Як відбувається збирання квартирних щитів?

Як відбувається збирання квартирних щитів?
293368 ПЕРЕГЛЯДІВ

Збірка поверхових щитів і квартирних розподільних пристроїв — важливий етап створення електромережі багатоповерхового будинку. Для нього розроблена стандартизована процедура, яка допомагає підвищити рівень безпеки та знизити витрати ресурсів. 

Підготовчі роботи

Виробництво електрощитового обладнання відбувається відповідно до потреб споживачів. Отже, першим пунктом буде групування всіх приладів. Рекомендоване енергоспоживання однієї лінії в побутовій сфері — не більш ніж 3,5 кВт. Тому потужні пристрої на зразок електроплит, духовок та бойлерів варто підключати окремо. Дрібну техніку можна об’єднувати в групу. Наприклад, вона може складатися з мікрохвильової печі, електрочайника й освітлення кухні. 

Щоб правильно розмістити електрощитове обладнання в боксі, треба створити принципову схему його розташування. На неї наносяться всі компоненти та лінії, що з’єднують їх. До виходів підписуються споживачі — потужні пристрої чи групи приладів. Збірка поверхових щитів і квартирних щитків також потребує правильного вибору місця. Розподільний пристрій повинен забезпечувати вільний доступ до всіх компонентів та розміщуватися у приміщенні, де немає горючих предметів або відкритих джерел води. 

Монтажні роботи

Важливо правильно підбирати компоненти. Електрощитове обладнання «Генезис» виробляється відповідно до міжнародних стандартів. Воно забезпечує зручність управління системою, високий рівень безпеки та надійність роботи у складних умовах, зокрема за великих навантажень. 

Складання щитка відбувається в такій послідовності:

  1. На напрямні в боксі монтуються DIN-рейки. 
  2. До них кріпляться всі необхідні модулі — автоматичні вимикачі («автомати»), пристрої захисного відключення (ПЗВ), реле напруги, лічильники, вимірювальні прилади та інші. 
  3. Установлюється «гребінка» — блок, який допомагає розвести вхідну лінію від рубильника на всі модулі. 
  4. Підключається фаза, а потім нульова шина. У разі потреби виводиться лінія заземлення. 
  5. Після складання необхідно перевірити міцність усіх з’єднань. Дотягніть гвинти викруткою, обережно потягніть за дроти та виправте помилки. 
  6. Підключається вхідна лінія до живлення та перевіряється робота кожного елемента. Ви можете скористатися мультиметром для вимірювання напруги. Для тестування автоматів знадобиться складніша техніка, наприклад штепсель навантаження. 

Щиток бажано складати на столі чи на іншій зручній для вас поверхні. Він монтується у визначене місце після завершення оздоблювальних робіт. Його кріплять саморізами, після чого підключають фазу, нуль і заземлення.

Теги: електромережі ,квартирні щити,електрощитове обладнання