомоги. Серед рівних пріоритет віддавався тим, хто підтримав нас з перших днів війни та продовжує робити це досі.

На першому місці рейтингу експерти розмістили одного із найбільших казахстанських бізнесменів, мільярдера Тимура Турлова. Підприємець та фінансист зі списку Forbes, основний власник компанії Freedom Holding Corp, яка працює у сфері фінансів та цінних паперів, пожертвував Україні $2,5 млн як гуманітарну допомогу. Ще 3 мільйони доларів наша країна одержала від його компанії Freedom Holding Corp. При цьому цікаво, що сам Турлов – етнічний росіянин та казахстанське громадянство отримав нещодавно, відмовившись від російського.

Turlov Timur

Другий рядок у списку казахстанців, які підтримують Україну, зайняв великий казахстанський інвестор, голова ради директорів інвестиційної групи «Сеймар» Маргулан Сейсембаєв. Акціонер понад 100 компаній та один із найвпливовіших бізнесменів країни, він і до 24 лютого був відомий своєю симпатією до України, і неодноразово, як інвестор, зустрічався з Володимиром Зеленським.

Seisembaev Margulan

Вже за десять днів після початку повномасштабної війни бізнесмен створив благодійний фонд, завдяки коштам якого на підтримку українцям вдалося відправити 6 літаків із гуманітарним вантажем. Загальна сума допомоги Україні, за попередніми оцінками, дорівнює двом мільйонам доларів.

Третю позицію посіла єдина жінка в рейтингу — Қожалы Тоғжанвідома громадська діячка а підприємець. Раніше вона обіймала керівні посади у великих міжнародних компаніях, у тому числі Allianz SE, а в 2019 році заснувала благодійний фонд «HAQ» («Чесне служіння народу»).

З першого ж дня повномасштабного вторгнення її благодійний фонд включився у допомогу Україні та залучив до цього десятки тисяч жителів Казахстану.

Қожалы Тоғжан

За 2022 рік за допомогою фонду наша країна отримала 40 фур гуманітарного вантажу загальною вартістю майже 2 мільйони доларів. За словами Тогжан Кожали, настільки велика сума на гуманітарну допомогу іншій державі була зібрана вперше в новітній історії Казахстану, і це не може не вражати.

На четвертому місці — Єркін Татішев, співвласник та голова ради директорів групи компаній Kusto Group. Це величезна бізнес-імперія, яка має активи по всьому світу – від Канади до України. Основні напрямки її діяльності: агробізнес, нафта та газ, нерухомість, будівельні матеріали та роздрібна торгівля.

За час повномасштабної війни компанія та особисто Татішев передали нашій країні 41 генератор великої потужності, які забезпечували повноцінну життєдіяльність лікарень та пологових будинків в умовах блекауту. Загальна вартість генераторів становила близько 500 000 доларів; крім того, в Україну прибули ще 10 фур з гуманітарною допомогою на загальну суму 1 мільйон доларів.

YERKIN TATISHEV

Даулет Нуржанов посів п’яту сходинку у списку казахстанців, які підтримали Україну в годину лиха. Бізнесмен, який є партнером Єркіна Татішева та Каната Копбаєва по компанії Kusto Group примітний тим, що займається сільськогосподарським напрямком, у тому числі й українським підрозділом холдингу. Kusto Agro вже багато років веде дуже успішну діяльність у Вінницькій, Житомирській та Хмельницькій областях України, тому російське вторгнення, окрім морального аспекту, безпосередньо поставило під загрозу та існування бізнес-активи компанії.

Daulet Nurzhanov

Саме Даулет Нуржанов став головним ініціатором встановлення та повного забезпечення у містах України «Юрт Незламності», які виконують функцію пункту обігріву, живлення та підзарядки гаджетів.

Приблизна вартість проекту – близько 1 125 000 доларів.

На шосту сходинку експерти поставили Армана Шураєва, — бізнесмена, громадського діяча та медіа-менеджера, колишнього генерального директора АТ «Комерційний телевізійний канал». З перших днів агресії Росії він разом із колегами оголосив про старт збору гуманітарної допомоги для України та протягом тижня зібрав близько 1 млн доларів.

На ці кошти було закуплено товари першої необхідності для українців, які постраждали від бойових дій – від медикаментів та бинтів до макаронів та гречки. Усього Арману Шураєву та його соратникам вдалося відправити в Україну близько 20 транспортних літаків із гуманітарною допомогою на загальну суму в 1 мільйон доларів.

Shoraev Arman

Сьома позиція в рейтингу у Айдина Рахімбаєва — великого підприємця, голови ради директорів холдингу BI-Group і філантропа, який рік у рік вважається одним із найвпливовіших бізнесменів Казахстану.

Він придбав для українських дитячих лікарень вісім генераторів великої потужності загальною вартістю близько 250 тисяч доларів. Також на його гроші куплено одну Юрту Незламності, яку буде встановлено в Миколаєві.

Aydyn Rakhimbaev

Восьме місце посів Нуржан Альтаєв, екс-депутат Мажилісу парламенту Республіки Казахстан, колишній віце-міністр праці та соціального захисту населення, а нині лідер опозиційної політичної партії «El Tiregi».

З перших місяців війни він налагодив контакт із керівництвом Вінницької області, з яким успішно співпрацював і раніше, та створив волонтерський центр, який надає допомогу конкретному цьому регіону. В основному центр займався постачанням в Україну продуктів харчування та організацією побуту біженців, які втекли з охоплених війною східних регіонів на Вінниччину. Загальна допомога склала щонайменше 180 тисяч доларів США.

Altaev Nurzhan

Дев’ятий рядок у списку у Рахімбека Абдрахманова — економіста та координатора школи прикладної політики KSAP. Вже 25 лютого він організував центр волонтерської допомоги у столиці Казахстану Астані, який працює у режимі 24/7. Лише за два перші місяці в Україну було відправлено 40 тон вантажу: переважно медикаментів та продуктів. Загалом на допомогу українцям йому вдалося зібрати понад 120 тисяч доларів.

Abdrakhmanov Rahimbek1

І замикає десятку керівник великої консалтингової компанії «Група Оцінки Ризиків» (KRAG) Досим Сатпаєв. З перших днів війни Росії проти України він організував до Алмати волонтерський пункт збору гуманітарної допомоги та за досить короткий час волонтерам вдалося зібрати 120 тисяч доларів, на які в Україну було передано близько 140 тон гуманітарної допомоги.

Satpaev Dosym

Джерело

Теги: підтримка України,підтримка ,Україна, Казахстан,ElitExpert,Міжнародний Експертний Клуб ,рейтинговое агентство «ElitExpert»,СРСР,Республіка Казахстан,Сергій Нагорняк,Freedom Holding Corp,Freedom Finance Holding Тимур Турлов,Freedom Finance Holding Турлов,Freedom Finance Тимур Турлов,Freedom Finance Турлов,Тимур Турлов,Турлов,Сеймар Маргулан Сейсембаєв,Сеймар Сейсембаєв,Сеймар ,Маргулан Сейсембаєв,Қожалы Тоғжан,Allianz SE,HAQ «Чесне служіння народу»,Чесне служіння народу,HAQ ,Єркін Татішев,Kusto Group,Даулет Нуржанов,Арман Шураєв,Юрт Незламності,АТ «Комерційний телевізійний канал»,АТ Комерційний телевізійний канал,Комерційний телевізійний канал,Айдин Рахімбаєв,BI-Group,El Tiregi,Нуржан Альтаєв,Рахімбек Абдрахманов,Досим Сатпаєв,Група Оцінки Ризиків (KRAG) ,Група Оцінки Ризиків ,KRAG
Автор: wikibazacom